Economia i Hisenda

El conseller Giró durant la seva interenció

El Govern crea el Consell Assessor en Política Econòmica i d'Hisenda Pública

query_builder   6 juliol 2022 12:11

event_note Nota de premsa

El Govern crea el Consell Assessor en Política Econòmica i d'Hisenda Pública

  1. En formaran part, inicialment, dotze experts de reconegut prestigi internacional en àrees com política econòmica, finances públiques o pressupostos
  2. El conseller d’Economia i Hisenda explica que el Consell Assessor “ajudarà a orientar les polítiques econòmiques del Govern d’aquí al final de la legislatura”
  3. Jaume Giró alerta de la necessitat d’aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2023 per “l’horitzó ple d’incerteses” que presenta el context internacional

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat avui la creació del Consell Assessor en Política Econòmica i d’Hisenda Pública (CAPEHP). Aquest òrgan col·legiat estarà adscrit al Departament d’Economia i Hisenda i format, inicialment, per dotze experts de reconegut prestigi en diferents àrees econòmiques. L’objectiu d’aquest nou organisme és aportar i proposar nous coneixements sobre l’aplicació i efectivitat de les millors pràctiques internacionals en política econòmica, finances públiques i pressupostos.

El conseller Giró durant la seva intervenció{"name":"2022/07/06/11/52/2be4215f-8fd6-4760-bedf-0e9a3c5432da.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":71664}

En resposta a una pregunta oral al Parlament, el conseller Giró ha insistit en la necessitat d’aprovar els comptes públics de la Generalitat per a l’any vinent davant “l’horitzó ple d’incerteses” que presenta el context internacional, com a conseqüència de la inflació, la pujada dels tipus d’interès i dels preus dels combustibles fòssils i la guerra d’Ucraïna. “Si aquest any era important fer pressupostos, l’any 2023 encara ho serà molt més.Per això, ha apel·lat a la responsabilitat del Govern i dels grups que formen part de la Cambra catalana per poder-los aprovar: “haurem de posar-hi tots el que ens pertoca”.Els 12 membres del CAPEHP

És en aquest sentit que s’emmarca la creació del CAPEHP, que, en paraules del conseller, servirà per ajudar-nos aorientar les polítiques econòmiques del Govern d’aquí al final de la legislatura” amb una finalitat: “buscar el bé comú i l’interès general”.

Els membres del Consell Assessor, que no percebran cap retribució per l’exercici de les seves funcions, són els següents:

Núria Bosch

Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona. És catedràtica d’Economia Pública d’aquesta universitat i investigadora de l’IEB (Institut d’Economia de Barcelona). Està especialitzada en temes d’hisenda pública, principalment en la vessant del federalisme fiscal, de la hisenda autonòmica i local, de la eficiència en la prestació de serveis públics i de les balances fiscals.

També ha estat membre de vàries comissions d’experts del govern central i de la Generalitat de Catalunya sobre finançament autonòmic, local i balances fiscals.


Antoni Duran-Sindreu

Doctor en Dret per la Universitat de Navarra. Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Internacional de Catalunya. Diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona.

Dirigeix una assessoria legal i tributària, essent la fiscalitat la seva principal àrea de pràctica. A més, és professor associat del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra i Director del Màster en Fiscalitat de la Barcelona School of Management, entre d’altres.

Va dirigir l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals en dues etapes (2000-2003 i 2012-2014).


Jan Eeckhout

Doctor en Economia per la London School of Economics. Màster en Economia a la Universitat de Manchester. Llicenciat en Economia per la Universitat de Leuven.

És professor i investigador del programa ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra. El seu àmbit de recerca és la macroeconomia, amb especial atenció al mercat laboral.

Prèviament ha impartit docència a la University College London, a la Universitat de Princeton i a la Universitat de Pennsylvania.


Àngels Fitó

Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Màster en Direcció Fiscal i Financera de l’Empresa per la Universitat de Barcelona.

És vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya i va ser directora dels Estudis d’Economia i Empresa de la mateixa universitat. També és vice degana del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Els seus àmbits d’especialitat són els processos d’harmonització de la informació financera, els sistemes de control de gestió, així com l’impacte de l’e-learning en les capacitats professionals.

Ha compaginat la seva activitat acadèmica, docent i d’investigació amb altres activitats professionals d’assessorament en temes de finances i gestió.


Jordi Galí

Doctor en Economia pel Massachusets Institute of Technology (MIT).

És investigador sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI-UPF), el qual va dirigir entre els anys 1999 i 2017, i catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra. Els seus àmbits de recerca són la teoria macroeconòmica, la política monetària i la macroeconometria. El 2012 va presidir la European Economic Association.

És consultor habitual del Banc Central Europeu i ha estat vinculat a diverses universitats americanes on ha ocupat càrrecs acadèmics (com Nova York o Columbia) i ha estat professor visitant (MIT i Yale).

Ha estat guardonat amb nombrosos premis i distincions, entre els quals destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2020), la Medalla Narcís Monturiol (2015), el Premi Nacional d’Investigació (2011) o el Premi Yrjö Jahnsson Award in Economics (2005).


Teresa Garcia-Milà

Doctora en Economia per la University of Minnesota i llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona.

És catedràtica del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra, directora de la Barcelona School of Economics, i investigadora associada del Centre d’Investigació en Economia Internacional (CREI). Està especialitzada en macroeconomia, economia pública i economia regional.

Actualment, també és assessora d’altres institucions públiques i empreses privades. Prèviament, va ser presidenta de l’Associació Espanyola d’Economia (2014), vicepresidenta del Cercle d’Economia (2016-2019) i membre del Consell Assessor de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (2015-2021).


Guillem López Casasnovas

Doctor en Economia Pública per la Universitat de York. Llicenciat en Economia i Dret per la Universitat de Barcelona.

És catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, on ha estat vici rector i degà. Director i fundador del Centre d’Investigació en Economia i Salud (CRES-UPF).

Ha estat conseller de govern del Banc d'Espanya (2005-2017) i, entre el 2007 i el 2013, president de l'Associació Mundial d'Economia de la Salut. És col·legiat de Mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya i membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Ha sigut distingit amb la Creu de Sant Jordi i Medalla Trueta de la Generalitat de Catalunya, i premi Ramon Llull del Govern de les illes Balears entre d’altres reconeixements. Ha servit a múltiples Consells i Comissions de l’Estat, de Catalunya i de Balears.

Les seves principals línies d’investigació inclouen el finançament de les hisendes, el mesurament de l’eficiència del sector públic, les balances fiscals, l’economia de la salut i de la dependència i els equilibris intergeneracionals.


Gerard Padró

Doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra.

És catedràtic d’Economia i Ciència Política a la Universitat de Yale, on també és director del programa Leitner d’economia política internacional i comparada. Prèviament va ser catedràtic d’Economia a la London School of Economics and Political Science. La seva àrea de recerca es centra en els camps del desenvolupament econòmic i l’economia política.

L’any 2013 va ser guardonat amb el XII Premi Fundació Banco Herrero.


Mar Reguant

Doctora en Economia pel Massachusets Institute of Technology (MIT). Llicenciada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

És professora de la Universitat de Northwestern (Chicago). Prèviament, també ha treballat a la Universitat de Stanford. El seu àmbit de recerca és l’economia de l’energia, amb especial èmfasi en l’electricitat i la pol·lució associada a la generació elèctrica.

Forma part del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat. A més, cal destacar també la seva participació en l’equip d’assessors del govern francès d’Emmanuel Macron en matèria de canvi climàtic, on també van participar tres premis Nobel.


Genís Roca

Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. MBA per ESADE.

Presideix la Fundació puntCAT, i és vicepresident del Patronat del Museu Picasso, entre d’altres. També és consultor especialista en processos de transformació empresarial, desenvolupament de negoci i cultura digital, i dirigeix el Postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions a la UPF-BSM.

Va ser el coordinador del Grup de Treball Catalunya 2022.


Anna Schlegel

Llicenciada en Filologia Anglesa i Alemanya per la Universitat de Barcelona.

És una empresària establerta als Estats Units des de fa més de 30 anys que ha dirigit diverses empreses tecnològiques de Silicon Valley. Actualment, és executiva d’una empresa del sector de la construcció a Califòrnia i cap d’estratègia d’una empresa d’innovació tecnològica catalana.

L’any 2020 va ser considerada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight, i l’any 2021 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement de la seva acció innovadora en estratègies de globalització per a empreses tecnològiques.


Jaume Ventura

Doctor en Economia per la Universitat de Harvard. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Màster en Afers Internacionals per la Universitat Johns Hopkins.

És catedràtic d’Economia per la Universitat Pompeu Fabra, Director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI-UPF) i investigador sènior del mateix centre. També és Director del Programa de Comerç Internacional, Finances i Desenvolupament de la Barcelona School of Economics. La seva àrea de recerca és la Macroeconomia i l’Economia Internacional.

També ha treballat al Banc Mundial i ha estat consultor del Banc Interamericà de Desenvolupament, entre d’altres.



1  

Imatges

El conseller Giró durant la seva intervenció

El conseller Giró durant la seva intervenció 121047

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 91611

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia