IDESCAT

imatge decorativa

Comptabilitat trimestral. 1r trimestre del 2022

L'economia catalana registra una variació interanual del 6,4% al primer trimestre

La variació intertrimestral del PIB és del 0,1%

query_builder   10 juny 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Comptabilitat trimestral. 1r trimestre del 2022

L'economia catalana registra una variació interanual del 6,4% al primer trimestre

La variació intertrimestral del PIB és del 0,1%

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 6,4% el primer trimestre del 2022 segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Des de l’òptica de la demanda, l’augment del PIB s’explica principalment per l’evolució de la demanda interna (3,8%), i en particular per l’augment del consum de les llars (3,4%) i la formació bruta de capital (8,2%). Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l’estranger han crescut un 16,4% interanual i les importacions totals un 7,9%.

Comparativament, l’economia catalana creix el primer trimestre de l’any en termes interanuals en una taxa idèntica a la de l’economia espanyola (6,4% avanç), i vuit dècimes superior a la de la UE-27 (5,6%). Tanmateix, la variació intertrimestral del PIB a Catalunya és del 0,1%, dues dècimes inferior a la taxa espanyola (0,3% avanç). Per la seva banda, la taxa intertrimestral de la UE-27 és d’un 0,7%.

Gràfic PIBT2022T1 CAt-Esp-UE

Pel que fa a la demanda interna creix un 3,8%, amb comportaments força diferenciats dels seus components. D’una banda, el consum de les administracions públiques mostra un creixement d’un 0,5%, que contrasta amb una evolució més intensa del consum de les llars i de la inversió. D’altra banda, l’increment del consum de les llars és d’un 3,4%, i mostra una lleugera reducció respecte del trimestre anterior (3,5%), si bé aquesta dada està condicionada per l’increment de preus del trimestre. Finalment, la formació bruta de capital presenta una taxa interanual del 8,2%, tres punts i mig superior a la del trimestre anterior (4,7%). Per components, la inversió en béns d’equipament manté un creixement elevat, d’un 12,4%, en línia amb l’evolució del darrer any, mentre que la inversió en construcció recupera el creixement positiu i augmenta un 3,8%, en contrast amb la reducció del trimestre anterior (‑2,4%).

El sector exterior presenta una variació interanual positiva de les exportacions totals a l’estranger (16,4%), motivat principalment per la millora del consum dels no residents. L’eliminació completa de les restriccions a la mobilitat internacional ha provocat que el consum dels estrangers en el territori s’hagi començat a normalitzar respecte del període prepandèmia i augmenti un 470,6% respecte del mateix període del 2021. D’altra banda, les exportacions de béns i serveis han crescut (1,8%), però amb menys intensitat que el trimestre anterior (11,5%) i destaca l’evolució positiva de la indústria química i la reducció de les exportacions de la indústria de l’automoció. Pel que fa a les importacions, la taxa interanual creix un 7,9%, fet que s’explica tant per l’augment de les importacions de béns i serveis (6,4%) com per l’evolució a l’alça del consum dels residents a l’estranger (99,9%).

Gràfic PIBT2022T1 demanda interna

L’anàlisi des de l’òptica de l’oferta mostra una acceleració de l’activitat dels serveis que incrementa la seva activitat des del 8,5% del trimestre anterior fins al 9,3% de l’actual.  El comerç, transport i hostaleria, amb un creixement del 18,9%, inclou algunes de les activitats més directament afectades per la pandèmia i que millor s’han recuperat aquest trimestre, com per exemple la restauració, hoteleria i transport aeri. Les activitats immobiliàries, professionals i d’altres presenten una taxa del 6,3%, amb millores destacades als serveis jurídics i programació, consultoria i altres activitats relacionades amb la informàtica. Finalment, l’Administració pública, educació, sanitat i serveis socials manté un creixement del 3,5%.

El sector industrial presenta una reducció d’activitat (-1,9%), en contrast amb el creixement del trimestre anterior (1,4%),  fruit d’un deteriorament del context internacional i dels efectes de l’increment generalitzat de costos. Per branques, destaca el manteniment d’un volum de producció notable en la indústria química i en l’energia elèctrica, a diferència de l’evolució a la baixa de la indústria de fabricació de vehicles.

Pel que fa a la construcció, amb una taxa de l’1,6%, manté uns resultats equivalents al trimestre anterior, i el sector agrari presenta una variació interanual d’un -0,6%, que confirma l’evolució negativa registrada el trimestre anterior.

Gràfic PIBT2022T1 oferta

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 174

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia