- Amb el lema “Seguretat, ciutadania i confiança”, l’Escola d’Estiu culmina l’any acadèmic 2021-22 de l’ISPC
- El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, han presidit la cloenda
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat del president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha participat a la cloenda de l’11a Escola d’Estiu de l’ISPC, al World Trade Center del Port de Barcelona.
El conseller Elena ha afirmat que “estar connectats amb el món és molt important i dona la seguretat d'interactuar. El port és fonamental i cal garantir la seguretat” en aquest espai.
Elena ha felicitat tots els cossos operatius i a l’ISPC per la feina feta. “No ha estat un any fàcil i s’han marcat molt objectius en formació i de reflexió en diferents àmbits, que s’han assolit de forma molt profitosa”, ha afegit.
El titular d’Interior ha destacat que “la política és una dimensió essencial en la gestió del Departament d’interior, per mantenir la confiança de la ciutadania en els cossos de seguretat i emergències i per garantir els drets i llibertats de les persones i, particularment, els dels més vulnerables”.
En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “se seguirà treballant per dotar de mitjans, suport i estructura, i per fer els canvis necessaris i evolucionar al mateix ritme que la societat perquè d’aquí a 10 anys es generi la mateixa confiança dels ciutadans amb els cossos de seguretat i emergències”.
L’Escola d’Estiu d’enguany s’ha organitzat en dues jornades presencials, la primera a l’auditori de l’ISPC i la segona, de manera descentralitzada, al Port de Barcelona. Durant dos dies s’han exposat, debatut i intercanviat experiències per apropar a la societat els mons acadèmic i professional de la seguretat, per a tractar qüestions que impliquen la ciutadania i la confiança.
En la presentació d’ahir, la directora de l’ISPC, Tamara Garcia, va contextualitzar el marc conceptual de l’Escola d’Estiu −lema que ha guiat tot l’any acadèmic− recordant algunes reflexions que va fer el doctor Justice Tankebe a la lliçó inaugural del curs: el diàleg com a qüestió clau en la construcció de la legitimitat, una legitimitat que és dinàmica, i els fonaments que generen legitimitat.
Els blocs temàtics de l’Escola d’Estiu han estat dissenyats per un grup de treball multidisciplinari que es va constituir a l’inici del curs i que ha reunit acadèmics i professionals del sistema de seguretat pública de Catalunya. L’objectiu ha estat aprofundir en assumptes cabdals per a la confiança de la ciutadania en els cossos de seguretat, entre els quals trobem la comunicació en l’àmbit de la seguretat; els determinants institucionals de la legitimitat i confiança no només en la policia sinó en els diferents actors del sistema de seguretat pública i en la política en general; la inclusió social i com afecta la percepció de les realitats de grups o col·lectius amb risc de patir exclusió en la confiança des de la cosmovisió de la seguretat; la crisi climàtica i la seguretat mediambiental, i la perspectiva de la gent jove, sovint també invisibilitzada.
Com a activitat de formació oberta, l’Escola d’Estiu s’adreça a la ciutadania en general, a professionals dels cossos del sistema de seguretat pública, mitjans de comunicació, acadèmics i investigadors, associacions professionals i sindicats, entitats i organitzacions, responsables i personal tècnic de l'Administració, de la seguretat privada i d’altres àmbits.