- La diligència deguda és el nou concepte que incorpora el protocol marc i que obliga a les institucions i als poders públics a intervenir correctament per garantir els drets de les dones i del seu entorn proper (filles i fills, familiars, amistats...).
- Mesures com les formacions per als ens locals i les entitats que gestionen Punts Liles o el reforç del Servei d'Intervenció en Crisi (SIC), acompanyen el desplegament del Protocol.
En el marc de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), s’ha presentat el nou “Protocol marc per una intervenció amb diligència deguda en situacions de violència masclista”. El nou concepte de diligència deguda suposa un canvi de paradigma en l’abordatge de les violències masclistes, atès que interpel·la a les institucions i als poders públics a complir el deure d’activar totes les mesures necessàries per garantir els drets de les dones, infants i adolescents, evitar la seva revictimització i assegurar la prevenció i reparació integrals.
“Com a ciutadania hem d’exigir aquesta diligència deguda en totes les actuacions que realitzin les institucions i els poders públics”, ha assegurat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, durant la presentació del protocol. "Aquest canvi és revolucionari i ens permet avançar de manera estructural i sòlida vers l’erradicació de les violències masclistes”, ha compartit Verge, que ha afegit que “el protocol canvia la mirada de totes les intervencions: posem al centre els drets i necessitats de les dones, infants i adolescents”.
Per assegurar que les intervencions donin resposta al nou Protocol marc, es formaran a tots els equips professionals de la xarxa d’abordatge de les violències masclistes. “Tot professional, quan intervé contra les violències masclistes, ha de tenir en ment quins drets s’estan vulnerant, i com restaurar-los", ha compartit Laia Rosich Solé, directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes.
El Protocol marc presentat incorpora els canvis de la Llei 17/2020, com ara la interseccionalitat, noves formes i àmbits de violència, l’impacte del reconeixement del consentiment afirmatiu en relació amb les violències sexuals, mesures per a prevenir, reparar i erradicar la victimització secundària i, en general, les violències institucionals. A més, també incorpora les cures i drets de les professionals.
L’encarregada de vetllar per la correcta implementació del Protocol marc és la CNMV, que té com a objectiu impulsar, fer el seguiment i avaluar les actuacions sobre violències masclistes que duu a terme la Generalitat. La Comissió també s'encarrega de fomentar la participació i la col·laboració del Govern amb les entitats i òrgans de la societat que treballen en aquest àmbit, ja que impulsa un treball en xarxa de tots els agents que intervenen davant aquesta problemàtica.
Una intervenció circular basada en dos eixos
La prevenció i la reparació integral són els eixos principals del Protocol Marc, de manera que les actuacions es contemplen des d’aquesta doble mirada enlloc de ser fases tancades i evolutives. Per exemple, les actuacions que s’activin per garantir la reparació del que li ha succeït a una dona, infant o adolescent, tindran en compte la seva recuperació individual, però també que allò que li ha passat no es torni a repetir ni es cronifiqui o empitjori. Així, s’estarà actuant també en l'eix de prevenció, tant individual com estructural.
El protocol, mitjançant la diligència deguda, compromet en la prevenció i la reparació no només als serveis i recursos especialitzats, sinó a tots els poders públics i a la societat en general. Alhora, incorpora una perspectiva comunitària en la intervenció, que es concreta en el treball amb les comunitats i els seus recursos formals i informals en la prevenció i en la reparació de totes les formes de violències masclistes. Es tracta de reconèixer el protagonisme i la importància de l’acompanyament de les xarxes d’afinitat de les dones, infants i adolescents en els processos de recuperació.
Mesures que es despleguen en paral·lel
El desplegament del protocol va acompanyat d’un conjunt de mesures, com ara les formacions per als ens locals i les entitats que gestionen Punts Liles. Es tracta de sessions de divulgació i acompanyament en què participen uns 150 municipis i que busquen millorar els circuits d’actuació davant les diferents situacions que es poden donar en el context de l’increment de concerts i festes majors durant l’estiu. Una altra mesura és el reforç del Servei d’Intervenció en Crisi (SIC) davant les violències sexuals, que ofereix atenció psicològica a les dones que hagin patit una agressió sexual recent i que, després de la primera atenció sanitària, requereixin aquest acompanyament que es desplaça on sigui necessari.
També s’han acompanyat altres Departaments en la renovació dels seus protocols, en els quals es promou l’enfocament de centralitat en els drets i necessitats de les dones, infants i adolescents i la seva autonomia progressiva. En aquest sentit, Igualtat i Feminismes ha presentat una guia amb el Departament d'Educació per tractar les violències sexuals als centres educatius. El document ofereix eines als equips docents per facilitar una primera acollida a l’alumnat víctima de violència sexual i actuar davant una revelació, per evitar, sobretot, revictimitzar l’infant o jove, és a dir, que la víctima hagi d’explicar de manera reiterada l’experiència traumàtica viscuda.