El Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, seu cultural de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, organitza, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el Festival VEU de poesia i cançó en llengua catalana.
Veu, poesia, música. L’objectiu del Festival VEU és donar veu a la llengua catalana a través de la poesia cantada i recitada en set concerts que tindran lloc a Madrid, al CCLBlanquerna, als jardins de la Delegació i un acte de cloenda al Círculo de Bellas Artes.
Ester Capella, delegada del govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, explica els objectius culturals de la Delegació:
Des de la Delegació de la Generalitat a Madrid i del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, busquem sempre noves fórmules de mostrar la cultura catalana i la riquesa que té. Organitzem noves i diferents activitats, com el Festival VEU, que, a través de la paraula escrita, de la poesia i de la música projecten la nostra cultura, ens reconnecten, i també ens ajuden a suportar aquesta etapa que hem passat de pandèmia. El Festival VEU vol ser l'expressió d'aquesta Veu per seduir i agradar a qui la vulgui escoltar. La veu de l’art, la veu de la creació, la veu de la cultura, que promou l’intercanvi entre llengües, territoris i gent.
Des de la cultura, la llengua ens ajuda a descriure el món, hi ha tantes maneres de descriure el món com llengües existents. Des d'aquesta diversitat i pluralitat és exigible i possible el respecte.
Volem que Madrid, com a capital espanyola i europea, sigui una ciutat que aculli la cultura i la llengua catalanes com una expressió de la riquesa de la cultura peninsular, com un referent proper, com una proposta de diàleg intercultural, hispànica, mediterrània, europea. Volem mostrar a Madrid el millor que tenim i seduir-la, fer-la gaudir amb allò que a nosaltres també ens agrada, ens representa i ens construeix com a poble.
Els curadors del Festival VEU són:
Marta Rovira Martínez
Doctora en Sociòloga i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona. En el món de la cultura ha dirigit documentals de TV3, Forjadors de la Diada (amb Enric Saurí, 2008) o Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana (2018). L’any 2019 publicà el seu primer llibre de poesia Àcids nocturns (Índex edita). Entre 2016 i 2021 fou editora del Congrés de Cultura Catalana.
Sebastià Portell
Escriptor, nascut a ses Salines, Mallorca, l’any 1992. Ha publicat les novel·les El dia que va morir David Bowie (2016, Premi Time Out Barcelona al creador de l’any) i Ariel i els cossos (2019), així com diverses obres de teatre com Transbord (2018). Ha dirigit nombrosos recitals poètics i musicals, com els espectacles inaugurals o centrals de festivals como el Barcelona Poesia o el Festival Nacional de poesia a Sant Cugat. Des de març de 2022, presideix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
Com indiquen els curadors: La proposta del festival VEU és una unió de música i poesia, una exploració de les possibles vies de connexió i de fricció que pot haver-hi entre aquestes dues formes d’art. També té per objectiu esbossar una visió panoràmica de la creació poètica i musical en català, ja sigui posant el focus en els creadors i creadores més joves com en els més consolidats, així com en els grans clàssics que també avui ens interpel·len.
Aquest Festival és un acte de normalitat. És normal que es facin festivals en català a Madrid, o ho hauria de ser-ho. Pot ser una primera pedra per normalitzar, empatitzar, posar valor entre llengües, cultures i músiques. La veu és la base de l’acte comunicatiu. S'ha organitzat des de la diversitat cultural. Als set concerts programats hi ha diversitat generacional, territorial, de gènere, i plantejaments de creativitat poètica i musical. Ens agradaria unir i desdibuixar fronteres entre la veu cantada, la veu dita, la poesia i la música.
2