President

El president, Pere Aragonès, durant la seva atenció als mitjans després d'assistir a la Taula Agrària a Lleida

President Aragonès: "Mobilitzem 40M€ d'ajudes al sector agrari per pal·liar les pèrdues ocasionades per les gelades i donar liquiditat a les empreses"

query_builder   22 juny 2022 13:27

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Mobilitzem 40M€ d'ajudes al sector agrari per pal·liar les pèrdues ocasionades per les gelades i donar liquiditat a les empreses"

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest matí a Lleida la reunió extraordinària de la Taula Agrària on s’han aprovat els ajuts als afectats per les gelades del passat mes d’abril
  • La consellera Teresa Jordà ha remarcat que “el Govern està al costat dels pagesos i les pageses” perquè “no ens podem permetre perdre ni una sola hectàrea ni cap explotació agrària ni ramadera més”
  • El conseller Roger Torrent ha assegurat que “hem de ser al costat d'un sector primari que és fonamental per a l'equilibri del sistema productiu del país"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat a Lleida que el Govern mobilitzarà “40M€ d’ajudes al sector agrari per pal·liar les pèrdues ocasionades per les gelades del passat mes d’abril i donar liquiditat a les empreses”. El cap de l’Executiu ha agraït “el compromís de la pagesia amb la defensa del territori” després de presidir, a Lleida, la reunió extraordinària de la Taula Agrària on s’han acordat els ajuts. Aragonès ha recordat que és la primera vegada que un president de la Generalitat l’encapçala i que ho ha fet “per fer palès el compromís del Govern amb el sector primari, en què Catalunya és capdavantera”.

Els ajuts anunciats, que serviran per donar liquiditat a les empreses perquè puguin continuar amb la seva activitat i preparar la campanya del 2023, es dividiran en 32 milions per explotacions agràries de fruita dolça i ametller i 8 milions per cooperatives i centrals fruiteres.

Acompanyat de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el president ha insistit en la necessitat de “cuidar i acompanyar els pagesos en la seva quotidianitat, i en les qüestions estructurals, especialment davant de situacions sobrevingudes que afecten les collites i el conjunt del sector”.

Per aquest motiu, Aragonès ha recordat que, davant d’una situació totalment sobrevinguda com la del passat mes d’abril, “el que ens correspon és actuar, posant en funcionament ajudes per contribuir a superar les dificultats”. “Ho vam fer durant la crisi de la Covid, donant cobertura a tot el sector Horeca”, ha afegit en relació amb altres actuacions contra la crisi de subministrament provocada per la invasió d’Ucraïna “i ho fem davant de fets difícilment evitables, com les gelades d’abril, les més importants dels darrers 30 anys, que van venir en el pitjor moment, com és el de la floració, i que han afectat les comarques on la fruita dolça és fonamental per la seva activitat econòmica”, ha reblat.

“No perdre ni una sola hectàrea”

Per la seva banda, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha destacat que "el Govern del país, com ja vam fer en els darrers mesos amb les mesures extraordinàries per fer front a la crisi d’Ucraïna, va voler estar des del primer minut al costat dels nostres pagesos i pageses, de les cooperatives i les centrals fructícoles”. “Perquè no ens podem permetre perdre ni una sola hectàrea més ni cap més explotació agrària ni ramadera”, ha afegit.

També ha agraït a la pagesia que “sempre hi és quan la necessitem” i ha volgut remarcar que “el Govern també hi és per als pagesos i pageses".

El Departament d'Empresa i Treball aporta 8 dels 40 milions d'euros dels ajuts, adreçats a cooperatives i centrals fruiteres. En aquest sentit, el conseller Torrent ha explicat que "ateses les circumstàncies, hem considerat que també havíem de ser al costat d'un sector primari que és fonamental per a l'equilibri del sistema productiu del país".

Detall de les ajudes

Els ajuts consistiran, d’una banda, en la compensació de les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries de les explotacions de fruita dolça i ametller afectades; i de l’altra, en ajuts a cooperatives agràries i centrals fructícoles per a compensar la producció de fruita d’os i ametlla que no s’ha pogut comercialitzar. La intensitat dels ajuts en compensació de les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries serà diferent en funció de la ubicació de l’explotació agrària, i seran les següents, per a les explotacions amb assegurança contractada:




TIPUS ZONA

IMPORT DE L’AJUT€/ha


NO LIMITACIONS NATURALS

LIMITACIONS NATURALS

FRUITA FRESCA



2.340

3.695

AMETLLA

CONVENCIONAL

SECÀ

304

405

REGADIU

713

951

ECOLÒGICA

SECÀ

555

739

REGADIU

1.302

1.736


En el cas de les explotacions no assegurades aquests imports es reduiran a la meitat. D’altra banda, s’estableix un import màxim d’ajut de 100.000 euros/explotació, amb la limitació del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, en funció de si està en zones de limitacions naturals o no, respectivament, un cop restat l’import de la indemnització de l’assegurança en les explotacions assegurades. 

Les persones beneficiàries són agricultores professionals, Explotacions Agràries Prioritàries (EAP) i joves agricultors/es amb Declaració Agrària DUN 2022; i els requisits que l’afectació sigui superior al 30% pel que fa a danys de la superfície total de l’explotació, que ha de ser com a mínim d’una hectàrea. L’àmbit d'aplicació se centra en municipis de les comarques de: les Garrigues, Noguera, el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta, i l’Urgell.

D'altra banda, l’objecte dels ajuts a cooperatives agràries i centrals fructícoles és compensar la producció de fruita d’ós i ametlla que no s’ha pogut comercialitzar i fer front als costos fixos d’estructura d’aquestes entitats. Així, en el cas dels ajuts a la producció de fruita d’ós i ametlla s’establirà un ajut de minimis amb un màxim de 200.000 euros, que és el màxim permès per a aquests tipus d’ajut, i amb una escala proporcional a les pèrdues registrades. Aquest ajut s’abonarà enguany.

Paral·lelament, es tramitarà un ajut d’estat que permeti superar els límits establerts per als ajuts de minimis i que requereix un major termini per a la seva aprovació. En cas que aquest ajut d’estat no fos aprovat, s’habilitaria un segon ajut de mínims per a la fruita de llavor que no entra en l’ajut esmentat anteriorment. 

3  

Imatges

El president Aragonès, acompanyat de la consellera Teresa Jordà i el conseller Roger Torrent a la Taula Agrària

El president Aragonès, acompanyat de la consellera Teresa Jordà i el conseller Roger Torrent a la Taula Agrària 2953296

El president Aragonès i els consellers Teresa Jordà i Roger Torrent amb els representants de la Taula Agrària

El president Aragonès i els consellers Teresa Jordà i Roger Torrent amb els representants de la Taula Agrària 2765819

El president, amb la consellera Jordà i el conseller Torrent

El president, amb la consellera Jordà i el conseller Torrent 2669723

1  

Fitxers adjunts

Infografia sobre els ajuts a cooperatives agràries i centrals fructícoles

Infografia sobre els ajuts a cooperatives agràries i centrals fructícoles
PDF | 613

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia