- El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest migdia la constitució de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, que té l’objectiu d’exercir un impuls i lideratge de l’abordatge integral de les polítiques en l’àmbit de la Salut Mental
- La consellera de la Presidència ha subratllat que “la salut mental és una realitat silenciada i invisibilitzada” i “una autèntica emergència nacional que s’ha agreujat arran de la Covid-19”
- A través del Pacte, Catalunya es posiciona en el rànquing europeu de salut mental
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquest migdia la constitució de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, on ha posat de manifest que és “una prioritat de país que necessita tota la força col·lectiva, social, de serveis públics i també prioritat de recursos” i ha de ser “un dels pactes més importants d’aquesta legislatura i dels propers anys”.
Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha expressat “la necessitat de canviar el paradigma sobre la salut mental i el benestar emocional, trencant estigmes i prejudicis”, i tractant-la amb la mateixa importància a la que s’ofereixen a altres dimensions de la salut i el benestar. Aragonès ha reivindicat el Pacte “com una eina dirigida a les persones afectades, però també a les famílies i entorns més propers, als professionals i als agents prestadors de serveis”, per tal d’impulsar el canvi de mirada i assumir els grans reptes del sector, que són “identificar els problemes estructurals, acotar objectius i impulsar solucions, millorar estratègies encaminades a oferir una atenció integral 24 hores al dia i 7 dies a la setmana i que atengui a les persones des de la diversitat i al llarg de les diferents etapes de la vida, així com estabilitzar els recursos per consolidar els serveis”. En aquest sentit, Aragonès els ha emplaçat a fer-ho posant en valor i reforçant la xarxa existent.
El cap del Govern també ha recordat que en el pacte hi participen la majoria de Departaments de la Generalitat perquè “hem de tenir cura de la salut mental des de tots els àmbits de la vida” i ha incidit en què a partir d’ara, la tasca de la taula serà definir l’estratègia de salut mental que ha de donar forma al pacte, fer el seguiment, coordinació i validació de les propostes d’actuació elaborades pels diferents grups de treball i vetllar per les propostes que van sortir del Ple del Parlament sobre la salut mental del passat mes de desembre.
Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha subratllat que l’atenció a la salut mental esdevé “estratègia de país a la qual destinem recursos humans i econòmics”. “Tenim una xarxa de salut sanitària de més de 500 milions d’euros molt ben estructurada i repartida a tot el territori, però cal articular els múltiples programes i accions que cada departament ofereix per tal que esdevinguin actors proactius en la recuperació de les persones amb un problema de salut mental”, ha afirmat.
La salut mental és, segons la consellera Vilagrà, “una realitat silenciada i invisibilitzada” i “una autèntica emergència nacional que s’ha agreujat arran de la Covid-19”.
En l’acte també ha intervingut, la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana i Aguilà, que ha remarcat que la Taula ha de ser l’eina que doni el vistiplau i col·labori a construir l’estratègia de país en salut mental. “Hem de parlar de les necessitats de les persones afectades per una problemàtica de salut mental, però també de les famílies i dels professionals”, ha destacat Casamitjana. Per fer-ho, la directora del Pacte ha assegurat que cal un lideratge clar, que assumirà el Pacte Nacional de la mà de la Taula que avui es constitueix, per oferir una solució coordinada entre departaments davant dels problemes del sistema.
A l’acte també hi ha participat a través d’un vídeo enregistrat la cap de la unitat Política, Dret i Drets Humans del Departament de Salut Mental i Consum de Substàncies de l’Organització Mundial de la Salut, Michelle Funk, així com múltiples associacions del sector.
La taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya
La Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya és una taula participativa i oberta i estretament vinculada al sector de la salut mental del país, amb representació de les principals entitats i associacions, així com la taula del tercer sector, passant per familiars i primeres persones o especialistes en salut mental.
És l’òrgan col·legiat i instrument de participació, intercanvi de coneixement, coordinació i assessorament per a la redacció i desplegament del propi Pla, mitjançant la participació de tot el sector, els departaments de l’Administració competents en matèria de salut mental i el món local.
Avui s’ha celebrat la primera reunió del Pacte Nacional de Salut Mental, on queden reflectits la missió, els objectius i l’estratègia en matèria de salut mental que té el Govern de la Generalitat a través d’aquest programa i aquesta eina de país que parla de les necessitats amb les persones.
El desplegament del programa, que va donar el tret de sortida el mes de desembre de l’any 2021, és una iniciativa del Govern a proposta del president Aragonès, per tal de donar resposta com a país a les necessitats de les persones davant d’un context de problemàtica de salut emocional i mental d’elevada complexitat que s’ha vist agreujat a causa dels efectes de la Covid-19.
El programa neix a partir del Pla Integral de Salut Mental i el compromís del Govern i el Parlament per superar les expectatives del Pla Integral, centrar-ho en la salut comunitària i amb la finalitat de dirigir-lo a tota la ciutadania, fer-lo interdepartamental i sobretot participatiu i obert, fent de pont entre el govern i la societat civil.