Economia i Hisenda

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, durant la seva conferència al Col·legi d'Economistes.

Giró: "Catalunya no es pot permetre entrar en l'escenari d'incertesa econòmica mundial sense pressupostos, l'instrument més important de què disposa un govern per fer política"

query_builder   4 juliol 2022 19:05

event_note Nota de premsa

Giró: "Catalunya no es pot permetre entrar en l'escenari d'incertesa econòmica mundial sense pressupostos, l'instrument més important de què disposa un govern per fer política"

  1. Fa una crida a “la màxima responsabilitat i la bona actitud de tothom” a l’hora d’aprovar els comptes públics per al 2023
  2. Aposta per “la recerca, el talent i la valentia per prendre decisions polítiques” com a fórmula “més a llarg termini” per garantir el benestar dels catalans


El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, ha apuntat als pressupostos com “l’instrument més important de què disposa el govern d’un país per fer política” i ha advertit que “Catalunya no es pot permetre entrar en l’escenari d’incertesa econòmica mundial sense tenir els comptes aprovats”. En aquest sentit, ha fet una crida a “la màxima responsabilitat i la bona actitud de tothom” a l’hora de valorar-los i s’ha compromès a parlar amb tots els grups parlamentaris, excepte Vox. Al seu parer, la millor manera que Catalunya té a curt termini d’afrontar el futur més immediat és “elaborar uns Pressupostos per a l’any 2023 que ja comencin a abordar les noves regles de joc i prevegin les conseqüències econòmiques i socials que, previsiblement, començarem a veure a partir de la tardor”.

El conseller Giró durant la seva intervenció{"name":"2022/07/04/19/03/a8b4ce58-6e2a-43e2-92e1-6810ea6dfb5e.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":60732}


Jaume Giró, que aquest dilluns ha pronunciat la conferència “Catalunya està preparada per garantir el benestar de la població?” al Col·legi d’Economistes, també ha donat algunes idees “com a recepta” a “més mitjà i llarg termini” per garantir el benestar dels catalans davant “l’horitzó d’incertesa” que planteja la situació econòmica mundial. Per a Giró, “la recerca i el talent, la valentia per prendre decisions polítiques, i facilitar l’activitat empresarial, alhora que s’asseguren mecanismes de redistribució de la riquesa” són els tres eixos sobre els quals hauria de girar l’economia catalana durant els propers anys.

La meva aspiració és convertir el talent en la indústria principal de Catalunya” ha assegurat el conseller. Segons ha recordat, per aconseguir aquest objectiu “partim d’una bona posició” tal com demostren algunes dades que constaten que la recerca catalana ha sabut fer-se un lloc en les convocatòries europees: “Els catalans representem l’1,5% de la població de la Unió Europea, però hem aconseguit el 3,7% dels ajuts competitius atorgats. Sabem fer recerca i competir en igualtat de condicions. I el que és més important: sabem fer que la recerca generi activitat econòmica”, ha ressaltat. 

Segons el conseller, el segon eix per assegurar el futur del país passa per ser valents a l’hora de prendre decisions polítiques. “Penso que és que els governs han de prendre decisions encomanant-se, abans que res, a les seves pròpies conviccions i, sobretot, a la majoria que els va donar la prerrogativa i la responsabilitat de governar”. En aquest sentit ha instat totes les administracions, també a la Generalitat, a fer els deures i assumir “les urgències” que no es poden endarrerir, tot i que hi hagi veus que s’hi oposin, perquè “governar implica, sempre, un desgast”.Finalment, com a tercer element del seu receptari, el conseller ha apostat d’una banda per facilitar el camí a les empreses i els emprenedors, perquè puguin treballar a la seva màxima capacitat i generar, d’aquesta manera, el màxim creixement econòmic. I, de l’altra, per posar en marxa mecanismes de redistribució de la riquesa que corregeixin els desequilibris socials que puguin derivar-se d’aquest model.Per això, “el que esperen els empresaris catalans són unes regles del joc senzilles, iguals per a tothom, i que l’Estat no sigui un fre, sinó més aviat un estímul, de l’activitat econòmica”, ha conclòs.

Insta a “fer servir la diplomàcia abans que l’amenaça” per acabar amb la guerra a Ucraïna

Giró ha començat la seva conferència, tot fent un repàs als quatre eixos més rellevants que configuren l’horitzó d’incertesa que tenim al davant: la inflació i l’augment dels tipus d’interès, la tensió creixent dels mercats de l’energia, els nous models de producció industrial integrats verticalment i la inestabilitat geopolítica. Precisament, sobre la guerra a Ucraïna, Jaume Giró ha considerat que“Europa ha de fer servir la diplomàcia abans que l’amenaça, reconstruir ponts i no reconstruir blocs, i activar mecanismes no per perllongar la guerra, sinó per acabar-la”. “Si no és així, l’empobriment progressiu d’Europa serà irreversible”, ha alertat.

1  

Imatges

El conseller Giró durant la seva intervenció

El conseller Giró durant la seva intervenció 60732

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa de la conferència del conseller jaume Giró al Col·legi d'Economistes.

Nota de premsa de la conferència del conseller jaume Giró al Col·legi d'Economistes.
PDF | 248410

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia