• Consellera Garriga: “Volem que la ciutadania de Catalunya entengui que aquests llegats també són els seus llegats, i que entre tots els hem de gaudir, d’estudiar, d’estimar i de compartir de generació en generació.” 
Fons

El departament de Cultura ha presentat noves incorporacions de fons documentals relacionades amb quatre figures destacades del segle XX del món de la Cultura Popular.  Es tracta dels materials documentals del ballarí i coreògraf Joan Serra; del pedagog i cantant Xesco Boix; del fotògraf Josep Vilarmau, i el folklorista Joan Amades. Els materials d’aquests fons procedeixen de cessions i adquisicions i en ells hi figuren des de notes personals, documentació, fotografies així com objectes.  

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presentat aquests fons aquest matí, acompanyada de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i el tècnic responsable de l’arxiu de la direcció generall, Toni Serés. Durant l’acte, la consellera ha agraït en nom del Govern el gest que han tingut els familiars d’en Joan Serra, en Xesco Boix, en Josep M. Vilarmau i en Joan Amades, “que ens han fet confiança i ens han permès acollir els seus diferents materials d’arxiu.” 

Natàlia Garriga ha recordat que des del Departament de Cultura es treballa perquè la societat reconegui la vàlua de figures com les d’aquestes quatre persones i la seva aportació a la cultura del país. La consellera ha “constatat l’excel·lent feina que fa la direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, que conserva i divulga el nostre patrimoni cultural i etnològic, ja sigui documental, sonor o audiovisual” així com “la tasca que el Departament de Cultura desplega també a través d’altres excel·lents equipaments de país, com són l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya”. 

Joan Serra –mestre, ballarí i coreògraf- va tenir una llarga i extensa trajectòria professional en el camp de la dansa i de la docència. La família ha signat un conveni de cessió del seu fons que consta de documents, notes personals, llibres i partitures i han estat cedits per la família. 

Josep M. Vilarmau –folklorista- va viatjar per Catalunya i Europa a mitjans del segle XX i va fotografiar molts indrets, escenes familiars i festes de pobles. El departament de Cultura va adquirir una part del fons amb un exhaustiu recull etnogràfic de melodies, cançons, rondalles, refranys, jocs i danses de l’àrea geogràfica del Lluçanès. En aquesta ocasió es presenta una de les parts de la darrera adquisició, una col·lecció de fotografies en plaques de vidre i la màquina amb la qual es van realitzar. 

Xesco Boix –mestre, pedagog i cantant- va ser pioner en la música al carrer i en el camp de l’animació infantil destacant per oferir un missatge clar i entenedor. El fons consta de llibres, articles, documents, notes personals, enregistraments i discs i han estat cedits per la família. La direcció general està preparant una propera exposició sobre aquest fons. La directora Adelaida Moya ha explicat que Cultura Popular durà a terme una exposició itinerant sobre aquest artista, coincidint amb el 75è aniversari del seu naixement, que va ser l’any passat. 

Joan Amades –folklorista- va conrear l’etnografia i la recollida de materials de temes folklòrics de molts territoris de parla catalana que han estat fonamentals per reconstruir i reinventar el patrimoni festiu i folklòric. El Costumari Català és la seva obra cabdal. El Departament de Cultura va adquirir el fons i l’Associació Cultural Joan Amades va fer una donació d’originals. En aquesta ocasió es presenta una col·lecció de reproduccions en guix d’unes peces anomenades “currutacos” que ha donat Josep M. Gol i que pertanyia a la seva dona Griselda Karsunke, socis fundadors de l’Associació Joan Amades. S’utilitzaven com a motlle per a fer els dolços amb els quals es guarnien palmes i palmons i que Joan Amades va documentar en parlar de les tradicions del Diumenge de Rams al Costumari Català. També hi ha altres objectes, documents, fotografies, cartes i catàlegs. 

Els fons que es presenten formen part de l’arxiu de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. Durant més de vint anys, s’ha dut a terme un tasca per tal de bastir un fons documental sobre la cultura popular i tradicional catalana. Aquesta feina va més enllà de l’acumulació i conservació de documents en una voluntat de conèixer, projectar i facilitar la transmissió cultural i el diàleg intergeneracional. 

 
 

2  

Imatges

Els fons han quedat dipositats a la DGde Cultura Popular

Els fons han quedat dipositats a la DGde Cultura Popular 602

Detall d'un dels documents

Detall d'un dels documents 450

1  

Fitxers adjunts

Dossier sobre els documents

Dossier sobre els documents
DOCX | 1137