Salut

salut

El conseller de Salut anuncia una inversió en Atenció Primària de 449 M€ pels pròxims 3 anys

query_builder   1 juliol 2022 13:09

event_note Nota de premsa

El conseller de Salut anuncia una inversió en Atenció Primària de 449 M€ pels pròxims 3 anys

  • Josep Maria Argimon ha presentat avui el conjunt de millores implementades a l'atenció primària i comunitària durant l'últim any
  • Entre les 146 actuacions previstes, destaca la construcció de 62 centres nous
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, acompanyat de la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat avui les accions de millora implementades a l'atenció primària i comunitària durant l'últim any, acompanyat de la directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza. En destaca la partida en inversions, dotada amb 449 M€; la incorporació de més professionals i de nous perfils; el desplegament de mesures per reduir la burocràcia i l’aposta per la recerca en Atenció Primària, entre d’altres. El conseller ha remarcat la necessitat de seguir enfortint i prestigiant l’Atenció Primària i Comunitària de Catalunya, un dels eixos prioritaris d’aquesta legislatura, i ha desgranat el full de ruta de la primària per tal de fer-la més forta, accessible i resolutiva.

Més inversions

Així, durant la presentació, el conseller de Salut ha anunciat una inversió en Atenció Primària de 449M€ que s’hauran d’executar durant el període 2022-2024. El 75 % de la inversió prové de l'esforç inversor del Departament per l'Atenció Primària i el 25% restant de fons europeus.

El conseller també ha avançat que es faran 146 actuacions, totes ja amb un pressupost. Entre les 146 actuacions previstes, destaca la construcció de 62 centres nous, -entre consultoris i centres d’Atenció Primària-, per completar la xarxa o substituir els que han esgotat la seva vida útil. També hi ha previstes actuacions per ampliar o reformar centres en funcionament i, finalment, actuacions de millora per facilitar la resposta a la pandèmia o els processos d’enfortiment i transformació de l’atenció primària.

Més professionals i nous rols

D’altra banda, Josep Maria Argimon també ha fet balanç de la incorporació als Centres d’Atenció Primària de més i nous perfils professionals. En aquest sentit, el conseller ha detallat que a través del Programa de Benestar emocional i salut comunitària s’han incorporat prop de 350 referents i a hores d’ara tots els CAP de Catalunya ja compten amb almenys un referent.

El reforç de professionals dels centres també inclou la incorporació, a través del Programa per a la promoció d'una alimentació saludable, de fins ara 95 nutricionistes dels 150 previstos per aquest any. En aquesta línia d’aposta per la primària, està previst que a finals d’aquest any es comencin a incorporar fisioterapeutes i higienistes dentals.

D’altra banda, també ha detallat que arran de la pandèmia de la COVID-19 s’han contractat prop de 4.000 professionals, entre metges i metgesses de família, infermers i infermeres, administratius de suport i gestió, i tècnics especialistes de grau mig, entre d’altres, la gran majoria dels quals s’han integrat de forma permanent als equips.

Menys burocràcia

El Departament també ha continuat desplegant diverses millores per reduir la burocràcia als centres sanitaris. Així, per exemple, s’ha començat a desplegar la gestió de les baixes per ingrés al mateix hospital, una demanda llargament reivindicada pels professionals. D’aquesta manera, ja sigui per un ingrés programat o per una urgència mèdica, és el mateix hospital el que tramita la baixa i els familiars ja no han d’anar al Centre d’Atenció Primària per aconseguir-la. Aquest canvi, que es va iniciar amb resultat satisfactori a l’Hospital Parc i Taulí i als centres d’atenció primària de la zona, s’ha incorporat aquesta mateixa setmana a la Regió Sanitària de Lleida i està previst que es vagi desplegant progressivament arreu de Catalunya.

També amb l’objectiu de reduir la feina burocràtica del personal sanitari, s’ha modificat una instrucció del transport sanitari no urgent per a pacients oncològics i pels que reben hemodiàlisi. Fins ara, els professionals havien de sol·licitar aquest servei un cop cada 6 mesos, però, gràcies al canvi, ho hauran de fer només un cop cada dos anys.

Més recerca

El conseller també ha destacat l’aposta del Departament per a la recerca en Atenció Primària. En aquest sentit, ha subratllat que, per primera vegada, el Departament ha dedicat una convocatòria d’ajuts PERIS (Pla estratègic de recerca i innovació en salut) de 4 M€ exclusivament per a projectes de recerca en Atenció Primària. “Prioritzem la recerca en primària. Hem doblat el pressupost de la convocatòria, passant de 2 a 4 M€”.

Nou model d’Atenció Pediàtrica

Durant la presentació al Departament de Salut, el conseller també ha explicat que "estem desplegant el nou model d'Atenció Pediàtrica, amb les societats científiques, amb la creació d'equips territorials de pediatria, i en coordinació amb els hospitals de referència".

D’altra banda, ha destacat el desplegament de la Llei de l'atenció pública a la salut bucodental així com la creació de l'Oficina de Salut Bucodental. “Estem fent el diagnòstic de la situació i el mapa de necessitats, i s’està tancant la proposta de desplegament de la nova cartera d'atenció bucodental".

Més participació

A més, per donar resposta a les noves necessitats assistencials dels CAP, el conseller ha dit que el Departament de Salut ha reforçat l’Atenció Primària amb la creació del nou Consell Assessor de l’Atenció Primària i Comunitària (APiC). Format per 30 professionals de diferents especialitats té per objectiu principal l'assessorament i l'acompanyament dels projectes vinculats amb l'atenció primària i comunitària  del Departament.

Paral·lelament, s’han posat en marxa processos participatius amb més de 700 professionals per millorar i prestigiar l’atenció primària i comunitària. Una iniciativa del FOCAP amb l’impuls i implicació del Departament, i la participació de societats i col·legis professionals, i d’entitats proveïdores i ciutadanes.

També s’ha posat en marxa una programa d’incentius adreçat als nous residents R1 de l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) i Infermeria de Salut Mental que s'incorporen a les places de les unitats docents, acreditades a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Presentació Inversions en Salut: Atenció Primària, 2022-2024

Presentació Inversions en Salut: Atenció Primària, 2022-2024
PDF | 811

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia