Amb més de 700 assistents, la trobada internacional ha estat organitzada per la Xarxa de Serveis Forenses dels països membres del Sistema d’Integració Centreamericana


El doctor Eneko Barberia intervé per parlar de les estratègies forenses en el tràfic de persones i dels protocols per a la gestió integral de les víctimes

.

L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia ha participat del 22 al 24 de juny, a Panamà, en el Primer Congrés Regional de Serveis Forenses Centreamericans (SICA). El director de l’IMLC, Eneko Barberia, ha intervingut en aquesta trobada internacional per parlar de les noves estratègies en la intervenció en el tràfic de persones, dels instruments i protocols per a la gestió integral de les seves víctimes i de les noves tecnologies aplicades a les ciències forenses.

El doctor Barberia ha explicat el funcionament del nou protocol d’atenció a les víctimes que està desenvolupant la nova Unitat de Valoració Forense de les Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans. La valoració forense de les víctimes de tràfic d’éssers humans és una actuació de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya de gran transcendència en el procediment judicial, tant en la fase d’instrucció com en la d’enjudiciament.

Unitat de valoració forense

Els dictàmens que elaboren els professionals forenses d’aquesta unitat documenten la vulnerabilitat de la víctima i les seves lesions i seqüeles, físiques o psíquiques. Aquests informes, posats en relació amb les seves declaracions, poden ser valorats, fins i tot, com a indicis de càrrec contra una persona i, alhora, poden servir com un element més en què fonamentar una sentència condemnatòria.

Les actuacions que fa aquesta unitat són de dues menes: les programades i les emergents. Les primeres són intervencions pericials sobre cadascuna de les víctimes en què els professionals fan un dictamen de l’estat actual de la víctima i de les seves seqüeles. Les segones són actuacions urgents, sol·licitades per la Fiscalia, que es produeixen en la fase d’identificació i extracció de les víctimes. Aquesta intervenció es fa, generalment, en coordinació amb les unitats policials, els serveis d’emergències mèdiques i les ONG especialitzades.

Més de 700 participants

Amb més de 300 assistents presencials i 400 de forma telemàtica, el Congrés es va desenvolupar en dues sessions paral·leles amb 9 taules rodones i 27 ponències. Durant la convenció es van analitzar diversos temes, com ara la violència regional a Centreamèrica, l’acreditació de les unitats forenses, la violència de gènere, les agressions sexuals o els procediments científics per a la identificació de desapareguts.

La Xarxa de Serveis de Ciències forenses dels països membres del Sistema d’Integració Centreamericana (SICA) és un organisme especialitzat en la coordinació, col·laboració i elaboració d’estudis i recomanacions per a les institucions que presten serveis d’investigació forense en el sistemes de justícia i seguretat. Es va constituir l’any 2021 a la ciutat de San Salvador (el Salvador). En són països membres Belize, Costa Rica, El Salvador, Hondures, Guatemala, Panamà i la República Dominicana.

2  

Imatges

Participació del director de l'IMLCFC, Eneko Barberia

Participació del director de l'IMLCFC, Eneko Barberia 516681

El doctor Eneko Barberia durant la seva ponència

El doctor Eneko Barberia durant la seva ponència 210319