1. Aquest nou servei s’adreça a infants i joves d’entre 6 i 17 anys d’edat, que presenten una situació de crisi psicopatològica
  2. Es tracta d’un nou model per atendre aquestes persones joves amb trastorns de salut mental, que prioritza l’atenció en el seu entorn natural
  3. El Programa, que s’integra dins la cartera de serveis dels centres de salut mental infantil i juvenils, incorpora nous perfils professionals –terapeutes ocupacionals i de l’educació social– que treballen conjuntament amb la resta de professionals del CSMIJ
Argimon: “El nou Programa d’atenció a la crisi en salut mental d’infants i joves dona resposta resolutiva i de proximitat a les necessitats dels pacients amb trastorn mental”{"name":"2022/07/04/13/41/d347d6a9-f751-4ff7-8a60-84f98558db8b.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":228943}

El Departament de Salut ha posat en marxa el Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental, una nova alternativa assistencial domiciliària i centrada en l’entorn natural de la persona, per a infants i joves amb trastorn mental i que viuen situacions de risc psicosocial que els impedeixen l’ús dels recursos i dispositius d’atenció dels que es disposava fins ara.

En la presentació en roda de premsa, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que “aquest Programa neix de la necessitat de canviar l’enfocament de l’atenció a la salut mental: ara busquem ser més proactius, més resolutius i anar allà on existeixen les necessitats, actuant en l’entorn natural de les persones”.

Aquest nou programa –que forma part de la nova cartera de serveis dels centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)–, s’adreça específicament a infants i joves d’edat compresa entre 6 i 17 anys, amb sospita o confirmació diagnòstica de trastorn mental, que presenten una crisi de tipus psicopatològic i condicions de vulnerabilitat sociofamiliar.

El conseller Argimon també ha recordat que la salut mental és una prioritat del Departament i ha reblat: “La salut mental ens interpel·la a tots i totes, perquè millorar l'atenció de la salut mental és millorar la cohesió social, ja que no implica només reforçar serveis sanitaris. Parlar de salut mental vol dir parlar educació, habitatge, treball, etc”.

Per la seva banda Montse Dolz, cap de l'Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu i especialista en psicosi d'inici precoç i trastorns mentals greus, també ha incidit en aquest punt i ha explicat que el Programa va dirigit al pacient “amb trastorn mental en situació de crisi psicopatològica que necessita intervenció d'alta intensitat a l'escola, a casa, o a les activitats extraescolars. És a dir, en l’àmbit comunitari i amb equips interdisciplinaris”. Dolz ha dit que s’ha apostat per “un programa de més proximitat i més a mida. Per això, reforcem els centres de salut mental amb nous perfils professionals, alguns els potenciem, i altres els incorporem”.

En determinats moments, i com a conseqüència de les condicions de complexitat en salut mental, aquests infants i joves tenen dificultats per anar al seu CSMIJ o hospital de dia, i requereixen d’una intervenció de proximitat al domicili. L’objectiu d’aquesta atenció és evitar l’empitjorament i l’evolució tòrpida del quadre clínic i potenciar la recuperació dels nivells d’autonomia i la vinculació als recursos comunitaris.

Per atendre de manera intensiva aquestes situacions el Programa compta amb el treball multidisciplinari de professionals especialistes en salut mental en psicologia clínica, psiquiatria i infermeria dels CSMIJ; als que se sumaran nous perfils com ara terapeutes ocupacionals i de l’educació social, i es reforça la figura, ja existent, del professional del treball social.

En aquest sentit, Santi Bertomeu, educador social del nou programa d’atenció a la crisi del centre de salut mental d’infants i joves (CSMIJ) del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, durant la presentació del Programa, ha manifestat que “aquesta nova forma de treballar ens proporciona agilitat per atendre les necessitats del pacient i la família o entorn, i ens permet coordinar-nos amb tots els recursos amb els que està vinculat el jove, en la seva globalitat.”

I ha posat l’èmfasi en el fet que el treball multidisciplinari contribueix “a tenir les bases per crear un bon vincle amb el pacient infantil o jove, que genera una dinàmica positiva de motivació; i d'aquesta manera, podem realitzar conjuntament amb l’equip clínic un plantejament d’objectius adaptats a la seva realitat”.

El Programa, amb aquestes figures professionals, facilita l’abordatge comunitari i reforça el treball de proximitat en el territori, amb una atenció intensiva que permet l’adequada vinculació de la persona i la família al tractament i a l’entorn educatiu i/o laboral.

Gràcies a aquest programa, aquests infants i joves podran recuperar-se més adequadament de la seva crisi psicopatològica, a través d’una atenció terapèutica més accessible, continuada i proactiva en el domicili i l’entorn més proper.

Durant el 2022, el Programa es desplegarà al 50% dels CSMIJ (26 CSMIJ); actualment ja s’ha implementat a 12 CSMIJ que s’han reforçat amb 40 professionals educadors socials, terapeutes ocupacionals i treballadors socials. A finals d’any s’incorporarà a 14 CSMIJ més, arribant a 75 professionals nous. L’any 2023 aquest nou servei s’acabarà desplegant als 26 CSMIJ restants fins cobrir tot el territori català.

Per tal que el Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental esdevingui una eina equitativa i eficaç s’integra a la xarxa de CSMIJ del territori, fet que implica una ampliació de la seva cartera de serveis i un canvi d’orientació d’aquests serveis cap a una atenció de més proximitat i més resolutiva. D’aquesta manera es facilita l’accessibilitat de les persones a l’assistència; s’integren les intervencions amb evidència de la seva eficàcia i efectivitat; i es potencia l’atenció integrada a la comunitat i de forma coordinada amb tots els agents implicats.

L’atenció a la salut mental infantil i juvenil, una prioritat

El Pla de salut de Catalunya 2021-2025 identifica l’atenció a la salut mental i les addiccions com un àmbit de transformació del serveis de salut. Planteja un conjunt d’actuacions per reforçar l’enfocament comunitari, orientar el serveis a la prevenció, la cura i la rehabilitació, per aconseguir una atenció més accessible, més proactiva, més propera, més resolutiva i més longitudinal. Es tracta d’apoderar i potenciar l’autonomia de les persones i la recuperació de les més greument afectades.

Concretament identifica l’atenció a la salut mental dels infants i joves com a àmbit prioritari i d’especial rellevància, on preveu, entre d’altres, desplegar aquest programa d’atenció a la crisi a domicili destinat a infants i joves en situació de crisi psicopatològica, amb equips interdisciplinaris de professionals i que donin cobertura a tot el territori.

L’any 2021 es van atendre 74.152 persones als CSMIJ de Catalunya, el que suposa un increment de 5.782 persones ateses respecte l’any anterior. I un total de 26.333 es visitaven per primer cop en aquests dispositius de salut mental.

Pel que fa al nombre total de visites que es van fer als CSMIJ el mateix any 2021, va ser de 605.033, el que comporta 8,2 visites per persona atesa.

La xarxa de salut mental infantil i juvenil atén les persones de fins a 17 anys d’edat als 52 CSMIJ, amb equips especialitzats i pluridisciplinaris. Quan aquests casos necessiten una intervenció més intensiva, els hospitals de dia són els s’encarreguen d’aquesta tasca i, si el cas ho requereix, són les unitats d’hospitalització les que donen resposta a les descompensacions més complexes.

Brut d’imatges de l'atenció d'un cas al domicili, per als mitjans de comunicació: https://we.tl/t-XFVFDAm8Jn

4  

Imatges

Foto 2

Foto 2 4570566

Foto 3

Foto 3 3677831

Foto 4

Foto 4 7854463

Foto 1

Foto 1 4442712