• El Centre Artesà Tradicionarius, l’Heliogàbal, els Lluïsos de Gràcia i el Club Excursionista de Gràcia són associacions amb forta implicació amb els veïns i entitats del barri, i un bon exemple de cultura de proximitat
  • Compten amb suport del Departament de Cultura per desenvolupar activitats de música, cultura popular i associacionisme
FOTO

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha fet avui una visita a diversos equipaments culturals del districte de Gràcia, a Barcelona, per conèixer de primera mà projectes referents en la promoció de la cultura popular i l’associacionisme, com el Centre Artesà Tradicionarius (CAT), els Lluïsos de Gràcia, i el Club Excursionista de Gràcia, que enguany celebra el seu centenari, així com sales petites que ofereixen programació estable durant tot l’any amb una forta implicació amb la Festa Major i les entitats del barri, com l’Heliogàbal. El Departament de Cultura col·labora amb totes aquestes associacions i entitats amb diverses línies i ajuts per impulsar part de la seva activitat cultural.

Aquesta visita coincideix amb l’aprovació ahir de la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals, que té com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció els drets de les persones que treballen en el sector cultural. La participació en la vida cultural és un dret universal i un element clau per a la cohesió social de la comunitat. Les entitats que avui visita la consellera Garriga són exemples d’una cultura de proximitat i d’una cultura de base, amb implicació forta entre veïns, artistes i entitats del barri, i referents a l’hora de contextualitzar i conceptualitzar la futura llei de drets culturals. “Volem promoure aquesta cultura tan propera i vivencial, que sovint suposa el primer pas de moltes persones dins del món cultural i social del seu entorn”, ha manifestat Garriga.

La consellera ha començat aquest matí la visita al Centre Artesà Tradicionarius (CAT), on s’ha reunit amb el seu vicepresident, Esteve León, i amb la responsable de Públics i Comunicació, Sara Peralta. El CAT es va crear l'any 1993 a partir de la iniciativa de l'Associació Cultural TRAM, formada per músics i persones interessades en la promoció de la música i la cultura tradicional catalana, i des de llavors, esdevé una peça indispensable per la recuperació i promoció de la cultura popular, en concret dels àmbits de la música i la dansa. El CAT programa de forma regular concerts, balls i sessions d'improvisació, tallers d'aprenentatge d'instruments (acordió diatònic, percussió, gralla, violí, flabiol...) i de dansa, i col·labora amb projectes arreu del país, com Fira Mediterrània de Manresa o el Festival BarnaSants, entre molts d’altres.

Després, Garriga ha visitat la seu de l’Heliogàbal i s’ha reunit amb els gestors de l’espai. L’Heliogàbal va néixer com a associació cultural amb l'objectiu de servir de plataforma per al desenvolupament i la promoció d'activitats artístiques i culturals al barri de Gràcia de Barcelona. Actualment té una programació estable de concerts de petit format, recitals poètics i exposicions i té un fort lligam amb col·lectius i associacions del barri, veïns, artistes i públic. També destaca el Festigàbal, que neix de la necessitat de crear una programació cultural festiva, però de qualitat, dins de les activitats veïnals pròpies de la Festa Major de Gràcia. La col·laboració directa amb una entitat veïnal ha permès any rere any dissenyar una programació al gust de tothom, per a totes les edats gèneres i col·lectius amb tolerància zero per a actituds excloents o comportaments incívics.

Seguidament, la consellera Garriga ha visitat els Lluïsos de Gràcia, una associació sociocultural i esportiva, sense ànim de lucre, fundada l’any 1855, amb l’objectiu d’oferir espais de formació en el lleure per a infants i joves i fomentar el creixement personal dels adults. Forma part d’un col·lectiu d’entitats culturals de la Vila de Gràcia, i promou projectes que tenen per objectiu fomentar la cultura, la identitat i llengua catalanes, el respecte pel medi ambient i la integració de la multiculturalitat. L’entitat ofereix un ampli ventall d’activitats culturals i esportives que fomenten els valors de l’associacionisme i la col·lectivitat en un clima de respecte i convivència.

La consellera de Cultura ha acabat la seva visita a Gràcia al Club Excursionista de Gràcia, que enguany celebra 100 anys d’història al servei de la muntanya, la cultura i el país.  Garriga els ha felicitat per aquest centenari i per la seva contribució, des dels seus inicis, a la defensa de la cultura i llengua catalanes.

L’entitat ha estat referent del món excursionista català, i té més de mil socis que participen en les seves activitats mitjançant les diferents seccions i també desenvolupa activitats culturals. A més a més, l’entitat també ha treballat fomentant els estudis de la Vila de Gràcia amb la creació de l'Arxiu de Gràcia el 1927.