• Les obres permetran sumar més de 20.000 m2 de superfície, disposar de noves unitats d’hospitalització, de 75 llits més, quatre quiròfans, una nova UCI, un espai de 1.000 m2 pel Servei d’Oftalmologia, una nova farmàcia i un heliport

• L’hospital mantindrà la seva activitat assistencial mentre durin les obres

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat durant la visita als enderrocs de cinc dels pavellons centenaris de l’Hospital del Mar que “avui és un dia important per Catalunya i Barcelona perquè veiem com es fa realitat una ampliació cabdal amb més de 20.000 m2, noves unitats d'hospitalització, quiròfans, etc. Però també un minut per a la nostàlgia per uns pavellons que han acompanyat la ciutadania durant tants i tants anys”. I és que s’enderroquen cinc dels pavellons que formaven part del centre des de la seva inauguració, un total de 5.500 m2 entre tots els edificis afectats.

Durant la visita, el conseller Argimon ha estat acompanyat, entre altres autoritats, per la gerent del Parc de Salut Mar, la Dra. Olga Pané, i la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa.

Visita a l'enderroc de 5 pavellons de l'Hospital del Mar{"name":"2022/07/13/12/13/0ec45865-4962-4d8a-907c-f6de8717d219.jpg","author":"Hospital del Mar","type":"0","location":"0","weight":321924}

El projecte d’ampliació permetrà a l’Hospital del Mar guanyar 22.500 m2 de superfície construïda, unificar les actuals urgències, disposar de 75 llits d’hospitalització més i d’una nova unitat de cures intensives, amb dinou llits. Aquesta UCI estarà directament connectada amb el nou bloc quirúrgic, que tindrà quatre quiròfans més d’última generació, preparats per a intervencions d’alta complexitat i als quals es podran fer TC (Tomografia Computada) i ressonàncies magnètiques i que estaran preparats per a les necessitats de la cirurgia robòtica. A la vegada es disposarà una nova àrea de preingrés, que permetrà als familiars acompanyar als pacients fins a la porta del quiròfan.

També hi haurà una nova àrea maternoinfantil, amb habitacions individuals, i es crearà un nou espai per al Servei d’Oftalmologia, de 1.000 m2, que acostarà aquest servei, actualment a l’Hospital de l’Esperança, a la seva població de referència, els districtes de Ciutat Vella i de Sant Martí de Barcelona.

A més a més, s’ampliarà l’espai per alguns serveis de suport, com Anatomia Patològica i Farmàcia, que robotitzaran les seves instal·lacions. L’Hospital del Mar també tindrà un heliport per atendre als pacients greus susceptibles d’atenció altament especialitzada.

Les obres de construcció de la segona fase d'ampliació del centre, pressupostats amb prop de 73 milions d'euros, tenen una durada prevista de 24 mesos i van a càrrec de la Unió Temporal d’Empreses (UTE).

Obres d'enderroc a l'Hospital del Mar{"name":"2022/07/13/12/17/35aca425-49b8-43f2-a037-7bc27aba91c9.jpg","author":"Hospital del Mar","type":"0","location":"0","weight":3631220}

El centre hospitalari mantindrà la seva activitat assistencial durant els treballs. Per aquest motiu s’ha previst un pla de contingència amb la implantació de mesures i de controls per preservar i garantir l’activitat.

Cal assenyalar, també, que a més de la transformació arquitectònica, també es fa una profunda transformació digital. La tecnologia 5G permetrà potenciar les connexions, amb altres hospitals, realitzar cirurgies en directe amb la participació dels experts més destacats del món.

A la vegada s'incorporarà la tecnologia de reconeixement facial, la robotització i la tecnologia més avançada per potenciar la medicina de precisió. La construcció tindrà en compte la sostenibilitat, la reducció dels residus, i l'estalvi energètic i de consums. Així, s'instal·laran plaques fotovoltaiques a la coberta per generar electricitat, tot l'enllumenat serà LED d'alt rendiment, la construcció tindrà una doble pell a la façana amb lames de protecció solar que a la vegada permetran aprofitar al màxim la llum natural. Les terrasses tindran cobertes vegetals, de 2.700 m2 de superfície, que permetran reduir la petjada de carboni de l'edifici en 2.169 tones de CO2 l'any.

Barcelona, 13 de juliol de 2022

2  

Imatges

Fotografia de les obres d'enderroc a l'Hospital del Mar

Fotografia de les obres d'enderroc a l'Hospital del Mar 3631220

Fotografia de la visita a les obres d'enderroc

Fotografia de la visita a les obres d'enderroc 321924