Drets Socials

La consellera durant la visita a la oficina

El Consorci del Barri de La Mina posa en marxa l'Oficina pel reallotjament del Bloc Venus

query_builder   22 juny 2022 13:52

event_note Nota de premsa

El Consorci del Barri de La Mina posa en marxa l'Oficina pel reallotjament del Bloc Venus

  • La consellera Violant Cervera destaca que amb aquesta posada en funcionament, el consorci “oferirà acompanyament personalitzat i una solució habitacional individualitzada”
  • L’oficina donarà informació i atenció, assessorament i suport tècnic, interlocució amb els agents socials i institucions, i acompanyament sociofamiliar i mediació comunitària a les famílies afectades
Visita de la comitiva a la nova oficina

La consellera de Drets Socials i presidenta del Consorci del Barri de la Mina, Violant Cervera, ha assistit a la posada en marxa del servei de l’Oficina Tècnica del Projecte d’Expropiació de taxació conjunta de l’Edifici Venus, al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs). Un projecte que neix amb l’objectiu de donar suport i servei tècnic a les famílies afectades per l’enderroc del bloc i que han de ser reallotjades.

Segons ha explicat la consellera Violant Cervera “amb aquesta posada en marxa volem oferir la millor orientació i acompanyament possible a les persones que seran reallotjades en altres habitatges” i ha recordat que “aquest era un pas necessari i urgent per millorar la vida dels veïns i veïnes del barri de La Mina i, especialment, del Bloc Venus”.

L’enderrocament del Bloc Venus afectarà al voltant de 244 famílies que hi viuen en l’actualitat, i suposarà un total de més de 1.000 veïns i veïnes a qui segons explica la titular de Drets Socials, “se’ls oferirà acompanyament personalitzat i una solució habitacional individualitzada”.

L’oficina, situada de manera temporal a la Biblioteca – Centre Cultural de la Mina de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, compta amb un equip multidisciplinari d’11 professionals: 9 persones dedicades a la gestió del dia a dia de l’oficina i a garantir el suport tècnic, social i administratiu, i dues persones dedicades a la redacció del projecte d’expropiació.

Està previst que en els pròxims mesos aquest servei s’emplaci en la seva ubicació definitiva, a la Rambla de Mina, número 11 de Sant Adrià de Besòs.

Un servei esperat

La contractació del servei de l'Oficina Tècnica de Venus es va aprovar el 10 de febrer de 2021, per la comissió executiva del Consorci del barri de la Mina. Finalment, el passat 12 de maig del 2022, es va formalitzar el contracte amb l’entitat guanyadora de l’adjudicació per Resolució de l’Òrgan de Contractació del Consorci, a l’Associació per la Investigació i l’Acció Social-Vincle, que gestionarà l’oficina.

El pla d’enderrocament i reallotjament està dotat amb un total de 30,8 milions d’euros que es distribueixen entre les diferents administracions (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona).

En aquest sentit, l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, s’ha mostrat satisfeta i ha destacat que “l’enderroc del bloc Venus i la posada en marxa de l’Oficina és una fita molt important en el pla de transformació del barri de La Mina. Una fita que ha implicat molt esforç però que s’ha aconseguit gràcies al diàleg i l’acord de totes les parts implicades, un procés en el qual el Consorci de La Mina ha tingut un paper rellevant”.

L'alcaldessa ha afegit que tot aquest camí “s’ha fet i es continuarà fent de la mà tant del veïnat directament afectat per l’enderroc com de tot el barri”.

Un servei amb vessant social

A més de ser un punt d’informació i d’atenció, l’Oficina per al reallotjament de Venus oferirà assessorament i suport tècnic, interlocució amb els agents socials i institucions, i acompanyament sociofamiliar i mediació comunitària:

Informació i atenció:

  • Atenció personal i telefònica en horari d’atenció i informació al públic.
  • Entrevistes individuals.
  • Recollida de dades i documentació.
  • Detecció de les problemàtiques que puguin incidir en la gestió.

Assessorament, suport tècnic i acompanyament sociofamiliar:

  • Entrevistes, reunions i coordinació amb els agents socials (serveis socials, d’habitatge, ensenyament, salut, etc.) que actuen en el territori.
  • Entrevistes o reunions amb les persones que viuen al Bloc Venus, que hi tenen una activitat o aquelles persones que resulten afectades per l’actuació i elaboració d’un cens de la població afectada.
  • Visites o inspeccions als habitatges del Bloc Venus i de reallotjament.
  • Coordinació amb els serveis socials.
  • Informes socials oficials, en especial els relatius a acreditar les situacions de vulnerabilitat social o exclusió residencial.

Interlocució amb els agents socials i institucionals:

  • Prospecció continuada del Bloc Venus objecte de la prestació del servei.
  • Detecció dels agents (formals i informals) que poden tenir incidència i poden resultar afectats per la gestió.
  • Detecció de les problemàtiques que puguin incidir en la gestió.
  • Planificació de la interlocució i coordinació amb aquests agents.

Mediació comunitària:

  • Entrevistes individuals d’anàlisi i orientació.
  • Elaboració de programes d’actuació per a la millora de la convivència, en general, i en particular quan es donin contextos d’interculturalitat, en comunitats d’escala de veïns principalment, ja sigui en comunitats existents com de nova formació.
  • Sessions de diàleg per la resolució de conflictes.
  • Accions informatives i d’assessorament a les comunitats de propietaris per a la seva millor organització i convivència.
  • Elaboració de protocols per a la millora de l’ús del nou habitatge i de la gestió per un consum disminució de risc de pobresa energètica.

Durant la visita al nou servei, la consellera Cervera ha estat acompanyada de l’alcaldessa de Sant Adrià del Besòs, Filo Cañete; de la secretària general del departament de Drets Socials, Dolors Rusinès; de la secretària d’Afers Socials i Família, Anna Figueras; de la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech; de la directora dels serveis territorials del departament de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau; del gerent del Consorci de La Mina, Juan Luis Rosique; de la directora general de Vincle, Marta Eugènia González; i de la representant dels veïns i veïnes del Bloc Venus, Francisca Jimenez.

La consellera en la visita al Centre Cultural Gitano La Mina

5  

Imatges

Visita a la nova oficina

Visita a la nova oficina 194

Salutacions a la nova oficina

Salutacions a la nova oficina 87

Visita de la consellera a la Mina

Visita de la consellera a la Mina 205

Visita al Centre cultural gitano la Mina

Visita al Centre cultural gitano la Mina 108

Foto de família de la nova oficina

Foto de família de la nova oficina 118

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia