• En la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2021, el cap de l’Executiu ha destacat que “Catalunya lidera el creixement, la creació d’ocupació i la recuperació” i que les dades “contradiuen tots els discursos catastrofistes”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva intervenció
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva intervenció

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat aquest matí “la gran capacitat de resiliència” de l’economia catalana que ha permès superar els moments més adversos, “tal i com ho ha demostrat històricament i ho ha tornat a demostrar el 2021”. “Això és positiu i ens ha d’omplir d’esperança, de seguretat i d’autoestima en moments complicats”, ha apuntat.

En la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2021, elaborada pel Consell General de Cambres de Catalunya, el cap de l’Executiu ha remarcat que les dades de l’informe demostren que “la recuperació de la Covid no només havia començat” l’any passat, sinó que “ho havia fet amb més força que la resta de l’Estat espanyol i de la zona euro”, amb xifres rècord d’ocupació i d’exportacions i un creixement fins al 0,7% superior a l’Estat espanyol, situant Catalunya al 5,8% del creixement del PIB.

“Catalunya lidera el creixement. Liderem la creació d’ocupació, les inversions i les exportacions. Liderem la recuperació i, per tant, continuem sent referents”, ha assegurat, i ha posat en valor que aquestes dades “contradiuen tots els discursos catastrofistes”. Un creixement econòmic que el president ha subratllat que s’ha assolit gràcies a la feina conjunta d’empreses, treballadors i institucions: “Hem alineat la capacitat emprenedora de les empreses, l’excel·lència dels treballadors i la voluntat transformadora de les institucions. I quan fem això el país avança”, ha destacat.

Però les bones dades econòmiques s’han vist afectades per la invasió russa d’Ucraïna i l’agreujament de la inflació, una situació sobrevinguda que Aragonès ha apuntat que “revertirem amb l’esforç i el compromís de tothom”. “Hem de protegir l’economia productiva, protegir els llocs de treball i enfortir l’estat del benestar, per garantir que ningú es quedi enrere, per seguir creant oportunitats i per assegurar una bona posició de sortida per encarar la recuperació amb èxit”, ha remarcat.

El cap de l’Executiu ha insistit que la recuperació del 2021 també va ser possible “gràcies a les polítiques expansives de la Generalitat” i per això ha demanat a l’Estat que “flexibilitzi de forma immediata els objectius de dèficit” per tal de disposar de “més recursos per tenir més capacitat d’actuació” i poder “acompanyar la ciutadania i les empreses”.

Al costat d’aquesta mesura, també ha apostat per facilitar “un acord de rendes”, que limiti l’impacte de la inflació sobre el poder adquisitiu de la ciutadania i la viabilitat de les empreses: “Si no donem forma a aquest acord, les dificultats econòmiques seran majors i dificultaran encara més la recuperació”.

També ha destacat la necessitat de tenir una “visió estratègica” i apostar per “grans projectes transformadors”, com el xip europeu, l’automoció elèctrica o la vall de l’hidrogen verd, projectes que “reforcen el lideratge de l’economia catalana i lliguen la dinàmica econòmica de Catalunya a la fortalesa de l’economia europea”. “Hem de reforçar la nostra autoestima, també l’econòmica, perquè aquest és el principal actiu econòmic que tenim”, ha dit.

En aquesta visió estratègica, el president ha situat la importància de les Cambres de Comerç, que “hi heu de jugar un paper protagonista”, perquè “sou un dels grans actius que tenim com a país, per dinàmica, per vitalitat, per energia, per ambició i per capacitat de pensar en gran”. “En uns moments de grans reptes, i a la vegada d'una gran incertesa econòmica a curt termini, no ens podem permetre no treure el màxim rendiment de totes aquelles institucions que tenen capacitat de sumar i teixir consensos en l'àmbit de l’economia productiva”, ha conclòs.

2  

Imatges

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'acte de presentació de la memòria econòmica de Catalunya en 2021

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a l'acte de presentació de la memòria econòmica de Catalunya en 2021 81

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva intervenció

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva intervenció 53