Ferrocarrils

fgc

Boí Taüll acollirà els Campionats del Món d'Esquí de Muntanya de 2023

query_builder   9 juny 2022 14:54

event_note Nota de premsa

Boí Taüll acollirà els Campionats del Món d'Esquí de Muntanya de 2023

  • Després de l’èxit organitzatiu dels Campionats Europeus d’Esquí de Muntanya celebrats al febrer del 2022, la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF) revalida la confiança en l’estació gestionada per FGC
  • Els Mundials d’Esquí de Muntanya visitaran l’estació ribagorçana del 26 de febrer al 4 de març de 2023
  • Amb aquesta cita, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya demostra, una vegada més, el seu compromís en la promoció de l’esport de competició i, alhora, la seva voluntat per potenciar noves disciplines a les estacions com l'esquí de muntanya
FGC
Un participant de l'esprint durant els Campionats Europeus celebrats a l'estació de Boí Taüll el febrer de 2022.

La Federació Internacional (ISMF) ha seleccionat la candidatura de Boí Taüll per celebrar la propera edició dels Mundials d’Esquí de Muntanya de 2023, competició que es disputarà del 26 de febrer al 4 de març. Així, l’estació ribagorçana tornarà a posicionar-se en l’epicentre del calendari internacional d’esquí de muntanya i s’espera superar amb escreix els 20 països participants als Europeus de 2022.

La candidatura ha comptat amb el suport de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME) i el Consejo Superior de Deportes (CSD), així com de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), el Consell Català de l’Esport i de la Diputació de Lleida, entre d’altres institucions.

Les claus de l’atorgament dels Campionats

L’èxit organitzatiu dels Campionats Europeus d’Esquí de Muntanya celebrats al febrer del 2022 ha estat determinant en la designació de l’estació ribagorçana per acollir la pròxima celebració dels Campionats del Món. La temporada passada, Boí Taüll va demostrar amb nota la seva gran capacitat a l’hora de posar en marxa una prova internacional de tal envergadura gràcies al compromís d’un gran equip organitzatiu, l’esforç i la motivació de tots els agents implicats. La feina desenvolupada des del territori, des de la FEEC, la FEDME i la pròpia estació de Boí Taüll amb tot el suport de Ferrocarrils, van permetre fer un somni realitat.

Un gran esdeveniment que creix en importància i magnitud de cara a la temporada vinent. També ha estat clau en aquesta cursa per aconseguir els Mundials la bona feina realitzada en dues edicions dels Campionats d’Espanya i diverses proves de la Copa d’Espanya en els darrers anys, que han aportat experiència i rodatge a un equip organitzatiu ja consolidat.

Després de l’experiència dels Europeus de 2022, l’atorgament dels Mundials a Boí Taüll ha vingut determinat per les facilitats a nivell d’infraestructura de cara a la producció de la senyal de televisió, que l’any passat ja es va retransmetre internacionalment. També ha estat clau la diversitat del terreny, al voltant d’una base única amb tots els serveis a Pla de Vaques, i les àmplies possibilitats que permet de cara als traçats de les cinc modalitats que son al calendari de l’esdeveniment.

Boí Taüll disposa de tots els serveis necessaris per albergar un esdeveniment de tan grans dimensions. En aquest sentit, doncs, esdevé un escenari amb tots els recursos necessaris, amb uns serveis i centres operatius centralitzats, que faciliten les dinàmiques i l’èxit organitzatiu en aquests tipus de proves. Unes característiques que se sumen a la capacitat hotelera i de restauració de la Vall de Boí, ubicats molt a prop de la base de les competicions, realitat que es tradueix en un alt benefici per als esportistes i en una minimització de l’impacte ambiental en els desplaçaments. 

La concessió dels Campionats del Món és de vital importància, sobretot si es té en compte que l’esquí de muntanya s’incorporarà com a nova disciplina als propers Jocs Olímpics d’hivern de Milano - Cortina del 2026. L’esquí de muntanya ja va ser especialitat esportiva en els passats Jocs Olímpics de la Joventut de Lausana 2020, en la qual es van aconseguir tres medalles (una d’or i tres de bronze) gràcies a l’extraordinari paper dels esportistes catalans Maria Costa, Ares Torra, Ot Ferrer i Marc Radua.

Els Mundials d’Esquí de Muntanya tindran un impacte positiu en l’economia del territori, ja que aquesta cita esportiva posarà de nou a Boí Taüll i, en conseqüència, a la Vall de Boí i el Pirineu de Lleida, en el mapa internacional com a destinació esportiva i turística hivernal de primer nivell. Boí Taüll es presenta al món amb una orientació decidida per l’esquí de muntanya i es configura com una estació molt polivalent i avançada en el temps.

Cinc modalitats en competició, tres en format olímpic

Per al 2023 es mantindrà el format dels Europeus tot afegint una nova prova, la cursa per equips. Tres d’entre les cinc modalitats de competició, l’esprint, la individual i els relleus, seran per primera vegada proves olímpiques als Jocs d’Hivern de Cortina-Milano 2026. La diferència del format escollit pels Campionats amb les curses tradicionals de muntanya es basa en l’adaptació dels traçats de cara a fer més vistosa i accessible la competició als espectadors presents i alhora facilitar-ne la producció de televisió. Tant la ISMF com la majoria de tècnics i esportistes que el 2022 van ser a Boí Taüll van valorar els traçats positivament considerant que l'estació ofereix un terreny de joc ideal.

Pel que fa a les modalitats, es portarà a terme l’Esprint, que és la prova que dura al voltant de 3 minuts, es fan 80 m desnivell positiu i es podrà veure des de la base estació. La Individual té un desnivell positiu entre els 1.600 a 1.900, depenent de la categoria, i es fa en diferents itineraris al voltant del cim del Puig Falcó (2.750 m). La Vertical recorrerà el mateix traçat del 2022 amb 500 m de desnivell per a totes les categories amb sortida al Pla de Vaques i arribada a Coll de Roies. Pel que fa als Relleus, també es repeteix el traçat que tant va agradar i es participa per selecció mixta en parella formada per dona i home, cadascú fa 2 voltes a la zona de la pista negra Slalom. La novetat per al 2023 serà la cursa per Equips de dues persones. S'està treballant en el recorregut per tal que sigui el màxim d'atractiu, exigent i tècnic ja que s'acaben sumant entre 2.100 fins a 2.600 m de desnivell positiu.

Aposta per l’esport d’alt nivell

Una vegada més, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya demostra el seu constant compromís amb l’esport d’alt nivell. Una interès que permet posicionar en el mapa internacional no només Boí Taüll com a equipament turístic, sinó també la Vall Boí  i el Pirineu català com a destinacions especialitzades.

Però el compromís d’FGC va més enllà, ja que des de fa anys aposta per oferir i ampliar el seu gran ventall de propostes a les estacions de muntanya. De fet, des de fa anys, posa a l’abast de les persones usuàries un forfet especialitzat de temporada per a l’esquí de muntanya, una modalitat esportiva que els aficionats poden practicar a Boí Taüll en els seus quatre itineraris específicament traçats per aquesta pràctica de diferent dificultat, nivell i longitud.

1  

Imatges

Foto

Foto 5102

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 307

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia