- El contracte programa per a 2022 contempla un increment del 20% respecte l’any passat
- Es preveuen noves actuacions com programes per a lluitar contra el sensellarisme, nous serveis de teleassistència i d’envelliment quilòmetre zero

query_builder 12 juliol 2022 13:38
event_note Nota de premsa
El Departament de Drets Socials dotarà enguany 111 ajuntaments de més de 20.000 habitants, consells comarcals i altres ens supramunicipals amb 1.385 milions d’euros per finançar els serveis socials i altres programes de protecció social per al període 2022-2025. D’aquesta manera es dona compliment a l’acord marc que el Departament va formalitzar amb les entitats municipalistes a finals de l’any passat.
El contracte programa per a 2022 suposa un augment del 20% respecte de la partida de l’any anterior, que es destinarà principalment a reforçar el sistema de serveis socials i a noves accions i serveis, com la lluita contra el sensellarisme o la teleassistència.
La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, estableix el marc de coordinació, cooperació i col·laboració entre el Departamenti els ens locals per permetre una gestió dels serveis socials que respongui a criteris de coresponsabilitat, transparència, equitat territorial i optimització dels serveis adreçats a les persones, permetent dotar d’estabilitat financera als ens locals. Això es tradueix en un conveni de col·laboració amb els ens locals o contracte programa (CP).
Mitjançant el contracte programa, el departament de Drets Socials finança –en línies generals- el 66% del cost dels i de les professionals dels equips bàsics de serveis socials i els programes que es desenvolupen, que són la porta d’entrada i el primer nivell del sistema públic de serveis socials i la garantia de més proximitat als usuaris i als àmbits familiar i social. Els ens locals hi aporten l’altre 34%, si bé hi ha serveis que la Generalitat finança al 100% (com els equips d’atenció a la infància i a l’adolescència o la supervisió de les instal·lacions juvenils). El darrer CP va ser entre els anys 2016 i 2019 i va estar prorrogat durant dos anys.
Amb el CP es dona un pas important en el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-2124, en la planificació i en l’avaluació estratègica dels serveis socials.
Consolidació de treballadors socials i professionals de les àrees bàsiques
Per poder donar resposta a l’increment de la demanda en els serveis socials, el Departament de Drets Socials ha augmentat la dotació del contracte programa de serveis socials en un 20% respecte del conveni anterior. Una part d’aquest increment -concretament 10,4 milions d’euros més que el 2016- van destinats a estabilitzar la plantilla actual de l’atenció social primària.
En aquest sentit, es consolidaran els més de 400 treballadors socials de les àrees bàsiques que van incorporar-se amb addendes Covid durant 2021 i ara passen a estar inclosos dins del contracte programa. També s’incorporaran progressivament altres perfils professionals, com psicòlegs o juristes, per a cadascuna de les àrees bàsiques de serveis socials. S’incorporarà un nou professional per cada 50.000 habitants.
Teleassistència i sensellarisme, nous serveis
En comparació amb l’anterior contracte programa, es preveuen dues actuacions destacades: la lluita contra el sensellarisme i el servei de teleassistència. Així, dins el marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme es posa l'atenció en el col·lectiu de persones sense llar, activant els recursos d'equipaments i serveis a cada territori per tal de prevenir l’exclusió social, facilitant les eines necessàries per aconseguir una societat més cohesionada i justa.
Pel que fa a la teleassistència, el nou model de servei d’atenció en l’entorn domiciliari de les persones ofereix una atenció social i de cura que garanteixi que les persones siguin autònomes i puguin desenvolupar el seu projecte vital on vulguin i com vulguin, amb integració al seu entorn familiar i comunitari. Per tal d’afavorir aquest model, el Departament de Drets Socials ha incrementat el preu /hora que passa a ser de 19 euros per al primer any fins arribar als 21 euros en la darrera anualitat.
En total, es destinaran més de 100 milions per a reforçar els serveis socials bàsics, especialment els serveis d'atenció domiciliària (SAD) en el marc del nou model d'autonomia personal, adreçat tant a les persones grans, com a les persones amb discapacitat o a les persones amb problemes de salut mental o addiccions. Aquest model es fonamenta en una atenció personalitzada a través d’un professional social de referència, un nou model d’atenció domiciliària i la flexibilització dels serveis.
El contracte programa de serveis socials 2022-2025 té la voluntat, entre d’altres, de donar resposta a aquestes necessitats i de reforçar els serveis socials bàsics. Entre els serveis i programes que s’hi inclouen destaquen: