Bombers

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en els incendis forestals en el dia meteorològicament més complicat de l'episodi

query_builder   17 juny 2022 12:01

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en els incendis forestals en el dia meteorològicament més complicat de l'episodi

  • El conseller Elena reitera la crida a la prudència perquè avui pot ser un dia molt complicat també
  • L’operatiu dels Bombers de la Generalitat prioritza els incendis de la zona del Solsonès pel gran potencial que poden tenir els incendis
  • Agents Rurals activat el nivell 3 del Pla Alfa a 17 municipis de 3 comarques
  • Els incendis de Baldomar i Lladurs continuen actius, Corbera d’Ebre i Castellar de la Ribera estabilitzats i es fa seguiment dels focs de llamp
IFLladurs

Avui és un dels dies més complicats de l’episodi que estem patint aquests dies: es preveu entrada de vent de sud que es reforçarà a la tarda, entrada d’aire més sec, temperatures molt altes, sobretot a la zona dels incendis, i noves tempestes seques a la tarda.

La primera prioritat dels Bombers és que cap dels incendis que hi ha actius en aquest moment, es compliquin, i que es puguin alliberar dotacions per si sorgeix algun altre servei. També és una prioritat evitar que es pugui desenvolupar un altre gran incendi forestal. És per això que és molt important la visió estratègica, la coordinació i la gestió dels incendis que hi ha a tot el territori.

En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller Elena ha  posat en valor que “després d’una nit intensa i d’un dia també molt intens podem dir que avui som on volíem ser i això no significa que no haguem de seguir amatents perquè el dia és complicat”.

Elena  ha destacat que en casos de simultaneïtat com els d’aquests dies “surt la necessitat, a més de tenir els efectius, els mitjans, i el suport i coordinar-nos bé, prendre les decisions més adequades en cada moment per saber quin incendi cal atacar i acabar amb ell perquè és potencialment un risc extraordinari al cap d'unes hores”.

En aquest sentit, el titular d’Interior ha explicat que l’incendi de Sallent n’és un exemple perquè “anava cap a una altra zona del país i tensionava molt més els dispositius”. “La planificació i la coordinació s'han de posar molt en valor perquè han estat una de les peces claus aquests dies,  juntament amb la xarxa extraordinària que tenim al territori d’ADF i pagesos que fan una primera intervenció que és determinant”, ha afegit.

Finalment, el conseller ha  volgut felicitar “molt especialment a tots els dispositius  particularment per aquest treball de coordinació i d’estratègia” i ha reiterat “la crida a la prudència que ja vaig fer ahir perquè avui serà un dia molt difícil també”.

Per la seva banda, el cap del Cos de Bombers de la Generalitat, l'inspector David Borrell, ha destacat que "la nit ha anat bé i s'ha pogut avançar en els diferents objectius que teníem". Borrell ha recordat que “afrontem un dia duríssim pel que fa al risc d'incendi.” La prioritat i principal preocupació per als Bombers de la Generalitat a hores d'ara continua sent l'incendi de Lladurs, que ja està perimetrat però no estable, motiu pel qual cal continuar amb l'esforç operatiu que hi estan realitzant els Bombers. 

D'altra banda, l'incendi forestal d'Artesa de Segre-Baldomar continua actiu. Els Bombers mantenen estable el flanc dret, mentre que el flanc esquerre continua cremant, sense superar els eixos de confinament que hi havien previst. Igualment, els Bombers continuen treballant en els altres dos incendis forestals, ja estabilitzats: el de Castellar de la Ribera  (Solsonès) i l'incendi de Corbera d'Ebre (Terra Alta). 

Borrell ha destacat un altre aspecte molt important per al dia d'avui: evitar que es produeixi cap altre incendi forestal. Les dures condicions meteorològiques fan preveure que al llarg del dia hauran de treballar en diferents represes i nous incendis de llamps caiguts ahir o abans d'ahir. Finalment, Borrell ha recordat que, “davant d'aquesta situació d'incendis forestals simultànis, els Bombers treballem amb una visió estratègica i global de país que permet coordinar les accions, gestionar els recursos i prendre les decisions per no anar al darrere dels incendis, sinó anticipant-nos". 

Situació dels incendis

  •  Solsonès: Lladurs, Castellar de la Ribera, Sallent i focs de llamp

Al Solsonès els diversos incendis a la zona són la prioritat de l’operatiu dels Bombers de la Generalitat pel potencial que poden tenir els incendis. És per això que gran part de la fota de mitjans aeris es destinen a aquesta zona. A Lladurs l’incendi està envoltat però el perímetre està molt inestable. Segons les darreres informacions dels Agents Rurals el foc hauria afectat unes 50 hectàrees.

D’altra banda, també s’estan monitoritzant tots els incendis de llamp que van sortir a la zona. Amb l’helicòpter es fa una ruta de llamps per fer seguiment de les ignicions, establir prioritats de treball, i comprovar si hi ha nous focus. Detectats focs de llamp a Ogern, Valldan i Anoves.

Els incendis de Castellar de la Ribera i de Sallent ja estan estabilitzats. Segons Agents Rurals, haurien cremat 329 hectàrees i 21,40 hectàrees respectivament.

Per als incendis del Solsonès es manté un dispositiu d’una quarantena de dotacions terrestres amb el suport dels mitjans aeris.

  • Focs de llamp al Pirineu

La situació és tan complicada que fins i tot s’ha detectat activitat d’incendi, molt seguida i concentrada, al Pirineu. En aquests moments també s’estan monitoritzant aquests focs de llamp a Cabó, Coll de Nargó, Llessui, Vall Fosca i Tuixén.

  • Artesa de Segre: Baldomar

A Artesa de Segre l’incendi es manté dins de l’eix de confinament previst amb un potencial de 5.000 hectàrees. Continua activa la zona oest, el flanc dret, que s’obre cap a Sant Mamet. Avui està previst tornar a demanar la col·laboració de tractors per llaurar camps en aquest front. Es mantenen contingudes les zones est, nord i sud del foc.

Dispositiu amb una cinquantena de dotacions, un helicòpter bombarder i un avió de vigilància i atac.

  • Corbera d’Ebre, estabilitzat

Pel que fa a l’incendi forestal de Corbera d’Ebre l’incendi ja s’ha donat per estabilitzat aquesta matinada. Es mantenen a lloc una quarantena de dotacions amb el suport d’un helicòpter bombarder.

En el dispositiu general també hi ha mobilitzats efectius dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra, tècnics de Protecció Civil, efectius de les ADF, de la UME, tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Creu Roja, Guàrdia Civil, pagesos, Policies locals i voluntaris.

Activat el nivell 3 del Pla Alfa a 17 municipis

Davant l’increment del perill d’incendi forestal i la situació de simultaneïtat d’incendis des de les 00.00h hores d’avui 17 de juny està activat el nivell 3 del Pla Alfa a 17 municipis de 3 comarques. En concret, s’activa a 3 municipis de l’Alt Urgell, 8 de la Noguera i 6 del Pallars Jussà.

A més, els Agents Rurals han tancat els accessos als espais de la Baronia de Rialb, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies. El cos operatiu ha reforçat el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i ha augmentat la vigilància en aquests espais per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals.

Es demana extremar les precaucions davant aquest episodi de perill molt alt d’incendi motivat per les temperatures extremes per l’època de l’any.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives. La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Llistat dels municipis amb nivell 3 de Pla Alfa a:

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/pla-alfa/

 

Protecció Civil manté l’Emergència2 Pla INFOCAT

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Emergència2 del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pels diferents incendis forestals simultanis, que hi ha a Catalunya.

Avui caldrà extremar les precaucions perquè ens trobem en el pic de l’onada de calor i el risc d’inici de nous incendis és molt alt per les altes temperatures i unes humitats molt baixes que no es recuperen ni durant la nit. En aquest sentit, Protecció Civil també manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per Onada de calor.

Des de Protecció Civil es recorda a la ciutadania que és molt important extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure, tant pel que fa a evitar les afectacions derivades de la calor com pel que fa a evitar qualsevol acció que pugui provocar un nou incendi forestal.

Per reduir el perill d’iniciar un incendi forestal, cal recordar que NO s’han de llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe, així com evitar deixar escombraries o deixalles al bosc.

D’altra banda cal recordar les recomanacions que s’han fet al sector agrícola i per extensió a qualsevol activitat professional en entorns naturals que pugui suposar un risc,  perquè evitin treballar en les hores centrals del dia, quan fa més calor i la humitat és més baixa.

Pel que fa a persones evacuades, en aquests moments hi ha 54 persones de la casa de colònies Cal Petit que estan al poliesportiu d’Artesa de Segre habilitat com a centre d’acollida per Creu Roja de Catalunya. Durant el dia d’avui es valorà si ja poden tornar.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia