Cultura

Cultura

El Departament de Cultura aposta pels pòdcasts

query_builder   30 juny 2022 11:38

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura aposta pels pòdcasts

  • Els usuaris podran escollir entre una varietat de pòdcasts culturals al canal @cultura_cat de Spotify 
  • Demà, divendres 1 de juliol, comença ‘Sala 113. Històries Arxivades’, un cicle d’històries reals extretes del patrimoni documental català, que també es podran escoltar a Ivoox i Apple Music 
  • També s’hi poden trobar les històries de l’Arxiu Nacional, la Biblioteca de Catalunya, Cultura Popular i el Museu d’Arqueologia de Catalunya 
SALA 113

El Departament de Cultura obre un perfil a la plataforma Spotify que recull els diferents pòdcasts culturals generats i impulsats des dels equipaments i les direccions generals del Departament de Cultura. L’obertura del canal coincideix amb l’estrena demà divendres, 1 de juliol, del pòdcast Sala 113. Històries Arxivades, un projecte impulsat per la Direcció General del Patrimoni Cultural amb la producció d’Arkham Studio i la col·laboració de la Xarxa de Comunicació Local. Aquest cicle de pòdcast es crea amb l’objectiu de donar a conèixer la riquesa del patrimoni documental de Catalunya, i augmentar la creació de continguts culturals en català a la plataforma Spotify, i que també es pot trobar a d’Apple Music, Ivoox .  

A Catalunya hi ha un total de 377 arxius que conserven tot tipus de documentació. ‘Sala 113. Històries Arxivades’ recull i explica les històries més sorprenents i estranyes del nostre patrimoni documental. Aquesta sèrie de pòdcasts està format per 10 capítols, basats en fets reals, amb una mateixa temàtica, la dels fets insòlits desconeguts que han succeït al nostre país al llarg dels anys. Cada capítol comença amb la figura de L’Arxiver, un personatge interpretat i locutat per l’actor Lluís Soler, una veu que ens transporta cap a l’interior de l’arxiu on ell treballa per descobrir els documents de la Sala 113 i conèixer les històries narrades als documents que es conserven en el seu interior. Aquestes històries són narrades per La Cronista, interpretada per la locutora i narradora Virginia Villaroya. Es tracta d’històries sorprenents com la d’un bruixot que vivia a Terrassa, o la història d’un submarí fantasma. Espies disfressats, assassinats que no havien d’haver succeït mai o un carnaval macabre són la temàtica d’altres capítols d’aquest cicle de pòdcast. 

Els 10 arxius participants al programa de pòdcast ‘Sala 113. Històries arxivades’ són: l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa, l’Arxiu del Port de Tarragona, l’Arxiu Municipal de Roses, l’Arxiu Municipal de Barcelona, l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Comarcal Alt Camp, el Servei d'Arxiu Municipal de Palamós, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà i l’Arxiu Central Administratiu del Departament de la Presidència. 

Una altra de les estrenes més recents, el passat 7 de juny, coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius, va ser la sèrie de pòdcasts “Sentir l’Arxiu”, de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que recull històries úniques i personals de diversos personatges històrics reals, com Agustí Duran i Sanpere, Honorat de Pallejà, Conxita Simarro, Cristòfol Juandó, Estefania de Requesens i Joan Blázquez. El guió dels episodis es basa en documents de l’Arxiu Nacional de Catalunya i han estat escrits pel periodista Janot Caba i produïts per Abacus, donant lloc a un conjunt de relats molt entretinguts i fidedignes que permeten endinsar-se en moments apassionants de la història de Catalunya. També permet donar a conèixer la important tasca de la institució a l’hora d’ingressar, descriure, conservar i difondre documents de valor històric, tant d’origen públic com privat, com ara cartes, informes, dietaris o memòries. 

Al nou canal de @cultura_cat de Spotify també hi és “Una caixa de sorpreses”, el pòdcast de la Biblioteca de Catalunya. El divulgador musical Pere-Andreu Jariod és l’encarregat de la realització dels capítols que es publiquen quinzenalment a l’apartat de “Pòdcast” de la web de la BC. Cada episodi va acompanyat d’una sèrie d’enllaços que amplia la informació i té una durada de trenta minuts. Es tracten temes relacionats amb fons de rotlles de pianola, el material menor, les revistes humorístiques, els fons fotogràfics, els serveis als usuaris, el taller de restauració, l’arxiu de Radio Barcelona, la digitalització i preservació digital, els fons personals, les figures de Felip Pedrell i Isidre Bonsoms, l’Arxiu Maragall, i el nou portal del còmic. 

A la plataforma hi és també la producció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ‘L’última bruixa’, una proposta de Kabuts, amb la col·laboració d’iCat i Catalunya Ràdio. La sèrie té deu capítols que giren entorn la persecució d’una bruixa que, escapant-se d’un famós caçador de fetilleres, es trasllada a diferents localitats de Catalunya en diferents moments de la història i fins a l’actualitat. Cada episodi comença amb un petit pròleg interpretat pel personatge d’una gata, que evoca les declaracions de les dones que van ser jutjades com a bruixes. La història ha estat escrita per la dramaturga Anna Maria Ricart Codina, amb idea original de l’actor Sergi Vallès, codirigida pels mateixos Vallès i Codina. Vallès també dona veu a l’home confinat a casa seva. Completen el repartiment Mercè Arànega, com la bruixa, i Chantal Aimée, com la gata. 

Per últim, la sèrie de pòdcasts “Arqueopodcast” del Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb contingut arqueològic d’actualitat, també és al canal de Spotify del Departament de Cultura. Té per objectiu acostar l’arqueologia a la ciutadania d’una forma divulgativa i didàctica i posar en valor el patrimoni històric i arqueològic català i contribuir a la modernització de l’arqueologia catalana. Es poden trobar històries relacionades amb els enigmes de les ciutats ibèriques i la llengua ibèrica, els ibers i el rituals dels caps tallats, com era una polis grega, els enigmes de la ciutat antiga d’Olèrdola, etc. 

Està previst que al llarg dels propers mesos s’estrenin a aquesta plataforma nous pòdcasts del Departament de Cultura, com per exemple, de la Filmoteca de Catalunya o del Museu d’Història de Catalunya. 

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia