Direcció General de Comunicació

Carilló

El Palau de la Generalitat acull el 29è Festival Internacional de Carilló

query_builder   12 juliol 2022 17:00

event_note Nota de premsa

El Palau de la Generalitat acull el 29è Festival Internacional de Carilló

  1. Aquest cap de setmana i el següent, el Palau de la Generalitat obre les seves portes perquè la ciutadania pugui escoltar aquest singular instrument
  2. L’assistència és gratuïta i cal fer una inscripció prèvia al 012 o al web presidencia.gencat.cat/carillo
  3. El Festival ha esdevingut un dels referents amb més prestigi a nivell internacional per la qualitat dels carillonistes convidats

El Palau de la Generalitat acollirà un any més el Festival Internacional de Carilló de Barcelona, que enguany arriba a la 29a edició. Se celebrarà aquest cap de setmana i el vinent, els dies 16 i 17, i 23 i 24 de juliol a les 21 hores.

El certamen recupera tota la vitalitat d’abans de la pandèmia i oferirà quatre concerts, que es podran sentir des del Pati dels Tarongers i la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. En aquests espais, on l'audició és òptima, s’hi ubicarà una pantalla des d’on es podran veure els teclats de l’instrument.

Aquesta edició comptarà amb la participació del neerlandès Bob van der Linde, la belga Pascaline Flamme, el nord-americà Wesley Arai i la carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté. Amb el seu talent, tots ells faran sonar les 49 campanes del carilló de la seu del Govern.


Programació del Festival

Dissabte dia 16 de juliol, donarà el tret de sortida del festival el carillonista Bob Van der Linde amb peces clàssiques de Mozart i Schubert però també d’actuals com Imagine de John Lennon.

Diumenge 17 de juliol, serà el moment de Pascaline Flamme, que oferirà temes populars belgues com Les yeux de ma mère o Tu es mon autre i peces originals per a carilló.

El cap de setmana vinent, dissabte 23 de juliol, el carillonista de la Universitat de California Wesley Arai, interpretarà bandes sonores de pel·lícules infantils com Toy Story o La bella i la bèstia, a més de Les quatre estacions de Vivaldi, entre altres.

Clourà el festival, diumenge 23de juliol, la carillonista del Palau de la Generalitat, Anna Maria Reverté, que oferirà un programa basat en Bach, Satie i Liszt.

Per assistir-hi, és necessari inscriure’s a través del telèfon d’atenció ciutadana 012 o al web presidencia.gencat.cat/carillo

Aquest festival, que posa el colofó final a la temporada de concerts de carilló, ha esdevingut un dels referents amb més prestigi a nivell internacional per la qualitat dels carillonistes convidats.


Carillonistes participants

Dissabte 16, 21 h – Bob Van der Linde

Nascut a Zwolle, Països Baixos, va rebre les seves primeres classes d’orgue de la mà de Roy Kroezen a Zwolle. Va estudiar a la HKU Universitat de les Arts d’Utrecht, Països Baixos, on va obtenir la Llicenciatura en Arts en les especialitats de Carilló, Orgue i Música d’Església. Ha estat també guardonat en els Concursos Internacionals de Carilló de Goes, Països Baixos; Breda, Països Baixos i Springfield, EUA.

És organista i mestre de capella de la Gran Església “Martinikerk” de Sneek, Països Baixos, i de l’Església anglicana de Zwolle, Països Baixos. Des del gener de 2018 és el carillonista municipal de la ciutat neerlandesa d’Arnhem, des d’on ofereix recitals setmanals cada dissabte. Així mateix ha estat nomenat més recentment carillonista a les ciutats també neerlandeses de Groningen (com a carillonista municipal i com a carillonista de la universitat), i a Oudewater, amb recitals setmanals cada dimarts i dimecres.

Ha ofert també nombrosos concerts de carilló en d’altres carillons dels Països Baixos, així com també a Bèlgica, Alemanya, França, Suïssa i Lituània, i dues gires als EUA.


Diumenge 17, 21 h – Pascaline Flamme

Després de diplomar-se en Humanitats, va decidir centrar-se en els seus estudis musicals. Al Conservatori Reial de Música de Mons, Bèlgica, el 2001 va obtenir el primer premi de solfeig i un any més tard va rebre el premi d’orgue de l’Acadèmia de Música d’Ath, Bèlgica, amb el professor Michel Van den Bossche. El 2007 es va llicenciar en orgue i com a professora d’orgue, al Conservatori de Mons, amb el mestre Xavier Deprez.

Va obtenir el títol de carillonista el juny del 2004, després d’un cicle de 10 anys amb el professor Jean-Claude Molle. Posteriorment va ser nomenada carillonista oficial de la ciutat de Tournai, Bèlgica. Des del 2010, forma part del nou equip de carillonistes a Mons, Bèlgica.

Ha ofert nombrosos concerts a Bèlgica, Països Baixos, França i Irlanda. Així mateix forma part molt activament de l’Associació campanera valona (ACW - www.campano.be). També és professora d’orgue a l’Acadèmia de Música Saint-Grégoire de Tournai, i d’orgue i formació musical a l’Acadèmia de Música d’Ath, Bèlgica. En aquesta ciutat també és la carillonista cotitular, nomenada recentment, i organista.


Dissabte 23, 21 h – Wesley Arai

És el carillonista de la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara. Ofereix recitals periòdics amb les 61 campanes del carilló de la Storke Tower i ofereix classes de carilló. Es va formar en carilló amb el mestre Jeff Davis a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, on es va graduar en Matemàtiques, Estadística, i en Música. Després es va llicenciar en Matemàtiques a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles, i va aprofundir encara més amb el carilló assolint l’avançat grau proposat per l’Associació de carillonistes de l’Amèrica del Nord (GCNA – www.gcna.org).

Ha ofert nombrosos concerts als tant Estats Units com arreu del món. Els seus últims concerts han estat a Austràlia, el concert inaugural a la Universitat de Washington, com a artista convidat al 8è Festival de Carilló de Berkeley, en els marc del congrés de la GCNA i del Festival Internacional de Carilló de Springfield, Illinois. També ofereix un concert anual a la Catedral de Sant Joan Evangelista de Spokane, Washington.

Paral·lelament al carilló, s’ha format en piano, trombó i veu, i ha participat en diversos concerts amb bandes de música per a concerts i desfilades, bandes de jazz, orquestres i grups corals. També té una bona col·lecció d’arranjaments per a carilló, que regularment inclou en els seus concerts.


Diumenge 24, 21 h – Anna Maria Reverté

Anna Maria Reverté, nascuda a Barcelona, inicià els estudis musicals amb els seus pares i, posteriorment, els amplià al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on obtingué el títol de Professora de Piano i el de Professora de Solfeig i on realitzà, també, estudis superiors d’harmonia, contrapunt i fuga. El carilló l’estudià amb M. Dolors Coll (Creu de St. Jordi 2000) i Leen’t Hart. Després es perfeccionà a les escoles de carilló dels Països Baixos i Dinamarca. Paral·lelament es llicencià en Filosofia i Ciències de l’Educació a la Universitat de Barcelona. Ha estat guardonada amb diferents premis internacionals de carilló, i també ha format part del jurat per a diversos exàmens i concursos internacionals de carilló. Ha ofert concerts de carilló per tot Europa, als EUA i a Austràlia. És autora de gairebé 500 arranjaments per a carilló, una bona part dels quals estan dedicats a la música catalana. També ha enregistrat per a Catalunya Música, per a diferents discs compactes i té signades peces per a carilló solista i en combinació amb d’altres instruments. És carillonista del Palau de la Generalitat de Catalunya i responsable de la seva promoció i divulgació des del 1988, alhora que promou la música de casa nostra en diferents certàmens internacionals.


El carilló del Palau de la Generalitat

L'actual carilló del Palau de la Generalitat té 49 campanes de bronze i pesa 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, li dona la categoria de carilló de concert. Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), i va ser inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou instrument fou instal·lat sota l’impuls de la carillonista M. Dolors Coll, i va substituir el petit carilló de l’any 1927.  

S’ofereixen audicions diàries, de dilluns a divendres, a les 12 i a les 18 hores, a càrrec de la carillonista del Palau; també alguns dissabtes a les 12 hores. Des del carilló també s’acompanyen tota mena d’actes protocol·laris.

Enllaç al programa del 29è Festival Internacional de Carilló de Barcelona: https://presidencia.gencat.cat/web/.content/carillo/programes/2021-2022/2207_festival.pdf

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia