Acció Exterior i Unió Europea

Exteriors

Viatge oficial a Portugal

La consellera Alsina defensa els valors de la democràcia, compartits pels governs de Catalunya i Portugal, en una conferència a la Fundació Mário Soares i Maria Barroso de Lisboa

Els governs de Catalunya i Portugal s'emplacen a treballar conjuntament per millorar i modernitzar l'administració

query_builder   27 juny 2022 20:26

event_note Nota de premsa

Viatge oficial a Portugal

La consellera Alsina defensa els valors de la democràcia, compartits pels governs de Catalunya i Portugal, en una conferència a la Fundació Mário Soares i Maria Barroso de Lisboa

Els governs de Catalunya i Portugal s'emplacen a treballar conjuntament per millorar i modernitzar l'administració

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, acompanyada pel secretari d'Acció Exterior del Govern, Gerard Figueres, i del delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, ha iniciat aquest dilluns un viatge de treball de dos dies a Lisboa amb l'objectiu d'estrènyer les relacions institucionals entre els dos països. Alsina s'ha reunit amb el Secretari d'Estat de Digitalització i Modernització Administrativa de l'executiu portuguès, amb qui ha acordat treballar plegats en matèria de dades obertes, transparència i polítiques digitals.
La consellera Alsina amb el Secretari d'Estat de Digitalització i Modernització Administrativa, Mário Filipe Campolargo
La consellera Alsina amb el Secretari d'Estat de Digitalització i Modernització Administrativa, Mário Filipe Campolargo

L'acte central de la primera jornada del viatge oficial de Victòria Alsina a Portugal ha estat la conferència que la consellera ha fet aquesta tarda a la prestigiosa Fundació Mário Soares i Maria Barroso sota el títol "Democràcia deliverativa i participativa". Alsina ha començat lloant la figura del polític socialista portuguès Mário Soares com "un dels arquitectes de la democràcia contemporània a Portugal, però també com un referent del projecte de construcció europea", i també la figura de la seva dona, Maria Barroso, "una dona culta, que mai es va resignar, que va alçar la seva veu contra la dictadura i que va defensar com la que més els valors de la democràcia". La titular d'Acció Exterior i Govern Obert ha compartit amb els assistents l'enfocament i algunes iniciatives del Govern de Catalunya per impulsar la democràcia participativa i deliverativa. En aquest sentit, Alsina ha explicat que el Govern treballa per potenciar les capacitats institucionals; per fomentar la cultura de la participació i la deliberació "perquè entenem que tots els actors de la societat han de ser conscients de la importància de la participació i la deliberació com a eines per legitimar les seves decisions i assolir els resultats esperats"; i per introduir la innovació en la participació i la deliberació "perquè la innovació és garantia de millora també quan parlem de la participació i la deliberació en les diferents fases del cicle de les polítiques públiques".

Durant la seva intervenció, la consellera ha explicat que el passat mes de febrer es va publicar el nou informe de l'organització Freedom House sobre la llibertat al món: "Les conclusions són demolidores. La tendència dels últims 15 anys és que les autocràcies avancen a pas ferm, mentre que les democràcies retrocedeixen". I ha advertit que "algunes democràcies també es debiliten o perden qualitat. I l'espanyola és una d'elles. L'elit política espanyola es nega a reconèixer el dret de Catalunya a decidir el seu propi futur si així ho desitja una majoria dels seus ciutadans i s'oposa al propi debat i a la deliberació amb l'excusa que no és legal". Alsina ha afegit al públic lisboeta que "l'aspiració de Catalunya és legítima i mereix ser escoltada i canalitzada".

A més de la consellera Victòria Alsina, a la conferència hi ha intervingut Rui Marques, director de l'Acadèmia de Líders Ubuntu i president de l'Institut Padre António Vieira, i Maria Manuel Lietão Marques, eurodiputada socialista i exministra de Presidència i de Modernització Administrativa del Govern portuguès. Marques és actualment vicepresidenta de la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor del Parlament Europeu.

La Fundació Mário Soares i Maria Barroso és la principal fundació portuguesa sobre qüestions democràtiques. La seva missió és promoure una cultura cívica i democràtica inspirada en la vida i els llegats de l'expresident de la República, Mário Soares, i la seva esposa, Maria Barroso.

En aquesta primera jornada del viatge oficial a Lisboa organitzat per la Delegació del Govern a Portugal, la consellera Victòria Alsina, el secretari Gerard Figueras i el delegat Rui Reis s'han reunit amb el secretari d'Estat de Digitalització i Modernitació Administrativa, Mário Filipe Campolargo. De la reunió n'ha sortit el compromís dels governs català i portuguès de treballar conjuntament en matèria de dades obertes, transparència, modernització de l'administració i polítiques digitals. Alsina i Campolargo també han acordat la celebració a Lisboa d'unes jornades per compartir bones pràctiques en l'àmbit de les dades obertes.

La consellera també s'ha reunit a la seu de l'Assemblea de la República de Portugal, el Palau de São Bento, amb el diputat de LIVRE Rui Tavares. Amb l'exeurodiputat portuguès, Alsina ha conversat sobre la importància de l'agenda europea en relació al cas català i ha denunciat el cas d'espionatge massiu a l'independentisme, conegut com el Catalan Gate. La jornada ha finalitzat amb una trobada amb la comunitat catalana que viu a Portugal.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia