Delegació a Madrid

4a sessió cicle Catalunya-Espanya

'Una proposta europea per resoldre els conflictes de sobirania', quarta sessió del cicle Catalunya-Espanya que organitza la delegació del Govern a Madrid

query_builder   13 juny 2022 18:00

event_note Nota de premsa

'Una proposta europea per resoldre els conflictes de sobirania', quarta sessió del cicle Catalunya-Espanya que organitza la delegació del Govern a Madrid

El cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’ que té lloc mensualment al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna arribarà, demà dimarts 14 de juny, a la quarta sessió amb 'Una proposta europea per resoldre els conflictes de sobirania'.

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya és un conflicte d'abast europeu que posa en dubte els marcs de sobirania d'un dels estats membres de la UE. Quin rol poden o haurien d’assumir les institucions europees en aquest tipus de conflicte? És possible o desitjable establir unes condicions de claredat per canalitzar democràticament els conflictes d’autodeterminació a escala europea?

Presentarà la sessió i introduirà l'acte, la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, Ester Capella i Farré.

Hi intervindran:

Ernest Maragall. Diputat al Parlament de Catalunya, Regidor a l’Ajuntament de Barcelona i Exconseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya

Nicola McEwen. Professora del Centre sobre Canvi Constitucional de la Universitat d’Edimburg.

Nicolas Levrat. Catedràtic de Dret Europeu a la Universitat de Ginebra i director del Global Studies Institute.

Francesco Palermo. Catedràtic de Dret Públic comparat a la Universitat de Verona i Director de l’Institut de Federalisme Comparat (EURAC)

Moderador:  Jaume López. Doctor en Ciència Política i de l'Administració, Màster en Teoria Política i Social per la UPF i professor associat UPF.

La comissaria del cicle és Marta Rovira Martínez, doctora en sociologia, professora de la UAB, i consultora de polítiques públiques.

Un cicle, 10 sessions

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid organiza, al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, el cicle ‘Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg i la negociació política?’. Va néixer amb l’objectiu de contribuir a impulsar un nou clima social i polític amb motiu de la taula de negociació entre els Governs de l’Estat i de la Generalitat. En el decurs de 10 sessions, mensualment, hi intervenen veus plurals del món acadèmic, polític i institucional per debatre les diferents perspectives i propostes que ajudin a resoldre el conflicte.

El cicle s’ha organitzat a partir del llibre Catalunya-Espanya: del conflicte al diàleg polític? (ed. La Catarata), impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) de la Generalitat, que conté les reflexions de més d’una seixantena d’autores i autors que aporten la seva diagnosi i propostes entorn a aquest conflicte que s’ha accelerat en els darrers anys.

La presentació del cicle i del llibre va tenir lloc el mes de novembre de 2021 amb un diàleg entre Pablo Iglesias i José María Lassalle. Enllaç a l’acte de presentació: https://bit.ly/3rjR1wX

Properes sessions:

20 de setembre de 2022  Desobediència civil i escenari unilateral

La desobediència civil com a instrument per superar i desbordar els marcs jurídics que han quedat caducs i superats pels esdeveniments, és un dels àmbits controvertits de la discussió política i social. Quins són els seus fonaments i abast? És la desobediència una eina útil en un procés d’independència en una democràcia liberal? Quines són les vies de ruptura?

25 d’octubre de 2022  La reforma federal com a resposta a la independència

Les propostes de reforma federal de l’Estat de les Autonomies, són, des de fa dècades, un debat recurrent. Són molts els dubtes sobre la viabilitat i el suport d’aquesta reforma i, també, sobre quin seria el model federal a desenvolupar. Es debatrà sobre quins són els plantejaments federals que defensen els actors polítics i quines possibilitats tenen de prosperar en el context actual.

29 de novembre de 2022  I si la negociació política tingués èxit?

L’escepticisme social i polític entorn a la mesa de diàleg és generalitzat. Tanmateix, el retorn a una escalada del conflicte entre Catalunya i Espanya produiria molta inestabilitat en un context ja de per si ple de moltes incerteses. Què hauria de succeir perquè el diàleg polític tingués èxit? Com s’haurien de produir els possibles acords?  

24 de gener de 2023 L’autodeterminació com a punt de trobada a Espanya

L’autodeterminació com a procés democràtic d’una comunitat política o nació que decideix el seu futur en llibertat, no és sempre sinònim de separació o independència, ni aquesta la seva conseqüència inevitable. En aquesta sessió es debatrà sobre l’autodeterminació com un exercici de reconeixement dels subjectes polítics i de legitimació d’aquells estats que s’ho proposen, així com també una oportunitat de creixement i qualitat democràtica per a l’Estat espanyol.

28 de febrer de 2023 Conflictes i negociació política: fracassos i èxits des d’una mirada comparada

El conflicte entorn la sobirania i l’autodeterminació entre Catalunya i Espanya no és un cas únic. Són diversos els casos que tenen similituds i, a la vegada, diferències i poden servir de referència per la seva canalització i resolució democràtica. Aquesta sessió, centrada en l’anàlisi i el debat des d’una perspectiva comparada, vol aportar reflexions útils i les lliçons apreses que poden servir, alhora, d’orientar el diàleg i la negociació política.

22 de març de 2023 Una mirada política al diàleg i la negociació

En el momento de celebrar aquesta darrera sessió, ja hauran transcorregut uns quants mesos des de l'arrencada de la Mesa de Negociació. Una vegada conclòs aquest cicle, serà un bon moment per recuperar les propostes i debats i celebrats i, a la vegada, fer a avaluació critica of com han avançat les negociacions a levell polític.

 

 

 

1  

Imatges

Una proposta europea

Una proposta europea

1  

Fitxers adjunts

NdP 4a sessió cicle Catalunya-Espanya a Blanquerna

NdP 4a sessió cicle Catalunya-Espanya a Blanquerna
PDF | 259

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia