Economia i Hisenda

El conseller Giró, avui al Parlament de Catalunya

El Departament d'Economia publica l'Informe d'orientacions pressupostàries per a l'exercici 2023

query_builder   29 juny 2022 16:10

event_note Nota de premsa

El Departament d'Economia publica l'Informe d'orientacions pressupostàries per a l'exercici 2023

  • El “pre-budget report” s’ha elaborat per primer cop aquest any i pretén traslladar a la ciutadania i als grups polítics el perímetre d’ingressos i despeses de la Generalitat per a l’any 2023
  • El conseller Giró avança que el document servirà de base per iniciar, a partir de la setmana vinent, els primers contactes amb els grups “per copsar la seva actitud i voluntat de fer pressupostos”
  • Adverteix que, l’any 2023, tenir nous pressupostos serà “més necessari que mai”, ja que amb l’elevada inflació  “uns comptes prorrogats implicarien insuficiències per als departaments des del primer minut”
El conseller Giró, avui al Parlament de Catalunya

El Departament d’Economia i Hisenda ha registrat avui al Parlament de Catalunya l’Informe d’orientacions pressupostàries per a l’exercici 2023, un document que, segons el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, “marca el perímetre i el terreny de joc sobre el qual es desenvoluparan els futurs pressupostos”. L’informe, que es pot consultar al web del departament d’Economia i Hisenda, és un nou requeriment normatiu introduït per la darrera Llei d’acompanyament dels Pressupostos “i suposa un exercici de transparència que ja fan la major part de països anglosaxons”, ha subratllat.

Giró també ha indicat que les dades d’aquest “pre-budget report” serviran de base per a les negociacions polítiques sobre els comptes públics del 2023, i ha avançat que la setmana vinent iniciarà la primera roda de contactes amb els diferents grups parlamentaris “per copsar la seva actitud i voluntat de fer pressupostos”. El conseller ha alertat que, l’any 2023, disposar de nous pressupostos serà “més necessari que mai”, ja que, tenint en compte l’elevada variació interanual de la inflació,  “uns pressupostos prorrogats implicarien que des del primer minut la insuficiència pressupostària seria molt gran pel conjunt de departaments, i si hi ha insuficiència pressupostària no podem fer polítiques de Govern i no podem servir els ciutadans”, ha insistit. Tanmateix, el conseller s’ha mostrat confiat que “trobarem els suports raonables per tirar endavant”.

Tot i l’exhaustivitat de l’informe, el conseller ha afirmat que les dades que conté estan molt condicionades per “incerteses importants que no depenen del Govern de Catalunya”. En aquest sentit, s’ha referit als impactes econòmics i fiscals derivats de la inflació, la guerra a Ucraïna i l’apujada dels tipus d’interès a mig termini per part del BCE, però també ha recordat que, hores d’ara, el Govern de l’Estat encara no ha traslladat a les comunitats ni l’import de les bestretes i liquidacions del model de finançament per al proper exercici.

 

Estructura de l’informe

Els continguts de l’informe d’orientacions pressupostàries s’organitzen en quatre blocs:

  • Estat d’execució i projecció de tancament de l’exercici 2022.A finals d’abril, l’execució del pressupost se situava en el 32,2%; la previsió actual tenint en compte l’evolució de l’exercici és de compliment de l’objectiu de dèficit, però l’informe adverteix que hi ha riscos remarcables de desviació en funció de l’evolució de la despesa derivada de la Covid-19 i de l’increment de preus de l’energia o de les matèries primeres.
  • Context econòmic i social. Mostra l’alentiment del ritme de recuperació de l’economia catalana (previsió de creixement del 4,9% el 2022), en línia amb les economies de l’entorn; pel que fa a l’àmbit social, tot i que amb dades del 2020 la renda disponible augmenta, l’informe constata que creix la taxa de risc de pobresa
  • Escenari fiscal. Entre altres continguts, aquest bloc inclou els escenaris tendencials d’ingressos i despeses de la Generalitat per als propers quatre anys, els quals mostren quant ingressaria i gastaria el Govern en els propers anys només amb la recurrència dels serveis actuals i amb aquelles actuacions ja compromeses, sense afegir cap política nova
  • Endeutament i les càrregues del deute. L’informe preveu una estabilització del volum de deute a partir de finals de 2022 i planteja el supòsit d’un retorn progressiu als mercats de deute

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 79

1  

Fitxers adjunts

Informe d'orientacions pressupostàries

Informe d'orientacions pressupostàries
PDF | 1603

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia