La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra ha presentat avui totes les embarcacions de la Unitat de Policia Marítima amb motiu de l’inici de la campanya d’estiu. Durant els mesos de juliol, agost i setembre s’intensifica el patrullatge preventiu per donar seguretat al litoral català. Amb aquesta participació al dispositiu d’estiu els Mossos consoliden la Unitat de Policia Marítima i la seva presència al territori.
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena ha destacat que “com a policia integral de tot el territori català, els Mossos d’Esquadra hi són també a l’espai amb mitjans aeris, al ciberespai, i òbviament, al mar”. “Hi som amb aquesta feina de patrullatge i proximitat amb 3 bases: a Palamós, a l'Ametlla de Mar i aquí, a Vilanova i la Geltrú”, ha afirmat.
“Volem una policia que estigui al costat de la gent perquè la seguretat és reacció però també prevenció i acompanyament” ha explicat Elena, qui també ha afirmat que “seguirem fent una policia de Catalunya més gran, per ser més presents. Tenim l'horitzó de 22.006 agents al 2030”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “això és el que farà també la policia marítima al mar: vigilar, prevenir, acompanyar i donar seguretat, per garantir els drets i llibertats dels ciutadans i les ciutadanes, especialment els més vulnerables” .
En la mateixa línia, el titular d’Interior ha apuntat que recordat que “qualsevol ampliació del cos dels Mossos d’Esquadra a més indrets és una bona notícia” posant en valor que “els servidors públics no treballen, sinó que serveixen els únics propietaris de la nostra empresa, que són els ciutadans i ciutadanes del nostre país”, ha afegit.
Finalment, el conseller ha agraït “la feina i el compromís” de totes les persones que fan possible la posada en marxa de la policia marítima al territori, fent especial esment a la formació de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
Les funcions que exerceix la Unitat són les de seguretat ciutadana al mar, vigilància de la navegació, vigilància d’esdeveniments en el mar, ordre públic i vigilància d’infraestructures portuàries i instal·lacions nàutiques. També actua com a policia judicial i policia administrativa, defensa del patrimoni històric i arqueològic, vigilància de les zones marítimes protegides, control i inspecció de pesca, inspecció i vigilància de les activitats marítimes, medi ambient i funcions de salvament marítim amb coordinació amb el servei de salvament i seguretat marítima quan se’ls requereixi.
Durant l’acte de presentació s’ha realitzat una demostració policial que, a més de la Unitat de Policia Marítima, ha comptat amb la participació de la Unitat Aquàtica, el Grup Especial d’Intervenció i la Unitat Central d’Helicòpters. S’ha escenificat un simulacre de l’acció d’interceptar una embarcació de narcotraficants a mar obert que ha permès veure en acció les capacitats de la flota d’embarcacions de la Policia Marítima i els nous Hèlix.
Des de fa unes setmanes, la Policia Marítima ja compta amb totes les embarcacions que es van adquirir durant el 2021. L’última en incorporar-se, la Josefina Castellví, ja es troba plenament operativa amb base al port de l’Ametlla de Mar. Amb aquesta última incorporació finalitza, així, la primera fase del desplegament de la Unitat de Policia Marítima.
El passat mes de març es va incorporar l’embarcació “Narcís Montoriol” amb base al port de Vilanova i la Geltrú, i al mes d’octubre, la “Cap de Creus” ubicada al Port de Palamós.
Les tres embarcacions disposen d’una eslora total de 12,83 metres i un calat màxim inferior a 0,69 metres, cabinada (màxima visibilitat en totes les direccions des de l’interior) i amb propulsió amb motors fora borda de gasolina. Del casc destaca el seu disseny hidrodinàmic amb escalons que permet minimitzar el fregament directe amb l’aigua, configuració que facilita la navegació i redueix el consum de combustible.
Pel que fa als equipaments electrònics, més enllà dels elements de navegació i seguretat, es dota de dos sistemes que permeten la gestió autònoma d’imatges aèries (dron) i imatges subaquàtiques (ROV submergible).
A més d’aquestes tres embarcacions, la Policia Marítima disposa de la Neptú i la Thalassa, que són les que fa temps que ofereixen servei. Durant els mesos d’estiu la Thalassa estarà operativa amb base al Port Fòrum de Sant Adrià de Besòs.
La Neptú és una embarcació de casc rígid, de 6,5 metres d’eslora i equipada com a element de propulsió de 2 motors de 200cv cadascun (400 CV). D’altra banda, la “Tahlassa” és una patrullera semirígida cedida judicialment de 12 metres d’eslora i amb quatre motors de 300CV. Són embarcacions menors utilitzades en aigües someres i aigües continentals. Tenen una important adaptabilitat i utilitat en actuacions en recerques a les aigües continentals, inspeccions en zones riberenques/deltes i patrullatge en la línia més propera a la costa/port.
Consolidació del projecte aeri del cos de Mossos d’Esquadra
El passat 24 de març, la Unitat Central d’Helicòpters va presentar els dos nous helicòpters, H135 i H135 Helionix. Amb aquestes noves adquisicions i la creació de la Unitat Central de Vehicles Aeris No Tripulats (Unitat de Drons - UDRON) el 2021 i la formalització de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria (UTSA) el 2018, el cos de Mossos d’Esquadra ha consolidat el projecte de l’espai aeri.
Els dos helicòpters estan dotats dels últims avenços tecnològics en matèria aeronàutica. Són models lleugers usats arreu del món, concretament per emergències mèdiques, dispositius policials, entrenament militar o manteniments de parcs eòlics industrials, fet que l’acredita com un helicòpter multifuncional. També destaquen per l’augment en la capacitat de càrrega de material i l’augment de la capacitat de la cabina, fins a 7 persones, que permetrà realitzar funcions d’helitransport.
Aquestes noves incorporacions, en l’àmbit aeri i en l’àmbit marítim, incrementen la capacitat del cos de Mossos d’Esquadra de donar resposta a les funcions de policia integral a tot el territori català i des de tots els medis.
1