• El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera de Cultura, ha encapçalat l’acte institucional de la Diada de Sant Joan al Palau de la Generalitat
El president Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat avui la cultura i la llengua catalana, que, “ha resistit els embats per dividir-la, minoritzar-la, fer-la petita, per fer-la una llengua privada i no d’ús compartit”. En aquest sentit, ha posat de relleu que “avui que la nostra llengua és assetjada per diferents fronts és l’hora de reivindicar el futur compartit” amb tots els territoris de parla catalana. “Només si és compartit tindrà futur la llengua i la cultura”, ha remarcat.

El cap de l’Executiu ha reivindicat la llengua i la cultura catalana la cloenda de l’acte de la Diada de Sant Joan, que s’ha fet al Palau de la Generalitat, i amb el qual  s’han volgut enfortir els llaços culturals entre els Països Catalans amb quatre punts elementals: llengua, ciutadania, futur i llibertat. La cerimònia, en què també ha participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha tingut com a punt de partida l'encesa de la Flama del Canigó per part de dues voluntàries Òmnium Cultural.

Pere Aragonès s’ha referit a aquests quatre punts fonamentals, que han estat presents durant l’acte amb forma de quatre barres, i ha remarcat que són “quatre pilars en què podem bastir els projectes col·lectius de futur”. El president ha fet notar que “aquesta vida col·lectiva passa per la llengua i la cultura que compartim”, ja que “aquests llaços es fan cada vegada més intensos quan utilitzem i compartim la llengua catalana, aquesta llengua que estimem tant que volem que tothom tingui l’oportunitat d’aprendre-la, d’usar-la, de gaudir-la”.

En aquest sentit, el president ha reivindicat també “l’esforç extraordinari que fan artistes de totes les disciplines per crear art i cultura amb la nostra llengua”, així com “la tasca de les entitats, de les institucions, dels serveis públics, dels governs que arreu estan defensant la nostra llengua i la nostra cultura”.

En l’acte també ha intervingut la consellera de Cultura, que ha destacat que “el més important d’aquesta festa és, justament, el seu caràcter participatiu, dinàmic i obert a la ciutadania”. En aquest sentit, ha assenyalat que les revetlles de Sant Joan “són la millor mostra que la cultura popular, la que es viu al carrer, és una eina d’inclusió i cohesió social, mitjançant la qual es teixeixen complicitats entre persones i es reforça el sentiment de pertinença a la comunitat".

En la celebració han pres part els artistes valencians Borja Penalba i Mireia Vives, amb dues actuacions musicals. La primera, Cançó de fer camí, amb lletra de Maria Mercè Marçal i la segona, Criatura Dolcíssima, amb lletra de Joan Fuster. També s’han llegit diferents textos, com ara La meva primera llibreria, d'Antònia Vicenç, a càrrec de l’actriu mallorquina Ona Borràs; XVIII de Renada-Laura Portet, per part de l'actriu Neus Ballbé, i un fragment del llibre Mercè Rodoreda de Mercè Ibarz, a càrrec de les mateixes Ona Borràs i Neus Ballbé.