Agència Catalana de l'Aigua

Inici de la sessió de retorn dels processos de participació, que es va celebrar ahir a Granollers

L'ACA presenta i aborda a Granollers les prop de 170 propostes rebudes en l'àmbit de les conques dels rius Tordera i Besòs

query_builder   17 juny 2022 14:56

event_note Nota de premsa

L'ACA presenta i aborda a Granollers les prop de 170 propostes rebudes en l'àmbit de les conques dels rius Tordera i Besòs

  • En aquest àmbit s’han fet un total de 12 sessions, amb prop de 140 participants des de la tardor de 2019 fins l’actualitat
  • S’han abordat mesures com el projecte de millora del tram final del riu Tordera, la millora de la garantia d’aigua a través de l’ampliació de la dessalinitzadora, el sanejament pendent o la desnitrificació dels efluents ramaders
Inici de la sessió de retorn dels processos de participació, que es va celebrar ahir a Granollers.
Inici de la sessió de retorn dels processos de participació, que es va celebrar ahir a Granollers.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha dut a terme aquest dijous la sessió de retorn dels processos de participació en l’àmbit de les comarques de Barcelona 1, concretament la relativa a les conques del Tordera, el Besòs i les rieres del Pla de Barcelona i el Maresme, dins de la revisió del pla hidrològic de les conques internes per als propers sis anys (2022-2027).

La trobada, que s'ha celebrat al Museu de Granollers, ha comptat amb la presència del director de l’ACA, Samuel Reyes, el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Antoni Morral, el director dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Pena, i el cap de l’ACA a la demarcació territorial de l’ACA a Barcelona, Josep Maria Aguiló, és la darrera d'un total de quatre sessions que s’estan duent a terme per la resta del territori de les conques internes amb l'objectiu d'abordar les propostes rebudes al llarg dels processos de participació i explicar si aquestes s'han pogut incorporar a la planificació hidrològica.

El director de l’ACA ha destacat que “avui es tanca un procés en què hem invertit moltes hores i esforç amb l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua a Catalunya i ha agraït la implicació dels i les més de 600 participants i 764 propostes d’arreu de Catalunya així com l’esforç dels equips tècnics i de participació de l’Agència com de les empreses dinamitzadores que ens han donat suport durant el procés”. Reyes ha volgut posar en valor el que suposen aquests processos, “escoltant totes les veus, participar i tirar endavant els compromisos adquirits amb el territori, ens fa més efectius a l’hora d’implementar les polítiques de l’aigua”.

Prop de 800 propostes rebudes

Els processos de participació, iniciats durant la tardor del 2019, s'han desenvolupat a través d'una cinquantena de sessions articulades en tres fases (informativa, diagnosi i mesures), amb un total de 610 participants. A Barcelona 1, s'han fet 12 sessions amb prop de 140 participants.

A llarg d'aquests processos, els i les participants han presentat un total de 764 de propostes (630 de les quals dins de les competències de l'ACA). D'aquestes, 423 han estat acceptades, 87 rebutjades i 120 en estudi. Les 134 restants no són competència de l'ACA.

Prop de 167 propostes rebudes al Tordera i el Besòs

Els processos de participació s’han dividit en sis taules o eixos temàtics: restauració hidromorfològica, la garantia i la millora en l’abastament d’aigua, la contaminació urbana i industrial, la contaminació agro-ramadera, la inundabibilitat i la governança en la gestió de l’aigua.

A la demarcació de Barcelona 1, al llarg de les 12 sessions de participació que s’han dut a terme en els darrers 3 anys, s'han recollit 167 propostes, 117 de les quals han estat acceptades, 14 rebutjades i 36 en estudi/avaluació, de les quals el 70% s’han acceptat.

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua ha explicat en la sessió de retorn d’avui quines han estat les mesures acceptades, les rebutjades i aquelles que s’estudiarà la seva viabilitat a les comarques de Barcelona i concretament a les conques de la Tordera i el Besós.

En l’àmbit de la restauració hidromorfològica (on s’han presentat 37 propostes, el 89% de les quals s’han acceptat i la resta s’estudiaran), s’han acceptat mesures com ara la recuperació del tram final de la Tordera, la creació d’una xarxa de control dels sediments o el desenvolupament d’experiències de bioremediació per a al reducció de la sobreexplotació dels aqüífers profunds.

En relació amb la garantia d'abastament i recursos hídrics (on s’han presentat 35 propostes, el 77% de les quals s’han acceptat, i un 20%  s’han rebutjat), s’han acceptat mesures com canvis normatius per establir l’obligatorietat de realitzar plans de control de pèrdues a les xarxes d’abastament, l’impuls decidit de la regeneració d’aigua al Besós, la millora de la gestió combinada de recursos i de la sostenibilitat de la dessalinització per incrementar la garantia d’aigua i la millora en la planificació dels cultius en funció de la disponibilitat d’aigua en cada àmbit territorial.

En l’àmbit de la contaminació urbana i industrial (amb 32 propostes rebudes, el 50% d’elles acceptades, i més del 45% en estudi i una rebutjada), s’ha acceptat mesures com el foment de sistemes de sanejament més naturals, la reducció d’emissions a les depuradores, mentre que en la taula sobre contaminació agro-ramadera s’ha accedit a dur a terme actuacions per a millorar la qualitat de l'aigua contaminada per nitrats i la consolidació d’ajuts per a la construcció de plantes de desnitrificació.

Finalment, a la taula sobre inundabilitat (amb 31 iniciatives presentades, el 67,7%  de les quals s’han acceptat,), s’ha acceptat fer actuacions de manteniment i conservació de lleres més naturalitzades i potenciar línies d’ajuts per als ens locals per a la millora del drenatge urbà, mentre que a la taula sobre la governança (30 propostes, el 60% de les quals acceptades) s’han acceptat les millores en matèria d’eficiència energètica i la recerca, entre d’altres i com es repercuteixen els costos de l’aigua per a cada sector.

2  

Imatges

Foto 1. Inici de la sessió de retorn.

Foto 1. Inici de la sessió de retorn. 727

Foto 2. Moment de la sessió.

Foto 2. Moment de la sessió. 774

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 197

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia