El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts un paquet de subvencions en matèria de millora de la recollida selectiva a l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) i d’infraestructures al Solsonès i a les Terres de l’Ebre, per un import total de 3,14 milions d’euros. Aquestes actuacions s’inclouen en el Pla Territorial Sectorial d’Infraestructures de gestió de Residus Municipals de Catalunya (PINFRECAT).

Les quantitats econòmiques d’aquestes subvencions provenen del cànon sobre la disposició del rebuig dels residus municipals. Els fons recaptats pel cànon es retornen als ens locals per impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus així com el finançament d’infraestructures de gestió de residus municipals.

Ampliació del dipòsit controlat de Clariana de Cardener

1.300.747,59 euros es destinaran a realitzar la preparació de més base i dels laterals del segon vas del dipòsit controlat del Centre de tractament de residus del Solsonès, situat a Clariana de Cardener. El Consell de direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja va aprovar concedir la subvenció al titular de la instal·lació, que és el Consell Comarcal del Solsonès, que haurà d’haver executat les actuacions, com a màxim, el 31 de desembre de 2024.

Millora del Centre de tractament de residus del Montsià

L’ARC aportarà 840.000 euros al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) per finançar un equip de trituració i una retractiladora que optimitzi l’explotació al Centre de Tractament de Residus del Montsià.

Actualment, s’està explotant la subfase III.2 del dipòsit controlat de Mas de Barberans, que aviat acabarà la seva vida útil. Aquesta instal·lació té un 30% d’entrades de residus que no poden passar per la premsa existent, motiu pel qual cal dotar-la d’equips que ho facin possible i, a la vegada, millorar l’explotació del dipòsit per disminuir els materials volàtils que es produeixen, afavorits pels forts vents de la zona.

Plans de millora de la selectiva a l’AMB

La darrera subvenció directa aprovada, d’1 milió d’euros, és per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que la dedicarà a realitzar la contractació externa per a l’elaboració dels plans d’actuació de millora i optimització de les recollides selectives (PLAMIR) de 24 municipis metropolitans.


El contingut dels plans hauran d’abastar aspectes com: conèixer i avaluar l’estat actual de les recollides de residus municipals, identificar i conèixer les característiques socials i urbanístiques que siguin d’interès per a la definició d’un sistema de recollida selectiva individualitzada i definir els possibles sistemes de recollida selectiva individualitzada dels residus municipals que optimitzi els resultats recuperadors del municipi i que garanteixi l’assoliment d’un nivell de recollida selectiva sempre superior al 55% per a l’any 2025.

A banda de l’elaboració dels PLAMIR, en l’objecte de la subvenció també s’inclou la realització de l’estudi «Disseny de l’harmonització de taxes i preus públics de recollida de residus municipals amb la taxa metropolitana de tractament de residus a l’àrea metropolitana de Barcelona».