Protecció Civil

roda premsa

Protecció Civil edita en format digital, imprès i vídeo un document de preguntes freqüents sobre el risc químic

query_builder   10 juny 2022 14:07

event_note Nota de premsa

Protecció Civil edita en format digital, imprès i vídeo un document de preguntes freqüents sobre el risc químic

fragment del video de risc quimic

  • Es dóna resposta pràctica sobre què fer en cas d’accident químic, explicant, per exemple, què fer si ens trobem al carrer, què fer si tenim fills i son a l’escola, si tenim una mascota, si som botiguers i hi ha un accident quan el nostre establiment és obert al públic, etcètera
  • Properament es distribuiran 50.000 exemplars de la versió de butxaca a la població
  • Les preguntes a les que es dona resposta han sorgit al llarg de les reunions amb el veïnat i teixit associatiu del Camp de Tarragona en el marc del Plaseqta
  • El document de FAQs l’han presentat avui a l’edifici del CAT112 de Reus la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, la consellera municipal de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil de l’Ajuntament de Tarragona, Cristina Guzmán, i la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior, Marta Cassany

 

Protecció Civil de la Generalitat ha editat en format paper, digital i vídeo un document de preguntes freqüents sobre el risc químic que busca donar resposta pràctica als dubtes relatius a què fer en cas d’accident químic, explicant, per exemple, què fer si ens trobem al carrer, què fer si tenim fills i son a l’escola, si som botiguers i hi ha un accident quan el nostre establiment és obert al públic, si tenim una mascota, etcètera.

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha explicat que el FAQS de risc químic “respon a una inquietud ciutadana” manifestada en les diferents reunions de la taula de crisi i que servirà per explicar “de forma clara i inequívoca què ha de fer i què no ha de fer la població en cas d’accident químic”. “El nostre objectiu és arribar al màxim de població possible i que a la pregunta ‘Què he de fer en cas d’accident?’ la resposta sigui ben clara: m’he de confinar” ha dit Salvat, que ha afegit “I què no he de fer? No he d’evacuar la zona, no he de marxar”. “Amb aquesta eina s’explica què cal fer en diferents formats per arribar a tothom”, ha explicat Salvat.

Les preguntes a les que es dona resposta han sorgit al llarg de les reunions amb el veïnat i teixit associatiu del Camp de Tarragona en el marc de la taula de crisi del Plaseqta (Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona) que han tingut lloc el darrer any i que tenen continuïtat en la implantació de diferents mesures de sensibilització a la població.

El document de FAQs s’ha editat en paper en dues versions, una d’extensa, amb 81 preguntes i respostes i una de butxaca (20 preguntes i respostes) en les que s’aborden qüestions pràctiques sobre què fer en cas d’accident químic, com s’ha de fer un bon confinament, perquè no és una bona opció evacuar la zona, què són les sirenes de risc químic i com sonen, per exemple.

Properament es distribuiran 50.000 exemplars de la versió de butxaca a la població amb la col·laboració dels municipis més propers a les indústries químiques. Les dues versions (extensa i de butxaca) estaran disponibles en català, castellà, anglès i àrab.

Al web https://interior.gencat.cat/riscquimic estaran disponibles les dues versions, en aquest cas també en aranès.

Avui també s’ha presentat la versió en vídeo del document de preguntes freqüents en el que diferents professionals de Protecció Civil de la Generalitat responen diferents preguntes sobre risc químic. Aquest vídeo que estarà disponible també al web, es difondrà també a través de les xarxes socials del Departament d’Interior i de Protecció Civil de la Generalitat, i els diferents municipis el tindran a la seva disposició per tal que arribi al màxim de població possible. Són vídeos curts, didàctics, des del punt de vista del ciutadà, explicant què pot fer, què ha de fer i que no ha de fer en cas d’accident químic. El vídeo està disponible a l'enllaç https://youtu.be/qf18nXgZnsI i al web https://interior.gencat.cat/riscquimic

La directora Salvat ha explicat que el document de preguntes freqüents forma part de la estratègia de sensibilització a la ciutadania en el marc del Plaseqta i que tindrà continuïtat en un simulacre a la tardor que requerirà participació activa de la ciutadania dels municipis del Plaseqta.

Per la seva banda la Consellera de Seguretat Ciutadana i Protecció de Civil de l’Ajuntament de Tarragona, Cristina Guzmán, ha informat de la campanya que es va engegar el mes d’abril a nivell municipal, editant diferent informació gràfica i duent a terme una sèrie de xerrades a les entitats i associacions de veïns de les zones amb més afectació de risc químic ara per ara, dels barris de Ponent; però també es farà a centres educatius i responsables d’equipaments municipals i comercials. Segons Guzmán “fer aquesta tasca divulgativa és fer partícep a la població i donar-los tots els coneixements necessaris de com actuar davant d’un accident de risc químic, que té com a principal premissa el confinament general de la població”. Així mateix la Consellera ha anunciat que s’ha produït material audiovisual que s’emetrà a través de les xarxes socials, mitjans de comunicació i en equipaments municipals, “per tal de conscienciar encara més la població en general”.

La directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Marta Cassany, ha recordat que, a banda dels FAQS presentats avui, es segueix treballant amb el territori en diferents trobades i reunions amb veïnat i teixit social i amb diferents col·lectius essencials conjuntament amb diferents Ajuntaments.

3  

Imatges

presentació FAQS risc químic

presentació FAQS risc químic 185

roda premsa presentació FAQS

roda premsa presentació FAQS 163

imatge del FAQS de butxaca

imatge del FAQS de butxaca 220

2  

Fitxers adjunts

FAQS de butxaca

FAQS de butxaca
PDF | 285

FAQS extens

FAQS extens
PDF | 6709