Justícia, Drets i Memòria

.

Ciuró: "No volem oblidar les víctimes, volem tenir present que, en nom de les idees, no es pot perseguir ni represaliar."

query_builder   16 juny 2022 21:15

event_note Nota de premsa

Ciuró: "No volem oblidar les víctimes, volem tenir present que, en nom de les idees, no es pot perseguir ni represaliar."

La consellera de Justícia tanca l’acte “Rússia, la memòria i el present. El rol dels memorials. Diàleg entre Alexandra Polivanova i Vicenç Villatoro”, al Col·legi de Periodistes de Catalunya

Lourdes Ciuró posa el punt final a tres dies de debat organitzats pel Memorial Democràtic, per parlar dels drets humans, la resolució de conflictes i el rol dels memorials

L’activista Alexandra Polivanova forma part de l’International Memorial, organisme clausurat pel govern rus arran de la guerra amb Ucraïna

.

L’activista Alexandra Polivanova forma part de l’International Memorial, organisme clausurat pel govern rus arran de la guerra amb Ucraïna

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha tancat aquest vespre l’acte “Rússia, la memòria i el present. El rol dels memorials. Diàleg entre Alexandra Polivanova i Vicenç Villatoro”, organitzat pel Memorial Democràtic, al Col·legi de Periodistes. El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, ha mantingut un diàleg amb Alexandra Polivanova, activista dels drets humans i membre de l’International Memorial. Aquest organisme, clausurat el desembre de 2021 pel govern rus, era una de les institucions russes més rellevants dedicades a difondre la història contemporània del país.

Durant el tancament del col·loqui, la consellera Ciuró ha afirmat que “no volem oblidar les víctimes, volem tenir present que, en nom de les idees, no es pot perseguir ni represaliar”. A més, Ciuró ha lamentat la persecució ideològica posant com exemple la causa independentista: “Avui, a Espanya i a Catalunya, no hi ha totes les veus que hauria d'haver denunciant, per exemple, unes escoltes il·legals organitzades per l'estat espanyol per desarticular el moviment independentista. Van fabricar proves falses, van perseguir líders que tenien capacitat de mobilització per desprestigiar-los. Avui, hi ha persones que tenen el seu patrimoni embargat per haver defensat la idea de la independència. Per tant, quina Europa estem construint? Quantes veus seguiran callades davant d'aquesta injustícia? Perquè cada vegada que es calla, donem espai a que un dia algú continuï fent barbaritats”.

L’International Memorial

L’agost de 1987, a Moscou, sorgeix una iniciativa per crear l’ONG International Memorial, en homenatge a les víctimes de la repressió soviètica. Grups similars van sorgir en altres regions de l’aleshores Unió Soviètica. L’organització, com el Memorial Democràtic i altres organismes d’arreu del món, formava part de la xarxa International Coalition of Sites of Conscience.

Arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna, l’International Memorial va ser tancat el desembre de 2021 pel govern rus. Fundat pel premi Nobel Andrey Sakharov, l’International Memorial era una de les institucions russes més rellevants dedicades a difondre la història contemporània del país. Es dedicava, especialment, a la recerca sobre la repressió política en temps de l’URSS i del Gran Terror, i a donar veu a les víctimes perseguides i represaliades durant els més de trenta anys de la dictadura comunista.

Alexandra Polivanova

Nascuda a Moscou, va estudiar literatura i història nòrdica i russa, i psicologia social a Rússia, Suècia i els EEUU. Actualment s’encarrega dels programes educatius vinculats al Memorial Society de Moscou i és la cap del projecte d’investigació i educació de memòria “Moscou. Una topografia del terror”. També és autora i directora de projectes de teatre documental. Des de l’any 2022 és la presidenta de la junta directiva de la Xarxa de Societats Commemoratives de Rússia.

Tres dies de debats

El Memorial Democràtic ha organitzat aquesta setmana l’acte “Rússia, la memòria i el present. Diàleg amb Alexandra Polivanova. La gestió dels arxius, els drets humans i la resolució de conflictes i el rol dels memorials”, a través del qual s’ha parlat dels drets humans, la resolució de conflictes i el rol dels memorials.

Els diàlegs han estat organitzats pel Memorial Democràtic, amb la col·laboració de l’International Coalition of Sites of Conscience, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya, l’Escola d’Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Associació d’Arxivers i Arxiveres de Catalunya, Arxivers Sense Fronteres, la Universitat de Barcelona, la Fundació Solidaritat i l’Institut de Recerca de l’Educació de la Universitat de Barcelona.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia