Acció Exterior i Unió Europea

Foto família

Viatge de treball al Senegal

Consellera Alsina: "Amb la nova Delegació, el Govern continua apostant per ser un actor clau en el desenvolupament del Senegal"

query_builder   18 juny 2022 07:39

event_note Nota de premsa

Viatge de treball al Senegal

Consellera Alsina: "Amb la nova Delegació, el Govern continua apostant per ser un actor clau en el desenvolupament del Senegal"

  • La titular d’Acció Exterior anuncia l’aportació de 150.000 euros a una agència de l’ONU per treballar en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius i un altre projecte amb l’Oficina de l’Alt Comissionat pels Drets Humans de Nacions Unides, ambdós al Senegal
  • La titular d’Acció Exterior es desplaça a la Casamanace, al sud-oest del Senegal, per visitar sobre el terreny projectes de la cooperació catalana, molt arrelada al territori
La consellera Alsina visitant projectes.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha assegurat que amb la nova Delegació al Senegal “el Govern continua apostant per ser un actor clau en el desenvolupament del país”. Així ho ha afirmat en el marc de la seva visita a diferents projectes finançats per la cooperació catalana al territori de la Casamance, al sud-oest del Senegal, on es concentra la major part dels seus projectes des dels anys 60. “Fem un pas més en la solidificació d’aquesta història de cooperació entre Catalunya i el Senegal que ve de lluny”, ha destacat Alsina, que ha recordat que és país prioritari des de fa 20 anys.

El viatge també permès mantenir reunions amb diversos organismes multilaterals que tenen seu al Senegal i amb projecció cap a tota la regió de l’Àfrica Occidental, com ara amb el Fons de Població de les Nacions Unides al Senegal (UNFPA) i l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (OACNUDH). En el marc d’aquestes trobades, “hem pogut confirmar una aportació de 150.000 euros que farà el Govern de Catalunya a UNFPA”, ha anunciat la consellera Alsina. L’aportació catalana anirà adreçada a lluitar contra les violències de gènere i reduir les mutilacions genitals femenines a la Casamance. D’altra banda, Alsina també ha confirmat que s’està treballant en una contribució a OACNUDH. El Govern ja ha col·laborat anteriorment amb aquest organisme a la zona.

Visita a projectes agrícoles a Ziguinchor

En el seu desplaçament a la Casamance, la consellera ha pogut conèixer de primera mà alguns dels projectes amb finançament català a la regió de Ziguinchor. Als afores de la capital del mateix nom, al poble de Médina Boudialabou, Victòria Alsina ha visitat una xarxa de perímetres agrícoles que pretén contribuir a la sobirania alimentària i alhora incrementar l’apoderament de les dones camperoles i dels seus drets econòmics. Vigent fins al 2023, aquest és un programa finançat pel Govern i implementat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb actors locals com FODDE (Forum pour un Développement Durable Endogène). També ha pogut conèixer de primera mà l’experiència de les comunitats d’autogestió financera vinculades al programa, que consisteixen en un sistema d’estalvi i de crèdit endogen entre dones.

Aquesta actuació forma part dels 1,1 milions d’euros que, només en l’any 2021, el Govern de Catalunya ha canalitzat al Senegal com a Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD). Si es compta des de l’any 2015, aquesta xifra puja als 5,7 milions d’euros. Els projectes de la cooperació catalana al Senegal els darrers anys s’han focalitzat, com els que ha visitat la consellera Alsina, a contribuir a la defensa, la garantia i l’exercici dels drets de les dones i a l’abordatge de les desigualtats entre homes i dones.

Vincle des dels anys 60

La Casamance és un territori amb qui Catalunya manté especial relació des dels anys 60, quan van arribar-hi les primeres comunitats religioses abans que hi fossin ONGs. La primera missió escolàpia al Senegal, de fet, data del 1963 i es va establir precisament a la regió de Ziguinchor. Al llarg dels anys, entitats catalanes, la cooperació municipal a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la del propi Govern de la Generalitat s’hi ha anat sumant i des del 2003 el Senegal és país prioritari de la política pública de cooperació catalana.

La Casamance, de fet, continua sent on es concentra la major part de la cooperació catalana al Senegal per aquest recorregut històric, especialment a la regió de Kolda, tot i que també hi ha una presència significativa a les regions de Ziguinchor, Saint Louis i Dakar.

Consellera
Reunió a la Governació de Ziguinchor.

Reunió amb el governador de Ziguinchor

Al marge de visitar projectes sobre el terreny, la consellera Alsina també s’ha reunit amb Guedj Diouf, el governador de la regió de Ziguinchor, on és la principal ciutat de la zona. A la trobada també s’hi ha sumat Boubacar Sonko, el director de l’Agència Regional de Desenvolupament de Ziguinchor, que participa de l’espai de trobada que des del 2017 els actors de la cooperació catalana i de la Casamance estableixen amb aquesta i dues agències regionals més de la zona. La consellera els ha traslladat “la importància de la regió per a les relacions entre Catalunya i el Senegal”.

La titular d’Acció Exterior i Govern Obert és des de dimecres de viatge de treball al Senegal, durant el qual ha mantingut reunions d’alt nivell polític amb autoritats del país amb l’objectiu, entre d’altres, de presentar la nova Delegació del Govern que s’hi obrirà. També s’ha trobat amb membres de la comunitat catalana al Senegal i de la diàspora senegalesa. El delegat del Govern al Senegal, Javier Calderón, el secretari d’Acció Exterior del Govern, Gerard Figueras, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, acompanyen la consellera en aquest viatge.

Aquesta migdia la consellera visitarà el Fons de Dones del Senegal, al departament de Pikine, als afores de Dakar. L’objectiu d’aquest innovador instrument de cooperació és contribuir a la consolidació dels drets econòmics, polítics, sexuals i reproductius de les dones de la regió. Actualment gestiona 61 projectes, la majoria dels quals pretenen millorar les condicions econòmiques i financeres de les dones. Posteriorment, Alsina farà una visita a dues Escoles Pies de la perifèria de Dakar amb el seu fundador, Ferran Sans, i membres de l’equip dels dos centres.

3  

Imatges

Foto de família als perímetres agrícoles.

Foto de família als perímetres agrícoles. 249

Comunitats d'Autogestió Financera (Ziguinchor)

Comunitats d'Autogestió Financera (Ziguinchor) 340

La consellera Alsina durant la presentació de la xarxa de perímetres agrícoles.

La consellera Alsina durant la presentació de la xarxa de perímetres agrícoles. 304

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia