Acció Exterior i Unió Europea

Targetó.

Cap a on ha d'anar la política de cooperació al desenvolupament catalana? El Govern ho pregunta en un procés participatiu obert a la ciutadania

query_builder   13 juny 2022 18:18

event_note Nota de premsa

Cap a on ha d'anar la política de cooperació al desenvolupament catalana? El Govern ho pregunta en un procés participatiu obert a la ciutadania

  • La Direcció General de Cooperació al Desenvolupament engega una sèrie de sessions per promoure el diàleg sobre les necessitats, els reptes i les oportunitats de la política pública de cooperació del Govern
  • El procés participatiu, obert fins al 22 de juliol, nodrirà el nou Pla director de cooperació al desenvolupament, que guiarà la política de cooperació del Govern fins al 2026
Targetó sobre el procés participatiu.

El Govern ha donat aquest dilluns el tret de sortida al procés participatiu que recollirà propostes per a l’elaboració del Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026. Durant els mesos de juny i juliol, tota la ciutadania catalana està convidada a fer aportacions, a través de trobades presencials i en línia, així com a través de propostes al Portal Participa, que millorin i enriqueixin el principal document estratègic de cooperació del Govern.

Durant la sessió de llançament del procés, el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, ha destacat aquest dilluns que per al Govern el Pla director 2023-2026 “és una prioritat fonamental d’aquest mandat”, que alhora coincideix en temps amb la publicació del Pla estratègic de l’acció exterior. Per a Figueras, “és important que aquests dos processos convergeixin: la cooperació és una part central de l’acció exterior i de la projecció internacional de Catalunya com a país solidari i compromès amb el desenvolupament global”.

Per la seva banda, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, ha situat com a prioritat que l’acció de la cooperació catalana “sigui més estratègica, tingui més impacte i estigui connectada amb els reptes globals”. Desquens ha apostat per “seguir avançant en el caràcter transformador de la cooperació al desenvolupament del Govern” i també ha destacat la voluntat de fer “un pas decisiu en fer una cooperació basada en la recerca i el coneixement”.

El procés participatiu té com a objectius principals contribuir a elaborar un Pla director de qualitat, assegurar la seva apropiació per part dels actors de la cooperació catalana, i alhora enfortir les relacions amb els agents implicats en la política de cooperació al desenvolupament a Catalunya.

Participació presencial i en línia

Durant la presentació d’avui s’han anunciat les 11 sessions deliberatives que tindran lloc durant els mesos de juny i de juliol, dirigides tant als actors de la cooperació com a la ciutadania en general. Les sessions permetran establir una diàleg i identificar propostes amb els actors al voltant dels 3 eixos de debat d’aquesta fase:

  1. Prioritats estratègiques.
  2. Participació dels agents, aliances clau i instruments.
  3. Una cooperació transformadora i amb impacte.

Cada sessió girarà entorn a un tema determinat, i sempre incorporaran l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans de forma transversal, tant en la dinamització com en el desenvolupament dels continguts i els debats. Les sessions estan obertes a la participació de tota mena d’actors i perfils a Catalunya. Igualment els actors podran aportar les seves propostes per a cada tema a través del Portal Participa.

Un cop finalitzada la fase deliberativa, el procés contempla una fase de retorn, els mesos de setembre i octubre de 2022, en què s’explicarà com s’han tractat les aportacions rebudes.

Diagnosi del Pla anterior

Abans d’iniciar aquesta fase del procés participatiu, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament ha pogut elaborar amb entitats i altres actors de la cooperació una diagnosi de la situació actual i el context d’aquesta política de la Generalitat de Catalunya, i avaluar el Pla director de cooperació vigent.

L’exercici ha partit d’un informe d’avaluació a mig termini del Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022, que presenta una sèrie d‘anàlisis, conclusions i recomanacions, les quals han estat contrastades i enriquides amb les aportacions dels actors a través de propostes en línia que ja es poden consultar al lloc web del procés participatiu.

Compromís amb la participació ciutadana

El procés participatiu és una iniciativa de la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, la unitat del Govern responsable d’elaborar el Pla director per al quadrienni 2023-2026, i compta amb el suport de la Direcció General de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica, del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.

Amb aquesta iniciativa, el Govern consolida l’ús de metodologies participatives per a alimentar el Pla director de cooperació al desenvolupament, tal com ja va fer per a l’aprovació del document precedent, que correspon al període 2019-2022.

Podeu consultar tota la informació del procés, així com el calendari de les sessions, al web participa.gencat.cat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia