Territori

Banyoles

Es reactiven les obres de millora de la seguretat de la variant de Banyoles (C-66)

query_builder   21 juny 2022 09:30

event_note Nota de premsa

Es reactiven les obres de millora de la seguretat de la variant de Banyoles (C-66)

  • Els treballs abasten un tram de 8,5 quilòmetres i consisteixen en la instal·lació d’un tercer carril i d’una separació central, el model 2+1

 

  • L’obra finalitzarà la primavera de 2023 i comportarà una inversió de 19 MEUR
Banyoles

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha reactivat les obres de millora de la funcionalitat i la seguretat de la variant de Banyoles (C-66). Aquesta actuació, que abasta una longitud de 8,5 quilòmetres entre els termes de Cornellà del Terri i Serinyà, consisteix en la implantació d’un tercer carril i d’un separador físic central. Es preveu que els treballs, que comportaran una inversió de 19 MEUR, finalitzaran la primavera de 2023.

 

La C-66 és el corredor principal del Pla de l’Estany i creua la comarca de sud a nord. Al seu pas per aquesta comarca, es pot classificar en dos trams diferenciats: entre l’enllaç amb l’AP-7 i el sud de Banyoles la via té una intensitat de l’entorn dels 28.000 vehicles al dia i disposa de 2 carrils per sentit; entre el sud de Banyoles i l’enllaç amb l’N-260 / A-26 la via té una intensitat de l’entorn de 14.000 vehicles/dia i disposa d’un carril per sentit.

 

El model 2+1, implantat amb bons resultats a diversos països europeus capdavanters en seguretat viària, com Suècia, França o Irlanda, facilita els avançaments amb seguretat i, en incloure un separador central, redueix el risc de xocs frontals –que poden tenir conseqüències molt greus. L’obra també inclou la millora dels enllaços i les incorporacions i sortides a la carretera.


Banyoles

En concret, les obres inclouran els treballs següents:

 

  • Formació d’un tercer carril de circulació (secció 2+1): El tercer carril es construeix alternadament en un sentit o en un altre, per a facilitar els avançaments d’una manera equilibrada. En total, es preveuen dos trams de tercer carril en sentit Besalú que sumen 2,1 quilòmetres, i dos trams en sentit Girona que sumen 2,3 quilòmetres.

 

  • Col·locació d’un separador físic entre els dos sentits de circulació per reduir el risc de xocs frontals al llarg de l’actuació.

 

  • Millora dels enllaços: S’actua en quatre enllaços; enllaç amb la GI-513, enllaç amb la GIV-5132; Banyoles est i enllaç amb la GIP-5121. Es construeixen noves rotondes, per a millorar la canalització dels moviments. Aquestes tasques es van executar en la fase anterior de l’obra.

 

  • Millora del ferm: Estesa d’una nova capa de paviment que proporcioni més adherència, millor drenatge i menys soroll.

 

  • Millora de les cunetes: S’adapten les cunetes perquè siguin trepitjables, fet que permetrà donar un sobreample a la carretera.

 

 

Afectacions al trànsit

 

Un cop el Departament ha introduït diverses millores al projecte, es reprenen ara les obres, amb l’ampliació de la calçada com a principal actuació per executar. Aquests treballs comportaran afectacions significatives al trànsit mentre durin les obres. En concret, per a comptar amb l’espai suficient i per motius de seguretat, caldrà fer més estrets els carrils i els vorals actuals. Així mateix, es reduirà la velocitat màxima permesa en el tram de l’obra i es prohibiran els avançaments.

 

Per implantar la senyalització provisional i les proteccions necessàries, s’ha ocupat un carril de la calçada, de manera que es dona pas alternatiu pel carril que quedi lliure, durant aproximadament una setmana, en les franges de menor trànsit. Aquest tipus d’afectació es repetirà en diversos moments de l’execució de l’obra.

 

D’altra banda, en funció de l’avanç de l’obra, cal afegir aquestes modificacions en els accessos:

 

  • Durant els mesos de juny i juliol, es portaran a terme els treballs d’ampliació de la plataforma pel marge dret de la carretera en sentit Olot, de manera que quedarà anul·lat provisionalment l’enllaç amb la GI-513 cap a Orriols i l’Escala (nuclis de Pujals dels Pagesos, Vilamarí i Sant Esteve de Guialbes) i el tercer carril d’avançament actual en sentit Olot.

 

Els moviments cap a la GI-513 venint des de Girona es podran fer agafant el recorregut per l’enllaç anterior (Banyoles Sud-C-150a cap al centre de Banyoles) fins la cruïlla amb la GI-513. Els moviments d’entrada a la C-66 des de la GI-513 es faran mitjançant la rotonda inferior de l’enllaç de Banyoles Sud (C-150a – rotonda- ramal sentit Olot).

 

Per a minimitzar les afectacions que es poden produir per l’eliminació provisional del carril d’avançament, es desviaran els tractors per un itinerari alternatiu per camins adjacents fins a l’enllaç de Banyoles Centre.

 

Els treballs d’eixamplament de la carretera comportaran l’adaptació dels actuals passos inferiors i superiors al llarg del traçat, motiu pel qual, en funció de les necessitats de l’obra, s’habilitaran itineraris alternatius

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 205

Fotografia

Fotografia 778

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 532

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia