Empresa i Treball

EMT

Consum proposa sancionar 14 entitats financeres per un import de 977.813 euros per infraccions en la comercialització de targetes revolving

query_builder   10 juny 2022 12:32

event_note Nota de premsa

Consum proposa sancionar 14 entitats financeres per un import de 977.813 euros per infraccions en la comercialització de targetes revolving

  • L’Agència Catalana del Consum va dur a terme durant el 2021 una campanya d’inspecció a les 14 principals entitats financeres que operen a Catalunya, per comprovar les condicions generals dels contractes de targetes revolving i determinar si podien resultar lesives o abusives per a les persones consumidores
  • Consum ha resolt sancionar totes les entitats inspeccionades per pràctiques i clàusules contractuals abusives, amb un import global de 350.000 euros; a més, 6 d’aquestes entitats són sancionades amb un total de 627.813 euros per aplicar interessos abusius
  • 9 de les entitats inspeccionades també incomplien els requisits generals aplicables a les relacions de consum, tant en les oficines obertes al públic com en els caixers automàtics, i han estat sancionades amb 148.000 euros en total


L’Agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i Treball proposa sancionar 14 entitats financeres per infraccions relacionades amb la comercialització de targetes revolving, per un import global de 977.813 euros, pel fet d’incloure clàusules abusives en els contractes i/o cobrar interessos abusius. El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, i el director de l’Agència Catalana del Consum, Francesc Sutrias i Grau, han presentat avui els principals resultats de la campanya d’inspecció destinada a garantir els drets de les persones consumidores i la transparència en la comercialització de les targetes revolving.

En aquest marc, el secretari Albert Castellanos ha assenyalat que amb aquesta campanya "hem volgut verificar la transparència en la seva comercialització, atès que és un sector d’activitat de caràcter bàsic i que ens trobem davant d’un producte financer complex que pot generar greus problemes de sobreendeutament”.

Castellanos ha ressaltat que “els resultats obtinguts de les inspeccions són altament preocupants pel que fa a la vulneració dels drets dels consumidors”. “Es tracta d’infraccions greus que cal que les entitats financeres esmenin”, ha destacat el secretari que ha avançat que “l’Agència ampliarà properament el perímetre de control a altres entitats financeres per tal de defensar i protegir els drets de la ciutadania”.

El director de l’Agència, Francesc Sutrias, ha posat èmfasi en el fet que “cap de les entitats financeres inspeccionades compleix fidedignament els drets de les persones consumidores i el nostre objectiu és corregir conductes  i conscienciar la ciutadania perquè estigui alerta”. “Endegarem en les properes setmanes una campanya informativa i d’empoderament a través de les xarxes socials, amb l’objectiu que les persones consumidores siguin conscients dels seus drets i deures i coneguin els possibles riscos de contractar productes de crèdit”, ha anunciat Sutrias.

Resum dels resultats de la campanya d’inspecció

Durant el 2021, l’Agència ha realitzat una campanya d’inspecció a les 14 entitats financeres principals que presten serveis en l’àmbit territorial de Catalunya, tant per mitjà d’oficines presencials com per internet, amb l’objectiu de comprovar les condicions generals dels contractes relacionats amb la comercialització de targetes revolving i determinar si podien resultar lesives o abusives per a les persones consumidores. Les entitats objecte d’inspecció han estat ABANCA, Banc Sabadell, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco Santander, Bankinter, CaixaBank, Cofidis, Deutsche Bank, Ibercaja, ING Direct, Kutxabank, Oney, Unicaja Banco i WiZink.

Les revolving són targetes de crèdit en què la persona usuària disposa d'un límit de crèdit determinat que pot retornar a terminis, per mitjà de quotes periòdiques baixes que poden ser fixes o bé un percentatge del deute existent. Aquest crèdit es renova de manera automàtica al seu venciment mensual, de manera que és equiparable a una línia de crèdit permanent, amb el perill que el deute, així com els interessos, les comissions i altres despeses generades, vagin augmentant de manera indefinida.

Amb l’objectiu de garantir la transparència prevista en la normativa pel que fa a la informació i la documentació en les relacions de consum en els serveis financers, i detectar possibles pràctiques lesives per als consumidors en les condicions generals de contractació de targetes revolving, Consum ha comprovat, d’una banda, aspectes com ara la veracitat i la claredat de les condicions anunciades en les ofertes i la publicitat; si la informació precontractual facilitada per les entitats és suficient o l’existència de clàusules abusives en els contractes. Per una altra banda, ha comprovat els tipus d’interès aplicats per les diverses entitats de crèdit en aquest producte financer, amb la finalitat de detectar interessos abusius.

A més, durant les actuacions inspectores s’ha comprovat el compliment dels requisits generals obligatoris que estableix la normativa de consum per als establiments oberts al públic, com ara la disponibilitat de fulls oficials de queixa, reclamació i denúncia; la garantia dels drets lingüístics de les persones consumidores o la informació mínima que s’ha d’oferir per mitjà dels caixers automàtics, entre d’altres aspectes.

Un cop finalitzades les actuacions inspectores, s’han pogut constatar infraccions importants en matèria de protecció de les persones consumidores. Per tant, d’acord amb el règim sancionador que preveu la Llei del Codi de consum, l’Agència ha resolt els expedients oberts amb propostes de sanció a:

  • 14 entitats financeres per pràctiques i clàusules contractuals abusives, per un import global de 350.000 euros –aquestes sancions són tipificades com a greus i poden arribar fins als 100.000 euros per cada expedient sancionador–.
  • 6 entitats financeres per aplicar interessos abusius (TAE superiors al 20%), per un import global de 627.813 euros –aquestes sancions són tipificades com a greus i poden arribar fins als 100.000 euros per cada expedient sancionador, quantitat que es pot ultrapassar fins assolir el quíntuple del valor del béns o els serveis que són objecte de la infracció–. La inspecció de consum ha constatat que les entitats objecte de control apliquen tipus d’interès que oscil·len entre el 9,6% i el 29,7%.
  • 9 entitats amb oficines obertes al públic per vulneració de la normativa aplicable a les relacions de consum, amb 148.000 euros en total –aquestes sancions es tipifiquen com a lleus i les multes poden arribar fins als 10.000 euros per expedient–.


Podeu consultar el vídeo de la roda de premsa a https://www.youtube.com/watch?v=f-NdQ0rC0rQ&t=548s

 

1  

Imatges

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, i el director de l'Agència Catalana del Consum, Francesc Sutrias i Grau, en la presentació dels resultats de la campanya d'inspecció.

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, i el director de l'Agència Catalana del Consum, Francesc Sutrias i Grau, en la presentació dels resultats de la campanya d'inspecció. 913

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia