Economia i Hisenda

Departament d'Economia i Hisenda

El Departament d'Economia publica l'ordre d'elaboració dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023

query_builder   10 juny 2022 10:29

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia publica l'ordre d'elaboració dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023

  • Amb aquest tràmit arrenca el procés de confecció dels comptes públics per al proper exercici
  • Els Pressupostos es plantegen, un any més, com una eina per a la reactivació del país i per a l’aprofitament màxim dels fons Next Generation
  • L’elaboració dels comptes s’emmarca en un context de recuperació del mercat de treball i del turisme, però amb incerteses derivades de l’escalada de la inflació i dels preus de l’energia
Departament d'Economia i Hisenda

El Departament d’Economia i Hisenda ha publicat avui al Diari Oficinal de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’ordre d’elaboració dels Pressupostos per a l’any 2023. Amb aquest tràmit arrenca el procés de confecció dels nous comptes públics, que continuarà en els propers mesos amb l’establiment de la previsió definitiva d’ingressos (un cop el Govern de l’Estat comuniqui l’import de la bestreta del model de finançament) i amb la posterior aprovació del sostre de despesa.

Els Pressupostos del 2023 neixen en un context de recuperació del mercat de treball i del sector turístic, en el que s’espera que les menors restriccions derivades de la Covid-19 i l’arribada dels fons Next Generation tinguin un efecte positiu sobre l’economia. Tanmateix, l’evolució del PIB català també es veu condicionada per les pressions inflacionistes i l’escalada dels preus de l’energia, circumstàncies que s’agreugen per la persistència del conflicte a Ucraïna.

Aquestes incerteses afecten el pressupost d’ingressos i despeses de la Generalitat per al 2023. En una estimació inicial es preveia un impacte del conflicte ucraïnès a les finances de la Generalitat proper als 750 M€, però actualment molts indicadors han quedat superats tant pel que fa al nombre de persones migrades com a l’increment del preu de l’energia. D’altra banda, tot i que la Comissió Europea ja ha acordat mantenir la suspensió de les regles fiscals (dèficit, deute i regla de despesa) per a l’exercici 2023, el Govern de l’Estat encara no ha comunicat quina serà la taxa de referència del dèficit per a les comunitats autònomes, fet que augmenta la incertesa pel que fa a la disponibilitat de recursos pressupostaris.

 

Lluita contra les desigualtats i impuls a la reactivació

Els Pressupostos de la Generalitat per al 2023 es plantegen, un any més, com una eina per a la reactivació del país i per a l’aprofitament màxim dels fons Next Generation. En aquest sentit, l’ordre publicada avui fixa els criteris que han de guiar l’assignació dels recursos pressupostaris, dedicant una atenció especial a les mesures que promouen la igualtat d’oportunitats i el foment de l’economia del coneixement, digital i emprenedora, així com l’impuls a la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic. Totes aquestes mesures han de permetre, d’una banda, reforçar el benestar social i l’equilibri territorial; i, de l’altra, respondre a les urgències empresarials i impulsar la reactivació econòmica iniciada ja amb els Pressupostos del 2022. En paral·lel, l’ordre d’elaboració dels Pressupostos també insta els departaments i entitats del sector públic a revisar les seves assignacions de despesa per maximitzar el valor dels recursos públics i garantir que la gestió dels comptes es realitzi amb la màxima eficiència i eficàcia.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 100

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia