Recerca i Universitats

Atenció als mitjans de la consellera Geis

Consellera Geis sobre la LOSU: "Cal més reconeixement del sistema universitari català i més flexibilització"

query_builder   22 juny 2022 16:16

event_note Nota de premsa

Consellera Geis sobre la LOSU: "Cal més reconeixement del sistema universitari català i més flexibilització"

  • Després de la reunió bilateral amb el conseller basc d’Educació, Geis expressa la necessitat de millorar l’avantprojecte de Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) en defensa del sistema propi català
  • La titular de Recerca i Universitats lamenta que el Govern espanyol no ha fet arribar encara al Departament cap esborrany sobre el futur model de les PAU
La consellera Geis atén als mitjans de comunicació després de la reunió amb el conseller basc d'Educació

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha manifestat la seva “preocupació” respecte a l’avantprojecte de Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) i ha dit que “cal més reconeixement del sistema universitari català, de la seva diferenciació, i més mesures de flexibilització per poder seguir desenvolupant el nostre propi sistema”. Després de la reunió que ha mantingut avui a Barcelona amb el conseller basc d’Educació, Jokin Bildarratz, la consellera Geis ha reiterat el compromís del Govern català de protegir el sistema universitari de Catalunya davant alguns aspectes de la Llei orgànica del sistema universitari (LOSU) que poden atemptar contra l’autonomia universitària i les competències plenes del Govern en matèria d’ordenació de l’educació superior.

Per la seva banda, el conseller basc d’Educació ha subratllat la voluntat de treballar en projectes conjunts amb el departament de Recerca i Universitats i, en referència a l’avantprojecte de la LOSU, ha dit que comparteix algunes de les preocupacions del Govern català en aquest àmbit i ha reconegut que “en alguns aspectes aquesta llei no aporta solucions sinó que fins i tot dificulta la nostra feina, concretament pel que fa la relació de les universitats amb les empreses”.

La trobada d’avui amb l’executiu basc s’emmarca en l’espai de col·laboració que es va obrir el passat mes de gener, amb una primera visita institucional que va fer la consellera al País Basc. La reunió d’avui ha servit per seguir explorant vies d’entesa i teixir complicitats en polítiques universitàries i de recerca entre els respectius governs.

Pel que fa a l’avantprojecte de la LOSU aprovat ahir a Madrid, la consellera ha dit que “vetllarem perquè en el tràmit parlamentari millorin aspectes del text que ara ens preocupen” i s’ha referit, concretament, al fet que en l’àmbit econòmic l’Estat torna a plantejar necessitats mitjançant un avantprojecte de llei sense aportar el finançament necessari per al seu desplegament. Així mateix, Geis ha defensat la via laboral de contractació de professorat de les universitats catalanes, un model flexible que s’adapta perfectament a l’àmbit universitari. “L’avantprojecte de la llei segueix parlant de majoria de funcionaris sense tenir en compte la plena equiparació amb el professorat permanent laboral” ha afegit la consellera.

Finalment, la consellera ha reivindicat la defensa de les competències pròpies en matèria de política universitària, com per exemple que es respecti la independència de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) i les seves competències d’acreditació.

Prova d’Accés a la Universitat

En la seva compareixença davant els mitjans la consellera Geis també s’ha referit al futur model de les PAU que planteja el govern espanyol i, en aquest sentit, ha lamentat que a dia d’avui encara no ha arribat al Departament cap esborrany sobre el futur model que es preveu implantar el 2024. Geis ha recordat que l’organització de les PAU és competència de les universitats i ha criticat la voluntat d’homogeneïtzar les proves PAU tal com va avançar fa uns dies la ministra d’Educació, Pilar Alegría. La competència d’organitzar les PAU i elaborar els exàmens és de la Comissió Coordinadora de les Proves, que s’integra al Consell Interuniversitari de Catalunya, adscrit al Departament de Recerca i Universitat.

1  

Imatges

Fotografia de la reunió bilateral

Fotografia de la reunió bilateral 3800

2  

Talls de so

Tall de veu 1 HC Geis
mp3 | 588

Tall de veu 2 HC Geis
mp3 | 1309

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia