• Les formacions incorporen les novetats de la Llei 17/2020, abordant violències masclistes com les digitals o la institucional.
  • L'interès pels cursos ha estat tan elevat, rodejant les 200 persones interessades, que es repetiran durant aquesta tardor.
Formacions en violències masclistes.
El Departament d’igualtat i feminismes, mitjançant la Direcció General per l’Erradicació de les Violències Masclistes i l’Institut Català de les dones, han millorat l’oferta de formació i l’han actualitzat en el marc de la Llei 17/2020 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, incorporant l’abordatge de violències masclistes com les digitals o la institucional. A més, han incorporat altres novetats, com la promoció de masculinitats antipatriarcals per implicar i responsabilitzar als homes en la lluita contra les violències masclistes, així com l’acompanyament a totes les participants en l’aterratge de la interseccionalitat.

“Tenim l’encàrrec de garantir una formació feminista a les administracions en tots els àmbits, i ho fem començant per la detecció i abordatge de les violències masclistes, que hem actualitzat seguint la Llei 17/2020”, ha compartit la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés. “Entenem la formació al personal de l’administració, però també als alts càrrecs, com una eina clau per estendre la transversalitat de gènere a tota la gestió pública, acompanyada d’altres mecanismes com els Informes d’Impacte de Gènere”.

Les formacions iniciades estan destinades a personal de l’administració, tot i que el programa formatiu en què s’insereixen, de detecció, abordatge i acompanyament a les violències masclistes, també compta amb formacions obertes a tota la ciutadania, així com algunes destinades a l’àmbit universitari. L’objectiu és sensibilitzar i dotar d’eines les i els treballadors públics per tal que puguin detectar, abordar i acompanyar les violències masclistes en la seva acció quotidiana a l'administració, oferint uns millors serveis i atenció a la ciutadania.



Alt interès i demanda

Els 3 cursos en actiu compten amb més de 80 participants, que han omplert totes les places disponibles. L'interès ha estat molt elevat, ja que la demanda ha més que duplicat les places disponibles, vorejant les 200 persones inscrites. Per aquesta raó, i per donar resposta a totes les persones interessades, els 3 cursos es tornaran a realitzar aquesta tardor. Es pot veure el detall de les formacions en aquest enllaç.

Les formacions iniciades són un seminari especialitzat per abordar les afectacions de la llei 17/2020, destinat als serveis de la xarxa d’atenció a les violències masclistes; un curs de violència institucional i revictimització en els àmbits de detecció, acompanyament, denúncia i recuperació de violències masclistes; i una tercera formació consistent en un seminari d’aprofundiment en prevenció, detecció i abordatge de les violències masclistes digitals.



Una tardor de formacions per abordar les violències masclistes

Dins del mateix programa de formació, a partir de setembre s’iniciaran altres cursos, destinats tant a personal de l’administració com, alguns d’ells, a tota la ciutadania o a l’àmbit universitari.

Entre els destinats al personal de l’administració actius a partir de la tardor, hi ha el curs per “Professionals en àmbits de detecció, acompanyament i treball en xarxa: pla de cura”; el d’“Acompanyament per a l’aterratge del Protocol Marc”; el curs de “Violències masclistes: serveis i xarxa de violències masclistes des d’un enfocament interseccional”; el curs de “Masculinitats antipatriarcals en àmbits professionals i de gestió pública”, i el MOOC de “Violències masclistes: i jo què?”.

Oberts a tota la ciutadania hi ha dos microcursos, un de violències digitals i un de masculinitat hegemònica i masculinitats antipatriarcals. A més, s’estan ideant formacions pensades perquè les incorporin les universitats, com el MOOC de “Comunicació, Gènere i Violències masclistes”, i la formació “Comunicar per a la igualtat i la prevenció de les violències masclistes".



Formació feminista des de l’ICD

L’ICD impulsa diferents programes de formació que busquen fer efectiva la transversalitat de gènere a tota l’Administració, per tal que tots els processos, gestions i atencions que rebi la ciutadania tinguin incorporada aquesta mirada feminista amb un enfocament interseccional.

Així, a més del programa de formació de detecció, abordatge i acompanyament de violències masclistes, també desenvolupa dos programes més: formació en àmbits de direcció política i executiva i formació per a referents de gènere i agents d’igualtat. L’ICD, conjuntament amb l’Escola d'Administració Pública de Catalunya, s’ofereix el Postgrau en polítiques d’igualtat de gènere a la gestió pública.

Tot i que són formacions feministes destinades principalment a personal de l’administració, també s’ofereixen alguns cursos oberts a tota la ciutadania, dins del programa de formació d’impacte massiu.