Justícia, Drets i Memòria

.

L'activista pels drets humans Alexandra Polivanova visita Barcelona per parlar dels drets humans, la resolució de conflictes i el rol dels memorials

query_builder   13 juny 2022 12:28

event_note Nota de premsa

L'activista pels drets humans Alexandra Polivanova visita Barcelona per parlar dels drets humans, la resolució de conflictes i el rol dels memorials

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, clourà l’acte “Rússia, la memòria i el present. El rol dels memorials. Diàleg entre Alexandra Polivanova i Vicenç Villatoro”, el 16 de juny, al Col·legi de Periodistes de Catalunya

Alexandra Polivanova estat convidada pel Memorial Democràtic i participarà en tres diàlegs amb persones expertes, els dies 14 i 16 de juny

Polivanova era membre de la junta directiva de l’organització russa International Memorial, organisme clausurat pel govern rus arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna

.

Per causes alienes a l’organització, Alexandra Polivanova no podrà participar avui, 14 de juny, en l’acte “Construint la cultura de la pau des de l’Educació. Diàleg entre Alexandra Polivanova i Nataliya Losyeva”. Tampoc a l'activitat programada a les 18 h al Museu d’Història de Catalunya, que queda cancel·lada.

Del 14 al 16 de juny, l’activista russa Alexandra Polivanova participarà en tres converses amb experts en història, arxivística, drets humans i memòria, organitzades pel Memorial Democràtic.

Polivanova era membre de la junta directiva de l’organització russa International Memorial, tancada pel govern rus recentment, arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Al llarg de tres dècades, l’Internacional Memorial va recollir la memòria de les víctimes del comunisme a l’URSS i els va donar veu. Durant l’estada a Barcelona, parlarà de la gestió dels arxius i la preservació de la memòria, els drets humans, la resolució de conflictes i el rol dels memorials.

L’International Memorial

L’agost de 1987, a Moscou, sorgeix la iniciativa per crear l’ONG International Memorial, en homenatge a les víctimes de la repressió soviètica. Grups similars van sorgir en altres regions de l’aleshores Unió Soviètica. L’organització, com el Memorial Democràtic i altres organismes d’arreu del món, formava part de la xarxa International Coalition of Sites of Conscience.

Arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna, l’International Memorial va ser tancat el desembre de 2021 pel govern rus. Fundat pel premi Nobel Andrey Sakharov, International Memorial era una de les institucions russes més rellevants dedicades a difondre la història contemporània del país. Es dedicava, especialment, a la recerca sobre la repressió política en temps de l’URSS i del Gran Terror i a donar veu a les víctimes perseguides i represaliades durant els més de trenta anys de la dictadura comunista.

Alexandra Polivanova

Nascuda a Moscou, va estudiar literatura i història nòrdica i russa i psicologia social a Rússia, Suècia i els EEUU. Actualment s’encarrega dels programes educatius vinculats al Memorial Society de Moscou i és la cap del projecte d’investigació i educació de memòria “Moscou. Una topografia del terror”. També és autora i directora de projectes de teatre documental. Des de l’any 2022 és la presidenta de la junta directiva de la Xarxa de Societats Commemoratives de Rússia.

Programa

“Rússia, la memòria i el present. Diàleg amb Alexandra Polivanova. La gestió dels arxius, els drets humans i la resolució de conflictes i el rol dels memorials”

  • 14 de juny, a les 11 h, Campus Mundet: “Construint la cultura de la pau des de l’Educació. Diàlegs entre Alexandra Polivanova i Nataliya Losyeva de la Nizhyn Gogol State University (Ucraïna)”, amb Marta Simó, professora d’Educació a la Universitat de Barcelona, i Imma Armadans, professora de Psicologia de la Universitat de Barcelona.
  • 14 de juny, a les 18 h, Museu d’Història de Catalunya: “Rússia, la memòria i el present. Diàleg amb Alexandra Polivanova. La gestió dels arxius”, amb Ramon Alberch i Fugueras, historiador i arxiver.
  • 16 de juny, a les 18.30 h, Col·legi de Periodistes de Catalunya: “Rússia, la memòria i el present. El rol dels memorials. Diàleg entre Alexandra Polivanova i Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic.” Cloenda a càrrec de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

Organització i col·laboradors

Els tres diàlegs han estat organitzats pel Memorial Democràtic, amb la col·laboració de l’International Coalition of Sites of Conscience, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya, l’Escola d’Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Associació d’Arxivers i Arxiveres de Catalunya, Arxivers Sense Fronteres, la Universitat de Barcelona, la Fundació Solidaritat i l’Institut de Recerca de l’Educació de la Universitat de Barcelona.

2  

Imatges

Alexandra Polivanova. Foto: Daria Krotova

Alexandra Polivanova. Foto: Daria Krotova 11000

International Memorial. Foto: Daria Krotova

International Memorial. Foto: Daria Krotova 9631

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia