- Huguet ha avançat que el Departament està treballant en un projecte a la Costa Brava per crear circuits turístics comercials atractius per evitar fugues de potencials compradors i que, poblacions com la Bisbal, han de saber treure’n partit. El conseller ha visitat les obres de rehabilitació de la zona de vianants del nucli antic d’aquesta població, on el Departament d’Innovació hi ha destinat més de 270.000 euros.
- Durant la seva visita al Baix Empordà, Huguet ha firmat dos convenis sobre recursos turístics intangibles: un amb l’Ajuntament de Torroella de Mongrí, sobre pirates i corsaris, i un altre amb l’Ajuntament de Palafrugell, sobre la Catalunya de la creativitat i la renovada tradició gastronòmica.
- A l’Estartit, el conseller ha parlat del lideratge i la qualitat de l’oferta de càmpings de Catalunya i ha pronosticat per aquest estiu, i a causa de la crisi, una repuntada d’ocupació en aquest tipus d’establiments gràcies a la seva “alta capacitat d’adaptació a les necessitats del client”.
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha visitat aquest matí els resultats de la primera fase de condicionament de la zona de vianants del nucli antic i comercial del municipi de la Bisbal d’Empordài, també, les obres de la segona fase. Una iniciativa que, segons Huguet, “suma interès turístic a la ja prou atractiva oferta comercial de la població, especialitzada sobretot en artesania ceràmica”. El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa ha participat activament a la rehabilitació del casc antic de la població amb una aportació de 270.161 euros, 125.000 a la primera fase i 145.000 a la segona.
Aquesta actuació s’emmarca en les iniciatives promogudes des del Departament per a potenciar les possibilitats de promoció turística i comercial que suposa l’oferta de productes artesans al municipi, en aquest cas, vinculats a la ceràmica. En aquest sentit, el conseller ha recordat que a la primera botiga d’Empremtes, inaugurada recentment a la seu d’Artesania de Catalunya, la ceràmica de la Bisbal hi té una presència destacada.
El conseller ha declarat que “atesa la capacitat d’atracció turística de la Costa Brava”, tant pel que fa als visitants que venen per terra, com pels que arriben a través de l’aeroport de Girona i també els que ho fan via creuers “és important aprofitar les sinèrgies d’aquest triangle virtuós que és el turisme, l’oferta comercial i l’artesania, amb productes autòctons identitaris”.
En aquest sentit, el conseller ha avançat que el Departament està treballant, amb les converses sectorials i municipals pertinents, en un projecte per impulsar “un circuit turístico-comercial a la Costa Brava que contribueixi a frenar la fuga de possibles compradors de la zona”. Huguet ha dit que La Bisbal formarà part d’aquesta zona d’influència i, per tant, n’ha de saber treure profit.
Els pirates i corsaris de Torroella, i la gastronomia de Palafrugell, referents intangibles a promocionar turísticament
El conseller Huguet també ha visitat avui els municipis de Torroella de Montgrí i de Palafrugell, al Baix Empordà, on ha signat sengles convenis de col·laboració amb els Ajuntaments d’aquests municipis per treballar conjuntament en el desenvolupament de les seves capacitats de promoció turística a través dels seus recursos intangibles.
El Plà d’Implementació dels Recursos Intangibles de Catalunya, que identifica, ordena i categoritza els recursos turístics intangibles, situa al municipi de Torroella de Montgrí diversos recursos considerats prioritaris i vinculats a la marca “La Catalunya rebel (1500-1740)”. En aquest sentit, el conseller Huguet ha anunciat que es vol crear i consolidar una oferta de turisme cultural associada a pirates i corsaris.
Pel que fa a Palafrugell, el Pla identifica diversos recursos intangibles vinculats a la marca “La Catalunya de la creativitat i de les llibertats (1980-actualitat)” en base a les quals es volen desenvolupar actuacions de posada en valor turístic de l’intangible vinculat a “La renovada tradició gastronòmica catalana” que, precisament, serà el lema central del futur Centre d’Acollida Turística (CAT) de Palafrugell.
Huguet pronostica una repuntada de l’ocupació en càmpings, per la crisis
A l’Estartit, on el conseller ha visitat el càmping Les Medes i després ha dinat al càmping Castell de Montgrí, el conseller ha parlat del lideratge quant a oferta de qualitat del sector i ha pronosticat una repuntada d’ocupació d’aquest tipus d’establiments a causa de la crisi. Segons Huguet, “els càmpings tenen una alta flexibilitat per adaptar-se a les demandes dels clients i això en juga a favor”.
El conseller ha recordat que Catalunya es manté com a primera destinació de turistes de l’Estat que opten per anar de càmping i també ocupa la primera posició del rànquing quant a pernoctacions, ja que allotja el 47,5% dels viatgers i concentra el 49,5% de les pernoctacions totals.
Huguet ha encoratjat el sector a “continuar treballant per a la qualitat en la línia que ho ha fet un càmping de primera categoria com el de Les Medes”, premiat en diverses ocasions (acaba de recollir a Essen el premi DCC Europa Preis 2010) i convertit en referent en temes mediambientals. A banda de l’ISO, compta amb segells de qualitat ambiental i de gestió ambiental verificada. Huguet també ha visitat el càmping Castell de Mongrí, on s’ha reunit amb una àmplia representació del sector comercial i turístic de la zona, entre la qual hi han estat presents els màxims representants de l’Estació Nàutica de l’Estartit i de les Illes Medes. A nivell institucional, han participat a la trobada, el vicepresident primer del Consell Comarcal del Baix Empordà, Àngel Planas i l’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí.
Ocupació de places de càmping
Més de 224 mil turistes, un 2,8% més que fa un any, van optar per allotjar-se en càmpings a Catalunya, segons les darreres xifres disponibles corresponents al mes de maig. Pel que fa a pernoctacions, la xifra s’eleva a 949.700, un 4% més que al mateix mes del 2009. Hi ha contribuït una més gran afluència del mercat domèstic i un nombre de pernoctacions del mercat estranger més gran.
Fins al maig, Catalunya ha tingut una ocupació mitjana del 30% de les parcel·les, en la línia de les xifres assolides l’any passat per les mateixes dates. La distribució per mercats mostra un predomini del mercat domèstic, tant en viatgers com en pernoctacions, tot i que aquest predomini ha estat més acusat en el cas dels viatgers (68,9% de viatgers i 50,2% de les pernoctacions).
L’oferta de càmpings es distribueix de manera desigual al llarg del territori català, amb una clara concentració al litoral. La marca Costa Brava disposa de quasi la meitat de les places de càmping de Catalunya (45,7 %). Catalunya té registrats uns 347 establiments d’acampada, amb una capacitat d’allotjament d’unes 229.396 places, les quals representen el 43,5% de l’oferta d’allotjament turístic de Catalunya. Les marques Costa Brava, Pirineus i Terres de l’Ebre concentren més de la meitat de l’oferta total d’allotjament en places de càmping (57,5 %, 58,1 % i 52,4 %, respectivament).