Mossos d'Esquadra

Bitllets falsos

Detinguts una dona i el pare de dos menors d'edat que eren induïts a introduir els bitllets falsificats que adquirien per internet al circuit econòmic

query_builder   2 juliol 2022 10:06

event_note Nota de premsa

Detinguts una dona i el pare de dos menors d'edat que eren induïts a introduir els bitllets falsificats que adquirien per internet al circuit econòmic

· En el marc de les actuacions també es van detenir els dos menors d’edat, que van passar a disposició de la Fiscalia de Menors de Barcelona i s’investiga també la seva mare

· Els investigadors van intervenir 41.000 euros en bitllets de 20, 50 i 100 euros i diversos estris per manipular bitllets a les dues entrades i escorcoll als domicilis dels detinguts, a Rubí i Badalona

· El clan, que actuava des de mitjans del 2021, adquiria els bitllets falsos per internet i posteriorment els modificava perquè tinguessin aparença d’autenticitat

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), adscrits a la Unitat Central de Falsificació de Moneda, van iniciar a mitjans de maig del 2022 una investigació en detectar-se la circulació d'una gran quantitat de bitllets falsos de 20 i 50 euros, que presentaven elements comuns de falsificació.

Els detinguts formaven part d’un clan familiar

Els investigats, que formaven part d’una família amb domicili a Badalona, adquirien els bitllets espuris en una plataforma d'internet i, un cop els rebien, els modificaven afegint-hi falsos hologrames i altres elements per donar-los una aparença de legalitat.

Els bitllets tenien unes característiques molt concretes: tots començaven per la mateixa numeració de sèrie i eliminaven les impressions que porten els bitllets d’atrezzo que indiquen que tracta de moneda no legal, a més d’afegir-hi una cinta transparent a l’holograma imprès, per donar-li una aparença real.

Un cop tenien els bitllets preparats, una dona amb domicili a Rubí recollia als dos menors i els portava diàriament a realitzar compres amb els bitllets falsos arreu del territori català. De l’anàlisi de les nombroses denúncies presentades els investigadors de la Unitat Central de Falsificació de Moneda van identificar la dona que els acompanyava. Van poder comprovar que cada dia recollia als dos menors d’edat quan finalitzaven la jornada escolar i els portava per diversos punts de Catalunya per fer compres a comerços i establiments de restauració fins passada la mitjanit.. Els agents van poder contrastar a quines localitats van aconseguir col·locar els bitllets: Badalona, El Masnou, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa, Esplugues, l’Ampolla, Lliçà de Munt, Vilafranca de Penedès, El Bruc, Granollers, Montblanc, Solivella, Sant Vicens del Horts i Tarragona.

Per fer les compres els dos menors tapaven part del seu rostre amb mascaretes. La ocultació de la seva cara, així com la falta d’antecedents policials, va comportar que cap de les víctimes aconseguís identificar-los. És per això que els investigadors fixen l’inici de l’activitat delictiva des de mitjans de 2021.

Explotació del cas

Per evitar mes fets delictius, a banda d’evitar l’explotació i la inducció a delinquir dels menors d’edat, es van posar a disposició de la Fiscalia de Menors de Reforma i van quedar en llibertat amb càrrecs. L’explotació consistia en tenir-los una gran quantitat d’hores col·locant bitllets. 

Un cop identificats tots els membres del clan familiar els investigadors van detenir el pare dels menors i la dona que els acompanyava a introduir els bitllets. També van sol·licitar dues entrades i escorcoll al Jutjat de primera instància i instrucció núm. 4 de Rubí, que estava en funcions de guàrdia.

El 17 de juny es van realitzar les dues entrades i escorcoll als domicilis dels investigats a Rubí i Badalona, on es van intervenir mes de 41.000 euros falsos en bitllets de 20, 50 i 100 euros, així com diversos estris per manipular els bitllets. També van detenir els dos menors d’edat que van quedar a disposició de la Fiscalia de menors de Barcelona. La mare dels menors va quedar denunciada ja que tenia al seu càrrec quatre fills mes, dos dels quals menors de 6 anys.

Els dos detinguts majors d’edat van quedar en llibertat amb càrrecs, un cop van passar a disposició de l’autoritat judicial.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 2 de juliol de 2022

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 1610108

Imatge 2

Imatge 2 2427648

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia