Empresa i Treball

EMT

Empresa i Treball obre un portal amb informació sobre els nivells de radioactivitat ambiental a Catalunya

query_builder   14 juny 2022 15:30

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball obre un portal amb informació sobre els nivells de radioactivitat ambiental a Catalunya

  • Actualment a Catalunya hi ha 36 emplaçaments on hi ha instal·lades diferents estacions de mesura de la radiació que formen part de la Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental de la Generalitat de Catalunya

El Departament d’Empresa i Treball posa a disposició de la ciutadania el portal Xarxa de vigilància radiològica ambiental de la Generalitat de Catalunya (XVRAC) que recull en temps real el nivell de radioactivitat ambiental arreu de Catalunya. Actualment hi ha 36 emplaçaments on hi ha instal·lades diferents estacions de mesura de la radiació que formen part d’aquesta xarxa.

Amb la XVRAC es mesura periòdicament i en continu cada 10 minuts la radiació que hi ha a l’ambient. Els valors dosimètrics (tant la taxa de dosi com l’espectrometria gamma) es monitoritzen 24/7/365 en les proximitats de les centrals nuclears i a la resta del territori per si arribés radiació de fora. Alerten del risc radiològic potencial per a la població i detecten l'evolució d'elements radioactius i dels nivells de radiació, tant ambiental com possibles emanacions d’origen artificial.

A la web del mapa de la XVRAC es pot obtenir la se­güent informació:

  • Mapa amb  el darrer valor de taxa de dosi en cada estació i els colors indiquen els diferents nivells establerts de taxa de dosi.
  • Consultar dades puntuals i crear diferents gràfiques amb diferents agregacions (per exemple obte­nir mitges, sumes de les taxes de dosi, de la pluja, diàries o setmanals, entre d’altres.).
  • Exportar les dades a d'altres einesper tractar-les.
  • Cercar i filtrar dades recents o històriques.
  • Marcar dades a les taules segons el criteri de l'usuari.
  • Consultar mapes i accedir a gràfiques dels punts mesurats.
  • Programar aplicacions externes que vagin consultant les mesures a una interfície (API) pública i les combinin amb qualsevol altra font de dades.

A Catalunya hi ha 3 centrals nuclears en funcionament (Vandellòs 2, Ascó 1 i Ascó 2) i una en latència (Vandellòs 1).

  

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________