Acció Exterior i Unió Europea

XGO

Jornada consular

Consellera Alsina: "El Vallès combina el que ens fa forts internacionalment: tradició i innovació"

El Departament d'Acció Exterior i Govern Obert organitza una visita per al cos consular a la Cecot i al Sincrotró ALBA per presentar el potencial industrial del Vallès

query_builder   13 juny 2022 15:24

event_note Nota de premsa

Jornada consular

Consellera Alsina: "El Vallès combina el que ens fa forts internacionalment: tradició i innovació"

El Departament d'Acció Exterior i Govern Obert organitza una visita per al cos consular a la Cecot i al Sincrotró ALBA per presentar el potencial industrial del Vallès

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una nova sortida organitzada pel Departament, en aquesta ocasió amb una sessió de treball a la seu de Cecot a Terrassa i una visita al Sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès.

XGO

L’objectiu de la visita és apropar al cos consular de Barcelona el potencial empresarial i industrial de Catalunya a través de la realitat manufacturera del Vallès i explicar-los com s’està impulsant la reindustrialització del territori i la transició cap a una economia més sostenible i digitalitzada, tot adaptant-se als nous reptes en un context d’inestabilitat internacional.

“El Vallès és un dels ecosistemes més dinàmics de Catalunya”, ha dit la consellera Alsina al cos consular, que ha volgut traslladar-los el potencial i el dinamisme del teixit empresarial del Vallès, els centres de formació i recerca existents, així com els principals projectes de futur. “Combina tradició i innovació, i això ens explica molt bé a l’exterior: una gran tradició d’indústria, de comerç i de mirar el món, amb vocació internacional, de mirar què passa fora i connectar-hi, i alhora de modernització, amb una indústria molt innovadora”, ha destacat del Vallès la consellera.

Alsina ha advertit que “cal reforçar les nostres capacitats industrials. En cas contrari, les nostres societats estaran mal equipades per fer front als desafiaments i disrupcions que puguin venir”. La consellera ha posat en valor “l’esperit innovador, que cerca solucions i que avança propostes” del teixit industrial català, i l’expertesa catalana, amb la capacitat de liderar propostes que serveixen de model per a altres contextos industrials.

“Crec fermament que les nostres indústries, empreses, organitzacions de base i institucions públiques catalanes se’n sortiran conjuntament. I el Vallès no serà una excepció”, ha assegurat. La consellera també ha parlat dels fons europeus Next Generation com una oportunitat per fer grans apostes de futur a nivell local amb reparació global.

La jornada s’ha iniciat amb una sessió de treball a la seu de la Cecot, a l’Institut Industrial de Terrassa. El president de la Cecot, Antoni Abad, ha presentat la tasca de l’entitat en acompanyar i assessorar les empreses catalanes per millorar la seva competitivitat i repercutir en la riquesa del país.

La ponència central ha anat a càrrec de l’expert en innovació empresarial Xavier Ferràs, professor titular del Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’ESADE i exdirector del Centre d’Innovació Empresarial d’ACCIÓ. Ferràs ha presentat el model d’innovació i de captació de talent com a impulsor de l’economia.

Seguidament, el periodista Albert Closas ha moderat una taula rodona amb Mireia López, responsable de captació d’inversió estrangera d’ACCIÓ; Ramon Comellas, president de Circutor; Jordi Rodríguez, director general de Leitat Technological Center; i Àlex Moñino, vicepresident de 3D Printing Global Business and Category Management de HP.

XGO

Visita al Sincrotró ALBA

Després de la sessió de treball a la Cecot, la comitiva s’ha desplaçat a Cerdanyola del Vallès per visitar el Sincrotró ALBA, l’accelerador de partícules de darrera generació que atreu investigadors i empreses de recerca i desenvolupament d’arreu d’Europa. En un entorn industrial i de recerca, el sincrotró es troba en un pol de coneixement i empresa a tocar de Barcelona. El Parc de l’Alba és una gran àrea destinada a empreses tecnològicament avançades i d’investigació científica, vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, al Parc Tecnològic del Vallès i als nombrosos centres d’innovació i recerca amb seu a la zona. El motor i centre neuràlgic del Parc de l’Alba és el Sincrotró ALBA, l’única font de llum de sincrotró a l’Estat espanyol.

 

L’acció exterior comença a ‘casa’

La jornada al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i als laboratoris Hipra s’emmarca en el programa del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per detectar oportunitats i crear complicitats entre Catalunya i països tercers de la mà d’actors culturals, econòmics, socials, acadèmics i institucionals, entre d’altres. El Govern de la Generalitat treballa per teixir aliances i marcs de cooperació estratègica amb tots els actors internacionals establerts a Barcelona. Per això, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert organitza activitats i jornades de treball entre el Govern, el cos consular i diferents actors del país. La primera activitat programada va tenir lloc el setembre passat al port de Barcelona; al novembre es va organitzar una visita al Barcelona Supercomuting Center, i al desembre es va fer una recepció al Palau de Pedralbes amb motiu de les festes de Nadal, amb una mostra de danses populars i nadales tradicionals catalanes. El mes de gener passat la consellera Alsina i el conseller Giró van explicar els pressupostos de 2022 de la Generalitat al cos consular, i a finals del mateix mes hi va haver la visita al Museu Nacional de Catalunya per parlar de la internacionalització de la cultura catalana.  Al març es va organitzar la jornada sobre biomedicina al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i a Amer, i la darrera activitat programada va ser amb motiu de la diada de Sant Jordi. La jornada sobre el potencial empresarial i industrial català al Vallès és la vuitena activitat organitzada en el marc del programa per al cos consular.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia