Empresa i Treball

Consum requereix a EasyJet informació sobre les mesures previstes davant la vaga que comença avui

Consum requereix a EasyJet informació sobre les mesures previstes davant la vaga que comença avui

query_builder   1 juliol 2022 14:17

event_note Nota de premsa

Consum requereix a EasyJet informació sobre les mesures previstes davant la vaga que comença avui

  • El Departament d'Empresa i Treball, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum, ha enviat un requeriment a la companyia aèria per vetllar que compleix amb les seves obligacions envers les persones consumidores, davant la vaga convocada pel personal de cabina

El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum, ha notificat un requeriment informatiu a la companyia EasyJet per tal que aporti informació detallada de les afectacions previstes a Catalunya davant la vaga convocada pel personal de cabina de la companyia, que comença avui i està previst que s’allargui durant els dies 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31 de juliol.

El Departament vol garantir el compliment per part de la companyia de les seves obligacions envers les persones consumidores. Amb aquest objectiu, el requeriment exigeix informació sobre els vols amb origen o arribada en aeroports de Catalunya que es poden veure afectats per la vaga, la quantificació del nombre de passatgers d’aquests vols i les mesures correctores a adoptar, així com informació sobre el tractament i l’atenció de les reclamacions que es presentin per aquesta situació.

També es demana a EasyJet que identifiqui els mitjans d’atenció i informació a les persones consumidores pel que fa a les incidències que afecten el funcionament normal de les relacions de consum, i de les vies de reclamació administrativa per part dels passatgers afectats. Així mateix, es requereix el nombre total de reclamacions d’usuaris rebudes per la companyia i l’estat de tramitació.

El passat 17 de juny, l’Agència ja va notificar un requeriment informatiu a la companyia Ryanair, per tal de garantir els drets de les persones afectades per la vaga convocada pel seu personal de cabina pels dies 24, 25, 26 i 30 de juny i 1 i 2 de juliol.

La inspecció de consum analitzarà la documentació que facilitin les companyies i, en cas que es detectin incompliments de la normativa de protecció de les persones consumidores, l’Agència iniciarà els expedients sancionadors corresponents.

D’altra banda, el Departament d'Empresa i Treball recorda que les vagues d’EasyJet i Ryanair són d'àmbit estatal. Per tant, l'autoritat laboral competent en l'establiment dels serveis mínims és l'Estat.

Recomanacions a les persones amb vols afectats per les vagues

A banda dels requeriments informatius enviats tant a Ryanair com a Easyjet, l’Agència Catalana del Consum, des del web consum.gencat.cat, ofereix informació detallada sobre els drets dels passatgers en cas que es vegin afectats per cancel·lacions, grans retards o denegacions d’embarcament per sobrereserva, com a conseqüència de les vagues anunciades.

D'acord amb l'establert en la Unió Europea pel Reglament CE 261/2004, si la companyia aèria cancel·la el vol, o bé es produeix un retard superior a les 5 hores, les persones usuàries poden escollir entre la devolució de l'import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu.

Si opten pel transport alternatiu, la línia aèria els ha d’oferir gratuïtament menjar, begudes i, si calgués, sistemes de comunicació fins la nova sortida. A més, si la sortida és l'endemà o dies més tard, les persones afectades també tenen dret a allotjament, amb els desplaçaments inclosos.

La normativa comunitària també preveu compensacions econòmiques en cas de cancel·lacions o retards de 3 hores o més, que oscil·len entre els 250 i els 600€ en funció de la distància del vol, excepte que la línia aèria comuniqui la cancel·lació amb una antelació mínima de dues setmanes.

Aquestes quanties es poden reduir al 50% si la companyia ofereix un vol alternatiu, que permeti a l’usuari arribar a destí amb poques hores de diferència respecte de l'hora prevista inicialment.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia