Salut

Salut destina 40 milions d'euros més per a la renovació d'equipaments tecnològics

query_builder   6 juliol 2022 14:01

event_note Nota de premsa

Salut destina 40 milions d'euros més per a la renovació d'equipaments tecnològics

  1. Els ajuts s’emmarquen dins el Programa específic de suport a la renovació tecnològica (PERT), amb un pressupost total de 150 milions d’euros
  2. El Programa, promogut pel Servei Català de la Salut, dona suport als hospitals per poder finançar aquests equipaments
  3. El termini per presentar les sol·licituds per la convocatòria PERT 2022 finalitza el 28 de juliol
  4. El Programa ha permès finançar 1.350 equipaments de 57 hospitals en un any

Salut posa a disposició dels centres hospitalaris 40 milions d’euros més per renovar els equipaments tecnològics. Els ajuts s’emmarquen dins el Programa específic de suport a la renovació tecnològica (PERT), promogut pel Servei Català de la Salut. Enguany es destinen 10 milions d’euros més que la primera convocatòria, la de l’any passat, i es preveu que tot el Programa, amb una durada de quatre anys, tingui un finançament total de 150 milions d’euros. El termini màxim per presentar les sol·licituds és fins al 28 de juliol.

El Programa s’enfoca sobre dos grans objectius. El primer, i principal, evitar l’obsolescència dels equipaments d’alta tecnologia. El PERT neix després d’una crisi econòmica que va impedir renovar les unitats i, el poc esforç inversor, es va enfocar als serveis assistencials i als professionals. Un cop passada la crisi, els centres van tornar a invertir en nova tecnologia. El Programa és un reforç a aquest finançament per tal d’accelerar la renovació.

Per altra banda, els ajuts també busquen homogeneïtzar els recursos del SISCAT i millorar l’equitat per centres i, en conseqüència, territorial. Un programa com el PERT permet analitzar els equipaments de cada entitat i equiparar-ne la inversió.

Està previst que el Programa s’allargui fins el 2024, amb un finançament anual de 40 milions d’euros.

Tipus d’equipaments subvencionats

El Programa agrupa els equipaments en diverses línies, diferenciades per tipus d’especialització i per cost. La primera fa referència a les unitats per a atenció a pacients crítics, com el monitoratge, la ventilació o el material de suport al part i als nounats. En aquest cas, el PERT subvenciona un 25% d’aquestes unitats.

La segona línia recull tot l’equipament de diagnòstic per la imatge convencional i/o terapèutic, una tecnologia que es subvenciona en un 40%. Es tracta de mamògraf o unitats de radiologia, entre altres.

Finalment, la tercera línia, la més subvencionada amb un 70%, engloba equipament específic de diagnòstic per la imatge, medicina nuclear i radioteràpia.

El PERT del 2021 va subvencionar més de 1.300 equipaments

El 80% dels hospitals del SISCAT s’han beneficiat d’aquest nou finançament. La dotació del PERT 2021, de 30 milions d’euros, va permetre subvencionar 1.350 equipaments que havien quedat obsolets.

Concretament, la resolució definitiva va assignar 1.050 subvencions per la primera línia, 243 per la segona i, finalment, 22 per la tercera. Tot i que totes les unitats són de gamma especialitzada, els equipaments de més alta tecnologia són els darrers. És per aquest motiu que el pressupost més elevat de subvenció va ser, precisament, el dels equipaments de la tercera línia, amb més de 15 milions d’euros. Les sol·licituds de la segona línia van rebre 10 milions d’euros i els de la línia 1, gairebé 6 milions d’euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia