Inauguració a les 19h; parlament de benvinguda per part del Secretari de Difusió, Jofre Llombart; intervenció de Lluís Fatjó, President del Banc dels Aliments; cloenda a càrrec de l’Honorable Consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

Convocatòria i visita prèvia amb els mitjans de comunicació: a les 11:30h, a la Sala 4.

Contacte premsa: Sandra Iglesias (sandra.iglesias@gencat.cat) i Martí Porter (mporter@gencat.cat) tel. 637948341

Imatge gràfica de la mostra

El Banc dels Aliments de Barcelona celebra el seu 35è aniversari, i ho fa amb una exposició explicativa de la seva principal activitat. Organitzada per la Direcció General de Difusió, i amb la col·laboració d'Aigües de Barcelona, la mostra vol denunciar el malbaratament sistemàtic d’aliments, la tasca d’aprofitament que du a terme l’entitat i la imperiosa necessitat de canviar els nostres models de producció i distribució alimentàries.

Alimentar-se és cabdal per a la nostra supervivència. És un dret humà, i com a tal es va recollir a la Declaració Universal de 1948. En el nostre entorn, la millora en l’accés a una dieta suficient i saludable que s’ha produït en les darreres dècades ha comportat un important canvi: de l’escassedat endèmica d’aliments de segles pretèrits hem passat a la sobreabundància, i d’un mer acte de supervivència hem transitat cap al plaer d’alimentar-nos.

Però el sistema alimentari ja ha començat a donar senyals que deixen entreveure que, degut a diferents factors –superpoblació, emergència climàtica, disminució dels recursos hídrics i energètics, trànsit cap a models de producció més sostenibles...- la manera en què ara ens alimentem no serà la mateixa en un futur immediat.

Tot el que no es menja, es malbarata. El malbaratament alimentari difereix entre les diverses àrees geogràfiques del món i depèn de múltiples factors com ara els excedents per diverses causes, les dificultats en la previsió i gestió d’estocs, els problemes d’envasat, etiquetatge i emmagatzematge o el comportament en el consum: comprar en excés, rebutjar les sobres, confondre les dates de consum preferent i caducitat, etc.

El malbaratament alimentari a gran escala, al llarg de tota la cadena, arriba a xifres enormes: Segons xifres de la FAO, al món, llencem 2.460 tones d’aliments cada minut, un terç del produït per al consum humà.

Vivim en un sistema que permet que el menjar acabi en un abocador. Saps si en formes part? Saps que es pot fer per canviar aquesta realitat? Potser pots començar per fer-te la pregunta: què passa amb tot el que no es menja?

A aquestes preguntes, al que es pot fer i  al que imperiosament ens haurem d’acostumar a fer procura donar respostes la mostra proposada pel Banc dels Aliments amb motiu del seu 35è aniversari. L’accés hi és lliure, gratuït i recomanat. L’exposició romandrà oberta fins al dia 28 d’agost.