Institut Català de les Dones

Presentació de l'Any Francesca Bonnemaison.

L'any Francesca Bonnemaison i Farriols commemora una figura clau en l'educació de les dones catalanes

query_builder   22 juny 2022 14:30

event_note Nota de premsa

L'any Francesca Bonnemaison i Farriols commemora una figura clau en l'educació de les dones catalanes

  • L’Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona donen a conèixer els actes de reconeixement a Francesca Bonnemaison Farriols en els cent cinquanta anys del seu naixement, en el marc de la commemoració oficial del Govern de la Generalitat.
  • Diferents actuacions, des de conferències i rutes urbanes, a un recull de llegendes i contes i una exposició, serviran per divulgar la vida de la fundadora de l’Institut de Cultura i de la Biblioteca Popular de la Dona.
Presentació de l'Any Francesca Bonnemaison.
L’any Francesca Bonnemaison i Farriols comença a caminar amb la presentació dels actes per a la seva commemoració oficial, aprovada pel Govern de la Generalitat. La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés, la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols, Dolors Marin Silvestre, i la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó, han presentat les actuacions que celebren els 150 anys del naixement de Bonnemaison.

La presidenta Meritxell Benedí ha ressaltat durant l’acte que “el Govern de la Generalitat i l’Institut Català de les Dones han decidit commemorar la figura Francesca Bonnemaison perquè estem compromeses amb la visibilització de les dones i les seves fites”, ja que “les dones rebem una doble invisibilització: pel fet de ser dones, i perquè sovint hem incidit en àmbits obviats pel patriarcat, com és l’educació o les cures”. Per això, Benedí ha destacat que és “tan important el reconeixement que comencem avui, perquè transforma les referents que tenim i també els àmbits a donar valor. S’inicia la commemoració d’una dona que va ser revolucionària per a la vida de moltes dones, perquè els va facilitar l’accés a l’educació, un element clau per a la seva autonomia”, i ha afegit que “accedir al món laboral permetia a les dones no dependre de ningú i això, llavors i ara, és transformador”.

Al seu torn, la diputada Lluïsa Moret ha recordat la figura de la Bonnemaison com a “dona que va innovar, transformar i que ens va deixar un llegat en favor de l’apoderament de les dones i la sororitat en una època convulsa i difícil”. Per Moret “tenir viu l’Espai Francesca Bonnemaison és ja una de les millors commemoracions que li podem fer”. Moret també ha afirmat que “la igualtat de gènere és un dels puntals de la Diputació de Barcelona” destacant “la creació d’una oficina d’igualtat a finals dels 90, la posada en marxa d’aquest Espai al 2011 o més recentment el LABBonnemaison”. “Esperem contribuir a canviar el futur de generacions de dones com ho va fer la Francesca Bonnemaison fa més de 100 anys”, ha afegit.

Per la seva banda, la comissària de l’any Francesca Bonnemaison i Farriols ha detallat les principals actuacions de la commemoració, i ha fet un breu repàs per la seva vida. “Bonnemaison tenia un lema: tota dona val més quan lletra aprèn”, ha destacat Marin, que ha afegit que “valoritzava molt l’ensenyament de les noies: va passar de voler alfabetitzar a noies de classe treballadora a crear una veritable escola per a dones, que els va permetre l’accés a les carreres universitàries o als oficis relacionats amb el funcionariat que s’estaven creant en aquells anys”.Un any ple d’actuacions

L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona impulsen els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Francesca Bonnemaison i Farriols, que s'implicà en l'educació de les dones catalanes, fet que va possibilitar-los l'accés al món del treball o als ensenyaments superiors.

Fou una activista incansable que participà en la recuperació de la llengua, la cultura i la tradició catalanes i que s'implicà en la política durant els anys republicans. “Va ser una dona molt progressista, malgrat que partia d’una opció catòlica i moderada, es va entusiasmar amb la seva gran obra revolucionària”, ha explicat Marin. “A més, fou la primera d’Europa en crear una gran biblioteca destinada a les dones: només per aquesta fita ja mereix un gran reconeixement”.

Al llarg de l’any es desenvoluparan actuacions sota els següents eixos:
  • Pedagogia i educació de les dones.
  • Foment de la lectura com a forma d’apoderament de les dones.
  • Promoció de la llengua i la cultura catalanes.
  • Activisme feminista i campanya a favor del vot femení.
Una de les principals actuacions serà la creació d’una exposició itinerant sobre la figura de Bonnemaison, que s'oferirà acompanyada de conferències i visites guiades. La mostra s'incorporarà al catàleg de l'Institut Català de les Dones, i constarà de fotografies, anuncis de publicitat i gràfica de l’època en el context de la Barcelona de finals dels segle XIX i mitjans del segle XX. L’exposició serà itinerant per tot Catalunya, especialment per municipis que van acollir subseus de les entitats vinculades amb l’obra de Bonnemaison.

L’acte central de l’any comptarà amb una conferència magistral a càrrec de la comissària Dolors Marín i Silvestre sobre la vida i obra de Francesca Bonnemaison i Farriols. En l’acte es donaran a conèixer també totes les activitats i els recursos desenvolupats per difondre la seva figura, com ara l’exposició itinerant, l’edició en línia de les rondalles o un receptari. L’acte està previst pel 18 d’octubre de 2022 a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Altres actuacions seran la reedició de la biografia de Bonnemaison, la difusió d’un recull de llegendes i contes tradicionals catalans, traduïts i elaborats per Francesca Bonnemaison i Farriols i Narcís Verdaguer i Callís sota el pseudònim Franar, i rutes urbanes sobre Bonnemaison i el seu temps, entre d’altres.

L’any Francesca Bonnemaison i Farriols s’allargarà fins a la primavera de 2023. Es pot consultar el dossier de premsa i la seva biografia al web següent.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa FB

Dossier de premsa FB
PDF | 342