Bombers

Els Bombers de la Generalitat afronten una nova jornada molt complicada: els incendis d'Artesa de Segre/Baldomar i Coll de Nargó segueixen actius

query_builder   18 juny 2022 12:01

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat afronten una nova jornada molt complicada: els incendis d'Artesa de Segre/Baldomar i Coll de Nargó segueixen actius

  • El conseller Elena insisteix en què no es pot abaixar la guàrdia, perquè avui és un dia tan dur com el d’ahir i abans d’ahir
  • La prioritat d’avui és estabilitzar el flanc dret de l’incendi d’Artesa de Segre/Baldomar
  • Agents Rurals han activat el nivell del pla ALFA a 93 municipis
IFBaldomar
Incendi forestal Artesa de Segre/Baldomar
Els Bombers de la Generalitat afronten una nova jornada meteorològica molt complicada: tot i que les temperatures reculin una mica, es mantindran molt altes, la humitat relativa segueix baixa i es preveu entrada reforçada de vent del sud.

Des del Centre de Comandament de Bombers a Bellaterra, el Conseller Elena ha destacat la duresa del dia d’ahir, durant el qual els Bombers van estar treballant en molts fronts, algunes represes i també en incendis nous, una situació provocada per la simultaneïtat dels incendis. La tarda va ser especialment intensa, en concret “el flanc dret de l’incendi de Baldomar-Artesa de Segre, que va provocar un treball molt intens, que encara continua, amb la concentració de molts efectius i mitjans aeris per assolir la contenció del foc”.  El Conseller ha recordat que la resta incendis progressen adequadament, tot i que alguns segueixin encara actius. “seguim tenint molta simultaneitat i això significa una necessitat de  distribuir els mitjans i els recursos dels Bombers, un fet que és especialment dur”.

El titular d’Interior ha posat en valor el treball “intens, molt rigorós, de molta entrega” i ha destacat la gestió i l’estratègia emprada pels Bombers de la Generalitat: “està havent molta intel·ligència” en la direcció de les tasques d’extinció, “perquè els focs es combaten amb energia, mitjans i molta estratègia. Anant-los a buscar i no anant darrera d’ells. Sabent en tot moment quina és la prioritat pel què potencialment poden acabar esdevenint. Distribuint els recursos, encara que sigui dur, per garantir que un foc incipient no esdevingui una tragèdia i provoqui més dispersió dels efectius”.

Elena ha reiterat que no es pot abaixar la guàrdia, perquè “avui és un dia tan dur com el d’ahir i abans d’ahir”, atès que “des del punt de vista meteorològic no ha canviat molt, i l’encarem amb el desgast de molta gent i dels cossos de seguretat”. El Conseller ha volgut reiterar els missatges i ha posat èmfasi en les dures condicions meteorològiques d’avui, “serà un dia molt complicat, malgrat la baixada de les temperatures i  l’augment de la humitat relativa. Hem de continuar amatents perquè el risc, avui, serà el mateix”, ha destacat.

Finalment, el Conseller ha agraït la feina dels pagesos, les Agrupacions de Defensa Forestal i la ciutadania, així com als professionals “que ho están donant tot”. Alhora, ha demanat prudència i precaució, tot recordant l’activacio del Pla Alfa a 93 municipis i insistint que avui “será imprescindible garantir que no hi hagi nous incendis

Des de l’inici de l’episodi s’ha treballat amb un pla d’acció i gestionat la simultaneïtat d’incendis de manera estratègica, prioritzant els treballs en aquells incendis amb un potencial més preocupant i sent contundents en la resposta per evitar que qualsevol ignició es pugui convertir en un gran incendi forestal.

En aquest sentit, l’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat David Borrell, ha explicat que en el pla d’acció prioritari davant la situació de simultaneïtat d’incendis forestals l’objectiu prioritari és mantenir confinat l’incendi d’Artesa de Segre – Baldomar que es manté en els eixos de confinament marcats des dels primer dia.”. La segona prioritat, continua Borrell, és “mantenir estable els incendis del Solsonès” que és un dels principals objectius que s’havien marcat ahir”. I finalment, “gestionar els incendis de llamp que encara tenim i els nous que van apareixent i evitar que qualsevol altre incendi es faci gran en llocs on tenim un gran potencial”.

El cap de Bombers ha afegit que “estem preocupats perquè encarem el tercer dia amb unes condicions meteorològiques molt dures, però alhora estem també, on volíem estar en el sentit que estem treballant amb anticipació, de forma coordinada, de forma planificada i sobretot evitant el col·lapse del cos de Bombers de la Generalitat”

Borrell ha afegit que tot els efectius activats “són flotants, els anem desplaçant entre els diferents incendis, a més de la resposta reactiva que encara mantenim a determinats parcs de bombers per garantir la resposta operativa al territori”.

Situació dels incendis forestals

Després d’una nit en què les condicions han estat una mica més favorables i s’ha pogut treballar en diverses zones del perímetre de l’incenci d’Artesa de Segre/Baldomar, l’objectiu continua sent mantenir l’incendi dins de l’eix de confinament de 5.000 hectàrees. Dins d’aquest eix de confinament l’accessibilitat és molt complicada i la seguretat dels efectius es podria veure compromesa.

Al llarg de les darreres hores s’han fet diverses maniobres de foc tècnic, sobretot a la zona nord-est, que fa el descendent cap a la serra de Sant Mamet i a la zona nord-oest.

Després que ahir la prioritat de l’operatiu va ser mantenir estables tots els incendis a la zona del Solsonès, molts dels quals amb un potencial important, i que seguint l’estratègia definida s’hagi complert l’objectiu, s’han pogut alliberar mitjans aeris i terrestres i destinar-los a l’incendi de la Noguera. Avui la prioritat és estabilitzar el flanc dret de l’incendi i evitar que el foc sobrepassi l’eix de confinament, objectiu que s’ha complert des de l’inici del foc.

És per això que el gruix més important de l’operatiu terrestre i aeri es concentrarà en aquest incendi.

Com a mesura preventiva, fins a l’incendi d’Artesa de Segre s’hi ha desplaçat l’helicòpter amb la unitat de rescat dels Bombers amb efectius dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) i el metge del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques), així com també una dotació terrestre. És una mesura de protecció per si algun dels efectius requereix de la seva actuació en zones de difícil accés.

Pel que fa als incendis del Solsonès la situació es manté més estable i, de fet, el pla d’actuació d’avui preveu com a un dels objectius poder donar-los per estabilitzats.

També es continuarà fent seguiment de tot el complex de llamps que, des de dimecres han caigut sobretot a la zona del Solsonès i l’Alt Urgell, molts dels quals encara estan latents. S’estan monitoritzant i establint prioritats de treballs. Es manté actiu un foc de llamp a la zona de Sallent, a Coll de Nargó.

Durant el dia d’avui farem ruta de llamps i unitats helitransportades de Bombers estan preparades per actuar en cas de detectar un nou incendi. També es compta amb el suport de dues dotacions de les unitats helitransportades de les BRIF (Brigadas de Refuerzo en Incendios Forestales).

Aquesta matinada, a l’incendi d’Alfés/Ogern, que es manté estable, un camió de bombers ha bolcat en una de les pistes forestals. Els dos bombers ocupants han resultat ferits lleus i ja han estat donats d’alta.

Situació actual dels incendis forestals:

 

Actius

  • Artesa de Segre/Baldomar (2.146,43 ha*)
  • Coll de Nargó

Estabilitzats:

  • Els tres fronts de Castellar de la Ribera (329,54 ha*)
  • Sallent (21,40 ha*) i
  • Peramola (1,19 ha*)
  • Lladurs (43,83 ha*),
  • Altés/Ogern amb perímetre molt inestable (6,94 ha*)
  • Cabó (3.34 ha*)

Controlats:

  • Corbera d’Ebre (397,39 ha*) i
  • la Riba /Farena (1,72 ha*)

 (*dades actualitzades pel Cos d’Agents Rurals)


Activat el nivell 3 del Pla Alfa a 93 municipis de 13 comarques

Els Agents Rurals demanen extremar les precaucions davant l’alt perill d’incendi forestal a la meitat oest de Catalunya.

 

Es tancaran els accessos als espais de Baronia de Rialb, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies i Montsant.

Per fer front a l’increment del perill d’incendi forestal i la situació de simultaneïtat d’incendis s'ha acrivat el nivell 3 del Pla Alfa a 93 municipis de 13 comarques.

En concret, s’activa a 5 municipis de l’Alt Urgell, 4 de l’Anoia, 4 de la Conca de Barberà, 18 de les Garrigues, 14 de la Noguera, 7 del Pallars Jussà, 12 del Priorat, 5 de la Ribera d’Ebre, 6 de la Segarra, 5 del Segrià, 8 del Solsonès, 1 de la Terra Alta, i 4 de l’Urgell.

A més, dels accessos a la Baronia de Rialb, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies que els Agents Rurals van tancar ahir, també es restringeix l’accés a l’EIN Montsant.

El cos operatiu reforça el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmenta la vigilància en aquests espais per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals.

 

Es demana extremar les precaucions davant aquest episodi de perill molt alt d’incendi motivat per les temperatures extremes per l’època de l’any.

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

L’objectiu d’aquestes actuacions és doble. Per una banda cal reduir el nombre d’ignicions (el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents). Per altra, són mesures d’autoprotecció.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El cos operatiu recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. Donada la situació actual dels incendis i l’evolució que es preveu per a les properes hores i de cara al cap de setmana, es demana molta col·laboració a la ciutadania perquè eviti les activitats que puguin generar risc de nous incendis.

Protecció Civil manté activada l’Emergència 2 del pla INFOCAT

Protecció Civil també manté activada l’Alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per Onada de calor. Malgrat que avui es preveu un lleuger descens de les temperatures, l'increment del vent mantindrà elevat el perill d’incendi.

Des de Protecció Civil es recorda a la ciutadania que és molt important extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure, tant pel que fa a evitar les afectacions derivades de la calor com pel que fa a evitar qualsevol acció que pugui provocar un nou incendi forestal.

Per reduir el perill d’iniciar un incendi forestal, cal recordar que NO s’han de llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe, així com evitar deixar escombraries o deixalles al bosc.

D’altra banda cal recordar les recomanacions que s’han fet al sector agrícola i per extensió a qualsevol activitat professional en entorns naturals que pugui suposar un risc,  perquè evitin treballar en les hores centrals del dia, quan fa més calor i la humitat és més baixa.

Pel que fa a persones evacuades a Artesa, en aquests moments continuen les evacuacions a la Clua i les 54 persones de la casa de colònies de Cal Petit, que aquest matí marxaran a la casa de colònies d’Oliola. També es manté el confinament a Alòs de Balaguer.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia