Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Taula

Acció climàtica presenta el primer estudi dels costos mitjans de producció del raïm per a la campanya 2022

query_builder   14 juliol 2022 14:49

event_note Nota de premsa

Acció climàtica presenta el primer estudi dels costos mitjans de producció del raïm per a la campanya 2022

  1. La consellera Jordà recorda que, per tenir raïm de qualitat, és imprescindible que els pagesos i pageses puguin viure dignament de treballar la terra i, per això, cal que es retribueixi la seva feina de manera sostenible econòmicament i socialment
  2. L’estudi s’ha presentat en el marc de la VII Taula del Cava celebrada avui a Vilafranca del Penedès, i determina els costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava, que se situen en 0,40 €/kg en el cas de macabeu, 0,46 €/kg pel parellada i 0,40 €/kg pel xarel·lo
La consellera Jordà participa a la Taula del Cava{"name":"2022/07/14/15/34/3747ed06-5d21-428d-a0d4-0bc3632de05f.jpg","author":"Acció Climàtica","type":"0","location":"0","weight":116822}


La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat avui davant la Taula del Cava l’estudi dels costos mitjans de producció de raïm per a la campanya 2022, per dotar de major transparència i equitat la cadena de valor. La presentació de l’informe va ser un dels compromisos adquirits en la darrera Taula del Cava celebrada el desembre de 2021.

Jordà ha presidit la VII Taula del Cava celebrada a Vilafranca del Penedès, acompanyada pel secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, la directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia. Aquest fòrum de concertació sectorial, creat l’any 2019, té com a objectiu avançar en aquells acords i compromisos per part del conjunt dels agents que conformen el sector del cava per tal d’avançar en la millora de la sostenibilitat del sector i buscar solucions compartides per aquest sector estratègic per al país.

La consellera ha explicat que per tenir raïm de qualitat, és imprescindible que els nostres pagesos i pageses puguin viure dignament de treballar la terra i, per això, cal que es retribueixi la seva feina de forma sostenible econòmicament i socialment”. En aquest sentit, ha afegit que “l’evolució dels darrers anys demostra que cal revertir les tendències a la baixa dels preus pagats pel raïm produït, no només com a garantia de sostenibilitat econòmica dels productors, sinó també com a assegurament d’un futur possible on totes les baules de la cadena obtinguin el rendiment econòmic just i digne per la seva feina”.

L’estudi ha determinat una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava (xarel·lo, parellada i macabeu) de les zones de producció del Penedès, Conca de Barberà i Tarragona, unes dades que han de servir d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola. La metodologia emprada i els resultats obtinguts permetran millorar la transparència, el funcionament i vertebració de la cadena alimentària, i ser el punt de partida per a l’anàlisi individualitzada que cada viticultor i elaborador ha de donar compliment a la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària.

L’estudi ha estat elaborat pel CREDA i el Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a partir de les dades de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC), instrument del Departament que permet avaluar de forma estadística la renda de les explotacions agràries de Catalunya i l’impacte que la política agrària hi produeix. Pel que fa les dades més actuals, de 2022, s’han tingut en compte els costos mitjans de les principals partides comptabilitzades com ara la mà d’obra, les amortitzacions, les despeses de mecanització i el cost dels productes de protecció de cultius; la resta de costos de l’explotació en el període 2016-2020 i posterior s’han actualitzat a partir de l’índex de preus pagats (per l’agricultor) a desembre de 2021 i de la inflació del 2022 (fins al mes de maig).

L’informe mostra que hi ha una gran variabilitat en els costos de producció, que s’explica principalment per l’existència de diferents models de producció i per l’orientació de la producció a caves de més qualitat.


Cost macabeu €/kg

Mitjana

Forquilla

Cost mitjà 2016-2020

0,35

0,27

0,43

Cost mitjà 2022

0,40

0,31

0,48


Cost parellada €/kg

Mitjana

Forquilla

Cost mitjà 2016-2020

0.41

0,30

0,50

Cost mitjà 2022

0,46

0,35

0,57


Cost xarel·lo €/kg

Mitjana

Forquilla

Cost mitjà 2016-2020

0.35

0,27

0,41

Cost mitjà 2022

0,40

0,30

0,48



La consellera ha valorat positivament les darreres informacions d’operadors del cava que s’han compromès a contribuir en la sostenibilitat de tota la cadena amb l’increment del preu del raïm i l’impuls de contractes a llarg termini amb la pagesia. “Les mesures impulsades des del Departament d’Acció Climàtica i consensuades en aquesta Taula del Cava comencen a tenir resultats. Estem conjurats a seguir treballant per vetllar per la sostenibilitat del sector vitivinícola en totes les seves baules.

Aquest estudi s’actualitzarà cada any per tal de disposar d’una sèrie històrica àmplia per tenir costos de referència i la seva evolució en funció de les característiques de cada verema.



Inspeccions i controls per al compliment de la Llei de la cadena alimentària


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través del Cadecat, té competència per realitzar controls als operadors agroalimentaris dins l’àmbit català per tal de donar compliment a les obligacions establertes a la Llei 12/2013, de la cadena alimentària, que estableix que els preus dels contractes dels productors primaris han de ser superiors als seus costos de producció i fixa que cada operador haurà de pagar a l’operador immediatament anterior un preu igual o superior als costos de producció d’aquest darrer.


Des del Cadecat es porten a terme diferents plans de control sectorials des de la campanya 2017-2018 i aquest 2022 s’ha realitzat un Pla de control sobre la verema 2021 en viticultors, que encara s’està desenvolupant.La consellera Jordà ha explicat que els propers mesos es reforçaran els recursos i esforços destinats a aquestes inspeccions.

S’intensifica el suport a l’ús de most concentrat rectificat en l’elaboració d’escumosos amb una nova convocatòria d’ajuts

A la Taula del Cava també s’ha presentat la nova convocatòria d’ajuts per a aquells elaboradors que utilitzin most concentrat rectificat. L’objectiu és generalitzar aquesta pràctica, tot incentivant els elaboradors a utilitzar un producte que procedeixi de la seva mateixa zona geogràfica i generant noves sortides econòmiques al raïm.

La tercera convocatòria d’aquests ajuts és una mesura destinada a millorar la sostenibilitat del sector. Enguany, a més, s’incrementa el preu de referència i, per tant, el valor de la subvenció. Amb aquest ajut es pretén impulsar la substitució de l’ús de sucre pel de most concentrat rectificat, un líquid transparent, viscós i amb una altíssima concentració de sucres naturals que s’obté del raïm.

Actualment, en l’elaboració d’escumosos, es fa servir majoritàriament sucre -una mitjana de quatre grams de sucre per litre- en diferents fases de producció, com ara la segona fermentació o en el licor d’expedició. Si en lloc de sucre s’utilitza most concentrat rectificat elaborat amb raïm de la mateixa DO, es contribueix a equilibrar l’oferta i la demanda de raïm i, al mateix temps, s’avança en l’economia circular i es redueix la petjada de carboni. A més, també se singularitza i diferencia encara més el producte, ja que els productors italians i francesos utilitzen sucre per a l’elaboració dels seus escumosos.

Altres ajuts a les empreses vitivinícoles

En l’àmbit de la promoció exterior s’han concedit ajuts destinats a la promoció de mercats en països tercers a través de programes de la Unió Europea. Pel que fa la campanya 2022-2023, s’hi han presentat 72 cellers amb 319 accions a països de tot el món amb un pressupost total de 17,9 milions d’euros i un ajut concedit de 8,2 milions d’euros. També, pel que fa la inversió a cellers, s’han concedit ajuts per import de 3 milions d’euros per una inversió de 7,6 milions d’euros.

Estimació de la verema 2022

En el transcurs de la Taula del Cava també s’han compartit les dades i valoracions sobre la previsió agroclimàtica de la verema feta per l’INCAVI. Es preveu un bon estat sanitari general, amb una afectació per míldiu i per botritis molt baixa. Pel que fa al potencial productiu, es preveu que la verema 2022 sigui al voltant d’un 15% inferior a una verema mitjana.

3  

Imatges

Un moment de la Taula del Cava que ha tingut lloc avui a Vilafranca del Penedès

Un moment de la Taula del Cava que ha tingut lloc avui a Vilafranca del Penedès 2505339

Una altra imatge de la Taula del Cava

Una altra imatge de la Taula del Cava 116822

La consellera Teresa Jordà ha presentat avui davant la Taula del Cava l¿estudi dels costos mitjans de producció de raïm per a la campanya 2022

La consellera Teresa Jordà ha presentat avui davant la Taula del Cava l¿estudi dels costos mitjans de producció de raïm per a la campanya 2022 4489216

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia