• La mostra es podrà veure del 17 al 29 de juny a la Casa de Cultura de Girona
Una foto de la trobada

Aquest matí ha tingut lloc l’acte de presentació de l’exposició «Catalunya Nord. 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país», a càrrec del director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud, i del president de l’Associació Arrels, Mateu Pons. Josep Calataiud ha agraït l’oportunitat que es dona amb aquesta exposició a la ciutadania gironina de conèixer amb més profunditat la Catalunya del Nord. Mateu Pons n’ha comentat els principals continguts i ha expressat el desig que les aportacions històriques i culturals procedents de la Catalunya del Nord es coneguin i se sentin com a pròpies a tots els territoris de parla catalana. També ha assistit a l’acte Alfons Quera, director de la casa de la Generalitat de Perpinyà.

L’exposició «Catalunya Nord. 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país», produïda per l’Associació Arrels, ha iniciat un itinerari per Catalunya amb el propòsit de mostrar els principals esdeveniments dels darrers 40 anys a la Catalunya del Nord. Després de passar per Lleida i Tortosa arriba a Girona. La mostra es podrà visitar del 17 al 29 de juny, de dilluns a divendres, de les 10 del matí a les 8 del vespre, al vestíbul de la planta baixa de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, que hi dona suport cedint aquest espai expositiu.

Es tracta d’un recorregut pel Principat organitzat per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat, que té com a objectiu enfortir els llaços en matèria lingüística amb la Catalunya del Nord. L’exposició mostra de manera didàctica com la ciutadania de la Catalunya del Nord ha protagonitzat lluites socials, ecologistes o culturals en defensa del territori i de la llengua catalana, episodis d’una actualitat que Ràdio Arrels ha anat recollint a través de les seves cròniques i emissions i que s’han inclòs en l’exposició en forma d’il·lustracions sonores accessibles mitjançant codis QR.

L’Associació Arrels va néixer l’any 1981 a Perpinyà amb la finalitat de promoure la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya del Nord. La seva primera iniciativa va ser la creació d’una escola immersiva en català a Perpinyà. Després s’hi va afegir Ràdio Arrels, una emissora que emet diàriament en català informacions, programes culturals i d’entreteniment. El 2021 l’entitat va celebrar els 40 anys amb el llibre 40 anys d’Arrels, 40 anys d’un país i amb l’exposició que duu el mateix nom, que recull tota la trajectòria d’aquests anys.

 

 

1  

Imatges

Una imatge de la presentació

Una imatge de la presentació 2968