Són ajuts adreçats a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments 

El 25 beneficiaris de l’ajut realitzaran actuacions per valor de prop de 30 milions d’euros

Acció Climàtica
El secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials a Girona, Elisabet Sánchez, presentant els ajuts a la indústria agroalimentària gironina

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials a Girona, Elisabet Sánchez, han presentat els ajuts concedits a la indústria agroalimentària gironina, adreçats a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments. Així, el Departament d’Acció Climàtica ha resolt destinar 6,3 milions d’euros a les empreses agroalimentàries gironines, que han beneficiat un total de 25 sol·licitants i permetran executar unes inversions pressupostades en prop de 31,7 milions d’euros.

Aquest ajut s’insereix dins l’ordre aprovada pel Departament d’Acció Climàtica d’un total de 27 milions d’euros que ha beneficiat 122 indústries agroalimentàries de tot Catalunya. En aquest sentit, la xifra percebuda per la indústria gironina representa el 20% del total de l’ajut. Les comarques gironines se situen així, pel que fa a l’import rebut d’aquests ajuts, darrere de Barcelona, que n’ha rebut el 34%, i de Lleida, beneficiària del 32%, i per davant de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que juntes n’han percebut el 13,5%.

Per sectors, a Girona, la indústria càrnia ha rebut 3,5 M€ que serviran per executar una inversió total valorada en 17 M€. La preparació de fruites i hortalisses ha rebut 1,3 M€ que permetran executar projectes per valor de 4,8 M€. La fabricació d’olis i greixos vegetals i animals ha rebut 23.131 € per fer actuacions valorades en 82.611 €. La fabricació de productes lactis ha rebut 427.289 € que serviran per cobrir part dels 3,6 M€ que faran d’inversió total. La fabricació d’altres productes alimentaris ha rebut 126.365 € per a una inversió d’1,8 M€, i, finalment, la fabricació de productes per a l’alimentació animal ha rebut 861.195 € que es destinaran a l’execució d’actuacions valorades en 4,3 M€.

La digitalització en la transformació d’embotits o l’aposta per l’energia verda en la  producció de la poma, alguns dels projectes subvencionats

Així, en el sector carni, com a exemples de projectes subvencionats, hi ha la nova planta de Boadas 1880 a la Cellera del Ter, necessària per ampliar les instal·lacions del procés de llescat a la planta de Girona i la reubicació dels nous processos automatitzats i digitalitzats de transformació, curació i envasat de peces senceres de llescats i embotits. Amb aquests canvis, els fluxos productius esdevenen més eficients i compleixen els màxims requeriments tecnològics i de qualitat a fi de millorar en competitivitat. La inversió global del projecte de la construcció d’una nova planta és de 13 M€ i l’ajut per a una part de la inversió global és de 2 M€.

En l’àmbit hortofructícola, l’empresa Girona Fruits ha fet una inversió d’1,7 M€ l’any 2021, (ajut de 500.000€), que ha suposat una millora en l’estalvi energètic i en la salut dels treballadors i una aposta per l’energia verda amb la reducció de la contaminació dins de les instal·lacions. L’any 2019, va destinar 1,1 M€ (ajut de 341.000€) a millorar la competitivitat de la cooperativa i incrementar el valor de la poma amb una nova línia de transport, neteja i desinfecció de palots que ha de permetre reduir les minves de podrit i fongs, que es poden produir per infeccions en els envasos, preveure la lluita contra el foc bacterià i millorar la seguretat en el treball del personal. També ha renovat la línia de paletitzat, cosa que comporta una millor presentació del producte, amb la possibilitat d’etiquetar cada poma i evitar la manipulació manual de caixes amb les millores de salut corresponents per al personal.

En aquest apartat també trobem cinc productors d’avellanes de la Selva i el Gironès que van crear l’empresa Esclovellana, SL, per comercialitzar les seves avellanes directament al consumidor final. La inversió projectada per aquests productors consta de l’adequació d’un obrador, una cambra per emmagatzemar producte acabat i maquinària (garrapinyadora, xocolatadora i envasadora). La inversió objecte d’ajut és de 48.651 euros, amb un ajut de 15.081 euros.

En el sector lacti, La Fageda Fundació ha rebut 288.282 euros en ajuts per a les inversions que ha destinat a l’edificació d’una nova lleteria (higienització de llet crua), un sistema de dosificació de sòlids per a la línia de postres cremosos/batuts i un dosificador volumètric d’aromes per a la línia de iogurts. Aquest canvi està dins d’un projecte global, amb inversions periòdiques de manera contínua. La inversió total del projecte és d’1.695.781 €.

Digitalització, sostenibilitat i economia circular

Aquesta és la quarta convocatòria d’aquests ajuts adreçats a la indústria agroalimentària, que s’emmarquen en el Programa de desenvolupament rural 2014-2020 (PDR). La convocatòria d’enguany ha estat finançada en un 57% pel Departament d’Acció Climàtica i la resta pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER).

Es preveu que el pressupost del pròxim Programa de desenvolupament rural, corresponent al període 2023-2027, destinat a aquests ajuts, sigui de 45 M€, sense comptar amb la part de finançament procedent dels fons europeus. La pròxima convocatòria d’aquests ajuts corresponent a 2022 es preveu per a finals d’enguany.

Aquestes ajudes, tant les adreçades a la transformació i comercialització d’aliments com les destinades a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments, s’ajusten als principis que promou el Pla estratègic de l’alimentació, un instrument per construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal, que assenta les bases del Pacte nacional per a l’alimentació de Catalunya.

El dimensionament de la indústria agroalimentària a Catalunya

La indústria agroalimentària a Catalunya respon al 19,9% del volum de negoci del sector industrial i ocupa 93.290 persones, cosa que representa el 19% del total de la indústria catalana.

És la primera indústria manufacturera pel seu volum de negoci. Compta amb 3.816 empreses, el 12,4% del conjunt espanyol, i el 75% del volum de negoci es concentra en 4 subsectors: carni, alimentació animal, begudes i altres.